Razvio video igru za rehabilitaciju kako bi pomogao supruzi sa multiplom sklerozom

TEHNOLOGIJA Forbes Srbija 10. dec 2023. 10:22
featured image

10. dec 2023. 10:22

Tim stručnjaka startapa (start-up) iz Srbije osmislio je uređaj za liječenje neuroloških oboljenja i u kućnim uslovima – NeuroBlast.

Posljednji Globalni izvejštaj o startap ekosistemu za 2023. pokazao je da su gejming, blokčejn, kao i grupa koju čine medtech, biotech i healthtech, najistaknutiji sektori u domenu inovacija, zbog sve većeg broja talenata, resursa, podrške i aktivnosti startapa.

U tu sliku uklapa se i Srbija sa sve većim brojem mladih koji su uključeni u razvoj rješenja za unapređenje zdravstvenih usluga. Ipak, ideje za razvoj tih rješenja različite su i put svakoga od njih nije isti, a ni lak.

Tako ni bračnom paru Mariji i Marku Grujiću ideja nije došla preko noći.

Povod, takođe, nije bio baš tako ružičast, a dobra strana ovog izazova bila je to što se iskustvo i znanje osnivača Marka, koji se bavi dizajnom hardvera i softvera, ispostavilo veoma korisnim u ovom poduhvatu.

Naime, Marija koja je po zvanju arhitekta i namjeravala je da se cijeli život bavi tom profesijom, nakon porođaja dobila je dijagnozu multiple skleroze (MS).

Kako je bolest bila progresivna, to je nažalost, značilo i kraj njene karijere arhitekte.

„Nisam više mogla da ispunjavam obaveze na poslu, a ipak, željela sam da nastavim da radim, ali sam bila ograničena na poslove od kuće pa sam tako počela da se bavim web dizajnom“, priča Marija Grujić za Forbes Srbija.

Marija Grujić, foto: NeuroBlast

Željeli su korisno rješenje

Njen suprug Marko bio je odlučan u namjeri da joj pomogne, a njemu i timu kolega koje je okupio izazov je predstavljalo upravo to da osmisle nešto što neće biti slično onome što su u IT industriji radili do tada, i da ne bude samo komercijalnog tipa, već nešto mnogo korisnije.

„Nakon dijagnoze, sav naš fokus bio je na istraživanju same bolesti i rehabilitacije za multiplu sklerozu. Ubrzo je Marija otišla na specijalizovanu kliniku za neuro-rehabilitaciju u Njemačkoj. Iako su prvi rezultati bili ohrabrujući i generalno stanje se popravilo, nekoliko mjeseci kasnije je opet počelo da se pogoršava. Kako su strane klinike izuzetno skupe, došli smo na ideju da pokušamo da napravimo uređaj poput onih koji se koriste na klinikama, ali da može da se koristi kod kuće“, priča Marko Grujić o tome kako je nastala ideja.

Višesenzorski uređaj za djecu i odrasle

Rukovodili su se time da rješenje bude takvo da obezbijedi prijeko potreban kontinuitet u vežbanju, kao i mnogo bolji kvalitet života.

Takođe, željeli su da podignu svijest o važnosti rehabilitacije ovog tipa kod neurodegenerativnih bolesti.

Tako je praktično nastao NeuroBlast – inovativni višesenzorski uređaj koji pomaže djeci i odraslima u postrehabilitaciji neuroloških oboljenja. Razvoj ovog uređaja baziran je na principu neuroplastičnosti, a to je zapravo sposobnost mozga da se mijenja i prilagođava u odgovoru na nove podsticaje i iskustva. To se u neurorehabilitaciji postiže ponavljanjem pokreta oštećenih ekstremiteta uz vizuelnu stimulaciju.

„Samo po sebi, rješenje i rehabilitacija neuroplastikom nije nova. Već postoji barem tri proizvođača u svijetu koji proizvode kontrolere i robote za ovu specijalnu namjenu. Ono što je inovativno kod Neuroblasta je to da možete da vježbate bilo gdje, čak i kod kuće, a ne samo na klinikama. Sve je u rukama korisnika, na klik od njega, od aplikacije u telefonu do uređaja“, navodi Marko.

Članovi tima startapa NeuroBlast ujedinjeni su u misiji da oboljelim osobama olakšaju svakodnevno vježbanje.

Kroz vizuelnu stimulaciju u vidu video igara, NeuroBlast podstiče ponavljanje pokreta oštećenih ekstremiteta i omogućava međusobnu interakciju korisnika koja jača socijalizaciju i mentalno zdravlje.

Uređaj je platformski nezavisan i može raditi na bilo kom računaru ili telefonu, i na svim operativnim sistemima.

Danas, istoimeni startap tim koji je razvio Neuroblast broji čak devetoro ljudi, gdje svi učestvuju u razvoju i veoma su posvećeni.

„Već smo napravili dva kontrolera, a još dva su u izradi. Pravimo čak IR 3D kameru za specijalnu namjenu u rehabilitaciji. Neuroblast ekosistem se razvija već tri godine i svake godine naš tim je sve veći i nove ideje i profesionalni savjeti fizioterapeuta i klinika nas vode do novih načina vježbanja, pa samim tim i do novih uređaja“, priča Marko.

Dodaje da su predvidjeli i razvoj prodavnice aplikacija, kao i portal gdje će biti moguće pratiti telemetriju vježbanja u toku samog vježbanja od strane stručnih lica i korisnika.

Kako kaže, NeuroBlast nije više samo uređaj – to je praktično cijeli ekosistem koji je namijenjen svima kojima neuroplastika kao način rehabilitacije može pomoći.

Cio ekosistem je baziran na tome da prati pokrete cijelog tijela i prenosi ih na specijalno dizajnirane video igre koje korisniku služe za motivaciju i vode ga kroz vježbanje.

Sistem osigurava pravilno vježbanje

„Neuroblast HandTrack je 3D IR kamera koja precizno prati sve pokrete vaših ruku i prstiju. Balans tabla ima mnogo različitih namjena i čak tri dodatka za pravilan rad vežbi. Najbitnije, Neuroblast kontroler pokreta može da se koristi za vježbe ruku i nogu i mnogo različitih pokreta. Svi proizvodi mogu automatski da se povežu putem blutut konekcije na bilo koji telefon, kojim se dalje upravlja kroz proces vježbanja i korišćenja“, objašnjavaju princip rada uređaja u ovom startapu.

Sve je automatizovano, tako da korisnik samo bira šta želi da radi i vježba, a aplikacija i igre same prilagođavaju iskustvo korisniku.

Sama rehabilitacija uz pomoć neuroplastike nije nepoznanica i odavno se pokazala jako uspješnom, a pravi, ozbiljan zamah dobila je u posljednjih 15 godina, pojavom sve boljeg hardvera i boljim mogućnostima samih tehnologija.

Marko Grujić, foto: NeuroBlast

„Slična rješenja postoje, ali su uglavnom za kliničko korišćenje i cijena im je astronomski visoka. Rehabilitacija neuroplastikom ima jednu jako bitnu komponentu – kontinuitet u rehabilitaciji kod kuće ne samo na klinikama. Zato je naša ideja bila da Neuroblast to sve promijeni, da pored klinika, dovede rehabilitaciju neuroplastikom u kuće i svakodnevno korišćenje“, ističe Marko Grujić.

Mladi bračni par podsjeća da oni koji pate od neke neurodegenerativne bolesti, kao što je multipla skleroza, moraju stalno da vježbaju jer imaju dosta problema i poteškoća sa cirkulacijom, spazmom i druge slične probleme.

„Neuroblast je tu da pomogne i olakša vježbanje, da vas motiviše da vježbate. Promjene se primjećuju i ne može se porediti stanje, funkcionisanje i kretanje kada ne vježbaš nedjelju dana i kada nedjelju dana redovno radiš vježbe“, objašnjava Marija.

Rješenje se testira svakog dana u prostorijama ovog startapa, a trenutno za ovim IT uređajem vlada veliko interesovanje klinika koje se bave rehabilitacijom.

Prije svega se očekuje testiranje u Kliničkom centru Srbije.

Obezbijeđeno dovoljno novca

Zahvaljujući programu Fonda za inovacionu delatnost – Katapult i investitorima, kažu, imaju dovoljno podrške i novca za dalji razvoj.

Pored toga, bespovratna sredstva su dobili i kroz StarTech program NALED-a. Takođe su i članovi kohorte (jedinica) Evropske banke za obnovu i razvoj kao jedan od pobjednika „Star Venture Program 2023“.

Za sada su startap koji tek treba da izađe na tržište, odnosno ostvari prihod od prodaje.

Ideja je da se NeuroBlast uređaji nakon što budu odobreni za korišćenje kupuju na onlajn platformi, klinikama ili kod distributera.

Kapacitet za proizvodnju biće 2.000 uređaja mjesečno, a trenutno imaju 30 komada prototipova.

S obzirom na to da su ove bolesti učestale i pogađaju ljude širom svijeta bez obzira na pol i rasu, nastojali su da omoguće kupovinu svima kojima će biti od značaja i time će prevashodno poboljšati svoj kvalitet života.

Veliki planovi

Plan im je da za početak startuju u Srbiji i regionu, a onda u Evropi i Americi.

Ipak, da bi ovaj aparat mogao da se koristi potrebno je testiranje.

Prvi korak je svakako prijava Agenciji za medicinska sredstva i ljekove u Srbiji – ALIMS jer je to neophodno da bi se registrovali kao proizvođač medicinskih sredstava. 

To su već učinili i sada čekaju sertifikaciju koja je u toku, a dalje su im neophodni i adekvatni uslovi, odnosno prostor za te namjene.

Interesovanje za ovaj uređaj iskazale su i strane institucije, a dok traje testiranje učestvuju na nekim od najvećih MedTech sajmova, poput ArabHealth u Dubaiju krajem januara, a u aprilu je u planu prezentacija u JFK Neurosceince Institutu u Njujorku gde odlaze na poziv direktora te ustanove.

Marko Grujić ističe da se nadaju da kada završe APP Store, kao i sertifikaciju da će sljedećeg leta njihovi uređaji biti na testiranju u što više klinika u Srbiji.


Ko čini NeuroBlast tim?

Članovi ovog devetočlanog tima su uglavnom stručnjaci za projektovanje, informacione tehnologije i razvoj kompanija i startapova.

Jedan od članova napravio je najveću IoT mrežu na Balkanu od preko 35.000 lokacija, drugi se bavio razvojem kompanija i poslovnim informacijama u više od 40 industrija.

Marko je već kreirao nekoliko proizvoda koji su uspješno lansirani i koriste ih svjetske kompanije.

Ovakvo jedno rješenje može se reći bilo je prava mjera imajući u vidu dosadašnje iskustvo.

Jelena Andrić, Forbes Srbija