Turisti su uspješno posjetili svemir u organizaciji Džefa Bezosa – ovaj put ih nije omeo kvar

TEHNOLOGIJA Forbes 20. maj 2024. 19:54
featured image

20. maj 2024. 19:54

Blu oridžin (Blue Origin), kompanija za istraživanje i svemirski turizam koju je osnovao milijarder Džef Bezos (Jeff Bezos), u nedjelju je šest članova posade odvela do ruba svemira iz zapadnog Teksasa u prvoj misiji s posadom nakon što su rakete kompanije bile prizemljene u avgustu 2022. nakon kvara na motoru.

Misija NS-25 uspješno je lansirala raketu Nju Šepard (New Shephard)u nešto nakon pola 11 po lokalnom vremenu u nedjelju. U raketi se nalazilo šest ljudi, a ovo je šesti put da je Blu Oridžin turiste odveo do ruba svemira (stotinu kilometara iznad površine Zemlje) i natrag.

Blu Oridžin je prestao turiste da vodi u svemir u avgustu 2022. godine, kada je u raketi bez posade došlo do kvara na motoru, zbog čega je kapsula morala da bude evakuisana iz rakete. Sletjela je sigurno uz pomoć padobrana.

Na ovom letu bili su: programer i preduzetnik Kenet Hes (Kenneth Hess), penzionisani računovođa i istraživačica Karlo Šaler (Carlo Schaller), avijator Gopi Thotakura, penzionisani kapetan američkih vazdušnih snaga Ed Dvajt (Ed Dwight), investitor Mejson Anđel (Mason Angel) i osnivač pivare Silvan Širon (Sylvain Chiron).

Dvajta je američki predsjednik Džon Kenedi (John F. Kennedy) odabrao da postane prvi crni kandidat za astronauta u istoriji SAD-a. Dovršio je obuku, ali nikada nije odabran da se pridruži astronautima u NASA-i. Danas Dvajt ima 90 godina i postao je najstariji čovjek u svemiru. Prije njega taj rekord je držao glumac  Vilijem Šetner (William Shatner).

“Nisam imao nikakvu namjeru postati astronaut. To mi je bilo zadnje na popisu,” rekao je Dvajt u dokumentarnom filmu iz 2023., The Space Race. “Ali kada su pred mene stavili taj izazov, sve se promijenilo.”

Blue Oridžin je dosad obavio 37 uspješnih letova u svemir, uključujući misiju u nedjelju. Prva testna raketa lansirana je 2006. godine, a prvi let s posadom – u kojemu je bio i osnivač kompanije Džef Bezos – poletjela je u avgustu 2021. godine. U raketama Nju Šepard dosad je letjelo više od 20 putnika, uključujući Šatnera i bivšu zvijezdu NFL-a Majkla Strona (Michael Strahan).

Blue Oridžin je u svemir poslao šest raketa s posadom prije nego su letovi zaustavljeni nakon kvara 2022. godine. Kvar je doveo do istrage američkog FAA-ja, a Blue Oridžin je preduzeo čak 21 korak da ispravi problem. U decembru je kompanija uspješno lansirala svoju prvu raketu nakon incidenta. Posada u misijama Blu Oridžina leti do takozvane Karmanove crte, međunarodno prepoznate granice svemira, a nekoliko minuta provedu i u bestežinskom stanju prije nego što se letjelica vrati uz pomoć padobrana. Posada je u nedjelju izradila vlastite razglednice i ponijela ih sa sobom u svemir u sklopu Blu Oridžinovog programa “Club for the Future” koji šalje dječje razglednice u svemir u raketama, da im posebnu oznaku da su bile u svemiru i vrati ih natrag.

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes
 Jeff Bezos’ Blue Origin Launches First Tourists To Space Since 2022 Engine Part Malfunction
(Prevela: Nataša Belančić)