Sem Altmen navodno prikuplja milijarde dolara za izgradnju fabrika za čipove – evo zašto je to važno

TEHNOLOGIJA Forbes 20. jan 2024. 18:59
featured image

20. jan 2024. 18:59

Prema novom izvještaju, Sem Altmen (Sam Altman) je u procesu prikupljanja sredstava za mrežu fabrika za proizvodnju poluprovodnika, u sklopu trke vrijedne više milijardi dolara za čipovima – tehnologijom od suštinskog značaja za proizvodnju potrošačkih dobara i proizvoda vještačke inteligencije.

Altmen razgovara sa potencijalnim velikim investitorima koji bi pomogli u finansiranju mreže fabrika za proizvodnju čipova, izvještava Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore upućene u razgovore.

Investicioni fondovi poput tehnološke grupe G42 sa sjedištem u Abu Dabiju i grupe SoftBank sa sjedištem u Tokiju neki su od subjekata koji komuniciraju sa Altmenom u vezi sa projektom, dodaje Bloomberg, napominjući da bi uključivao vodeće proizvođače čipova.

Detalji o ciljevima Altmenovog projekta u ranim fazama su oskudni, mada njegov potencijalni uspjeh može imati ulogu u trajnom ratu za čipovima između SAD i Kine, obje zemlje koje pokušavaju da jačaju proizvodnju čipova za primjenu u sektorima vještačke inteligencije, vojnih i potrošačkih dobara.

Nije jasno gdje bi se fabrike čipova nalazile, ali njihovo otvaranje u SAD moglo bi da pomogne snazi američke proizvodnje, s obzirom na to da trenutno proizvodi oko 12 ofsto svjetskih količina čipova i snažno se oslanja na outsorsing kao mjeru smanjenja troškova.

Projekat Altmena vjerovatno bi se ostvario uz rastuću potražnju za čipovima na kratki ili srednji rok, kako upotreba poluprovodnika u vozilima raste, i nastavljaju se geopolitički trgovinski rizici, prema podacima S&P Global.

OpenAI, G42 i SoftBank nisu odmah odgovorili na zahtjev Forbesa za komentar.

Zarada od poluprovodnika iznosila je 48 milijardi dolara u novembru, izvještava Bloomberg. To predstavlja povećanje od 5,3% u odnosu na prethodnu godinu.

Poluprovodnici su mali moduli, procesori i drugi tipovi čipova koji se nalaze u elektronici poput automobila, medicinskih uređaja, računara, oružja, telefona i sistema za čistu energiju. SAD je uložio milijarde dolara u industriju poluprovodnika, pri čemu su desetine kompanija, uključujući Intel i Qualcomm, obećale gotovo 200 milijardi dolara za projekte proizvodnje čipova između 2020. i 2023. godine, izvijestio je Njujork tajms (New York Times).

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) potpisao je Zakon o čipovima i nauci 2022. godine, kojim će biti usmjereno 280 milijardi dolara tokom narednih 10 godina u istraživanje i razvoj, proizvodnju i obaveze lanca snabdijevanja poluprovodnicima. Administracija Bajdena takođe je uvela ograničenja izvoza čipova i alata za proizvodnju čipova u Kinu kako bi se odgovorilo na zabrinutost vlade oko vojnih i projekata razvoja vještačke inteligencije Pekinga. Kina, koja ima prednost jer posjeduje obilje prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju čipova, mogla bi se suočiti s dodatnim ograničenjima ove godine, navodi NBC News, pozivajući se na Dena Hatechesona, potpredsjednika i višeg istraživačkog saradnika u firmi TechInsight.

Antonio Pequeño IV, Forbes

Sam Altman Is Reportedly Raising Billions For Chip Manufacturing Factories—Here’s Why That Matters