Prvi korak za projekt robotaksi – počelo mapiranje zagrebačkih ulica

featured image

12. mar 2024. 14:06

Prodžekt 3 Mobiliti koji razvija robotaksije počeo je s mapiranjem zagrebačkih ulica. Rijč je o fazi u kojoj angažovani vozači prolaze gradom kako bi prikupili određene podatke potrebne za kasniju autonomnu vožnju. Kroz nekoliko mjeseci mogu da se očekuju testna vozila sa vozačima koja će testirati autonomnu vožnju, ali još nije jasno hoće li cilj petog nivoa autonomne vožnje biti dostignut do 2026. godine.

Hrvatska kompanija Prodžekt 3 Mobiliti (Project 3 Mobility) koja razvija robotaksije, počela je sa prikupljanjem saobraćajnih podataka u Zagrebu. To radi običnim automobilima sa vozačima koji su opremljeni tehnologijom za mapiranje puteva.

Ti automobili će se voziti po Zagrebu i prikupljaće podatke kao što su širina saobraćajnih traka, trotoara, znakova na putu i drugih oznaka potrebnih za validaciju sistema autonomne vožnje i kalibraciju senzora na saobraćajno okruženje u Zagrebu.

Osim ovih vozila, Prodžekt 3 Mobiliti će u narednim mjesecima koristiti i druga vozila za potrebe različitih faza testiranja usluge. Ni druga vozila neće izgledati kao njihov budući robotaksi. Prvi korak samo je stvar jednostavne procedure. Hrvatske ulice mapirale su se na razne načine više puta. Jedno od njih sproveo je i Gugl (Google) za potrebe snimanja ulica za Google Street View. Zahtjevna testiranja očekuju se u kasnijim fazama, kad automobili u društvu testnih vozača budu testirali opcije autonomne vožnje.

Rimac 2022. godine: Automobil koji nikada neće imati vozača

Rimčev robotaksi je najavljen kao vrlo ambiciozno vozilo petog nivoa autonomije, odnosno vozilo koje u svakom trenutku upravlja potpuno samostalno. Prema trenutnim najavama on bi trebalo da bude završen do 2026. godine, ali nije jasno da li će se to ostvariti na način na koji je to do sada najavljivano. Niko u svijetu, pa tako ni Prodžekt 3 Mobiliti ili kompanija Mobajl Aj (MobileEye) čija rješenja za autonomnu vožnju koriste, još nije uspio da razvije sistem koji može da upravlja vozilom u svim situacijama. Po mišljenju nekih stručnjaka poput francuskog direktora za nauku Reno grupe Luca Julije peti level autonomije nikad neće postojati.

Kad je Mate Rimac 2022. godine predstavio projekat u društvu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen), rekao je kako od nule razvijaju auto koji nikada neće imati vozača. Tada je dodao kako idu “ol in” te nema povratka ako ne uspiju da naprave automobil bez volana.

Mapiranje kreće od Novog Zagreba

Faze testiranja pojasnio je i glavni izvršni direktor Prodžekt 3 Mobilitija Marko Pejković: „U P3 smo potpuno fokusirani na pokretanje usluge urbane mobilnosti koju razvijamo i to u Zagrebu kao prvom gradu. Kako bismo to ostvarili, u naredne dvije godine sprovešćemo različita testiranja tehnologije i naše buduće usluge na zagrebačkim putevima, uvijek na vrlo siguran i kontrolisan način. To je kompleksan i zahtjevan proces koji se sastoji od više faza. Prikupljanje podataka i mapiranje ulica je samo jedna od njih. Sve te aktivnosti su uobičajene i potrebne kako bi naša usluga urbane mobilnosti bila sigurna za buduće korisnike i sve građane. U ovoj fazi testiranja vozila se neće kretati autonomno niti je to njihov cilj. Vozila su namijenjena isključivo za prikupljanje podataka o prometnom okruženju i infrastrukturi, uz poštovanje najviših standarda zaštite privatnosti učesnika u saobraćaju“.

U fazi prikupljanja podataka vozilima će upravljati kvalifikovani testni vozači koje je angažovao Prodžekt 3 Mobiliti.

„Naš je zadatak vrlo jasan. Upravljamo vozilom za prikupljanje podataka kao i svakim drugim vozilom na našim putevima. Sistem se koristi isključivo za potrebe prikupljanja podataka“, kaže Dario Šamec, jedan od kvalifikovanih testnih vozača i inženjera za prikupljanje podataka.

Vozila će saobraćati zagrebačkim ulicama po unaprijed definisanim zonama. Prve aktivnosti će početi na području Novog Zagreba. Nakon što vozila pređu prvu definisanu zonu, prelaze na sljedeću, sve dok se ne obrade saobraćajnice u svim definisanim zonama. Odabrano područje pokriva cijeli Zagreb – od Podsljemena do Novog Zagreba, od Podsusjeda – Vrapča do Dubrave.