U Zadru je nastao softver koji mijenja hotelsku industriju: ček-in skratili na 31 sekundu

featured image

11. jan 2024. 09:32

Hrvatska je naglašeno turistička zemlja. Veliki broj ljudi – direktno ili posredno – živi od turizma. Ali, osim gradnje i obnove hotela i apartmana, razvijaju se i tehnološka rješenja za upravljanje turističkim objektima, koja imaju globalni potencijal.

Hotelska industrija još je prilično konzervativna, kada je u pitanju primjena modernih tehnologija. O tome najbolje govori podatak da se oko 2,5 odsto prihoda ulažu u tehnologiju, što je nekoliko puta manje u odnosu na mnoge druge sektore. 

Marko Mišulić, rođeni Zadranin, prije otprilike deset godina, odlučio je promijeniti karijeru (do tada je radio u finansijskom sektoru) i pokrenuti Rentlio. Radi se o operativnom sistemu za upravljanje turističkim objektima. Bilo da se radi o velikom hotelu, ili apartmanu, sistem koji su razvili automatizuje i pojednostavljuje različite procese prijema gostiju.

Rentlio je danas izrastao u prilično veliku kompaniju, za hrvatske prilike. Zapošljavaju nekoliko desetina ljudi, a putem njihovih sistema implementiranih u različitim objektima, samo ove godine obrađeno je rezervacija u vrijednosti od oko 218 miliona eura. 

Većina hotela u regiji još za to sve koristi operativne sisteme koji nisu pratili tehnološki razvoj dovoljno brzo, pa se događa to da današnji, moderni gost, koji je digitalan, ne dobija nivo usluge kroz ove procese koju bi očekivao.
Marko Mišulić

Zastarjeli softveri u mnogim hotelima

Mišulić kaže da hoteli imaju dosta kompleksne procese, jer u isporuci kompletne usluge prema gostu, sarađuje jako puno različitih sektora hotela. 

“Da biste vi prespavali u nekom hotelu, napravićete rezervaciju zahvaljujući sektrou prodaje hotela. Ta rezervacija može se napraviti direktno – na stranici hotela ili telefonski/mailom, može se napraviti preko jedne od stotina takozvanih OTA kanala poput Bookinga ili Airbnba. Kad dođete u hotel sam proces ulaska u sobu odrađujete s odsjekom recepcije koja će vam dati karticu za ulazak i odraditi administrativni dio zadatka. Za stanje vaše sobe i pripremljenost zadužen je odsjek domaćinstva. Tokom svog boravka vjerovatno ćete konzumirati i usluge hotelskog restorana o kojem brine odsjek hrane i pića. Na kraju svega, uprava hotela zahtijevaće nekakav izvještaj kojim će pratiti metrike vašeg i ostalih boravaka u hotelu, a odsjek finansija i računovodstva sve ovo što smo naveli mora evidentirati i u poslovnim knjigama. I ovo je samo pojednostavljeni primjer kako stvari u jednom običnom hotelu funkcionišu”, pojašnjava Mišulić.

Sve ove složene procese, u pozadini mora pratiti određeni softver, ali je on u većini hotela zastario.  

“Većina hotela u regiji još za to sve koristi operativne sisteme koji nisu pratili tehnološki razvoj dovoljno brzo, pa se događa to da današnji, moderni gost, koji je digitalan, ne dobija nivo usluge kroz ove procese koju bi očekivao. E to je tačno ono što u Rentliju mijenjamo. Implementacijom našeg modernog operativnog sistema u cloudu sve ove procese pratimo na način koji je adekvatan očekivanjima modernog gosta”, kaže Mišulić.

Ček-in skratili na 31 sekundu

Kako to u praksi izgleda, Mišulić je prezentirao na nedavno održanoj konferenciji Rediscover, na primjeru hotela A’mare iz Zadra. Radi se o hotelu sa 115 soba u kojem je, implementacijom njihovog sistema, administrativni dio procesa prijave gostiju skraćen na – mjerili su vrijeme –  31 sekundu.  

Rentlio konferenciju Rediscover organizuju već drugu godinu zaredom, kako bi turističkom sektoru prezentovali mogućnosti koje im pruža tehnologija. U suštini, to je jedini turistički događaj na kojem je tehnologija u prvom planu.

“Feedback na oba izdanja je bio fenomenalan, što zapravo pokazuje da smo s formatom i temama pogodili. Publika uistinu je zainteresovana jer odabirom predavača i tema nastojimo pokazati konkretne primjere i prakse iz kojih su jasno vidljivi direktni benefiti korišćenja moderne tehnologije kao poluge u savremenom turizmu. Na zadnjem izdanju Rediscovera okupili smo preko 250 hotelijera iz cijele regije i pred njih doveli vrhunske strane i domaće predavače. Smatramo da se o tehnologiji u turizmu premalo priča i jedan od glavnih ciljeva Rediscovera je stavljanje fokusa na tehnologiju u turizmu”, kaže Mišulić.

Na primjer, ove godine je jedan od panelista na konferenciji bio Robert Gobo, direktor digitalizacije u Valamar Rivijeri, koji je, između ostalog govorio o tome kako oni u svojim procesima koriste i ChatGPT.

“Na tehnologiju se prečesto gleda kao na ‘nužno zlo“

Uopšteno gledano, hotelska industrija još nije dovoljno okrenuta savremenim tehnologijama. Mnoge stvari rade se na “stari način” i to se teško mijenja.

“Uglavnom na tehnologiju gledaju kao ‘nužno zlo’ i ne opterećuju se previše time jesu li softverska rješenja koja koriste za narednih nekoliko godina, a posebno očekivanjima gostiju kojima pružaju uslugu i zaposlenima od kojih se očekuje da taj softver svakodnevno koriste.  Teško se odlučuju na neke značajnije iskorake, što mogu razumjeti jer zamjena operativnog sistema u hotelu zahtijeva uključenost više različitih odsjeka i traje neko vrijeme. Na drugoj strani, hoteli su otvoreni 24/7, stalno su ‘guest-facing’ i gotovo je nemoguće prodajno ili operativno zaustaviti poslovanje hotela da bi se tako značajna promjena odradila. Ono što veseli je činjenica da je sve veći broj turističkih radnika koji se odlučuju na ovaj korak jer shvataju da softverom iz devedesetih ne mogu pružiti adekvatnu uslugu gostu današnjice”, kaže Mišulić. 

Rentlio trenutno zapošljava oko 40 ljudi. Ali, kako imaju prilično velike ambicije, planiraju i nova zapošljavanja.

“Prije nekoliko sedmica počeli smo s novim ciklusom zapošljavanja u kojem planiramo zaposliti još petnaestak novih kolega. Da, s obzirom na to da smo IT kompanija koja razvija vlastiti proizvod i prodaje ga na tržištu, mislim da je to respektabilna brojka. Jednostavno, gradimo najsnažniju hospitality-tech kompaniju u regiji jer nam je cilj u narednih par godina postati tržišni lider u sva tri ključna segmenta naših kupaca: privatni iznajmljivači, property management kompanije i hoteli. U nekim od tih segmenata već imamo lidersku poziciju, u neke segmente smo se počeli značajnije probijati”, kaže Mišulić.

Marko Repecki, Forbes Hrvatska