Prikupili su 19 miliona dolara kako bi u biologiju donijeli industrijsku revoluciju

TEHNOLOGIJA Forbes 4. dec 2023. 12:24
featured image

4. dec 2023. 12:24

Biolozi mogu manipulisati genima, programirati stanice i u tek nekoliko mjeseci razviti vakcine za nove bolesti. Ipak, veliki aspekti osnovnih istraživanja poput uzgajanja različitih vrsta staničnih kultura, decenijama su ostali nepromijenjeni. Uzgoj stanica na kojima mogu istraživati uzroke i metode liječenja bolesti još uvijek se radi ručno.

“Naučnici mrze to raditi. Uzima im puno vremena, moraju raditi vikendima, a i nisu dobri u tome,” kaže suosnivač i izvršni direktor startupy Mytos, Ali Afshar, koji naglašava kako taj pipavi ručni proces takođe može dovesti do problema poput kontaminacije i nemogućnosti za replikaciju. Na primjer, dodaje, moguće je čak raspoznati koje kulture je u laboratoriju uzgojio koji naučnik. Svi ti problemi mogu izazvati probleme i u osnovnim istraživanjima, ali i razvoju lijekova.

I tu na scenu stupa njegova firma Mytos. Oni su razvili automatizovani način za uzgoj stanica koji naučnicima omogućava da se fokusiraju na dalje istraživanje, umjesto da gube vrijeme na manipulaciju kultura. Njihova autonomna inkubaciona jedinica oslanja se na jednostavan sistem za automatizovanje procesa dodavanja nutrijenata u posude, nadgledanje rasta broja stanica i druge osnovne funkcije. Kompanija sada može uzgojiti preko deset različitih vrsta staničnih linija koje laboratorije često koriste, kaže Afshar.

On je po vokaciji fizičar, načine za automatizaciju laboratorijskog rada razvio je kako bi se mogao fokusirati na druge aspekte doktorskog istraživanja na univerzitetu Imperial College. Tamo je upoznao Ignasija Vilatsa, koji je studirao ekonomiju, a njih dvojica zajedno su vidjeli potencijal uvođenja automatizacije u laboratorije. Kontaktirali su farmaceutske firme i otkrili da na tržištu ne postoji nuđenje usluge automatizovanja uzgoja stanica u laboratorijama. Osnovali su Mytos (koji se u početku zvao Cytera Cellworks) 2018. godine. Firma je sada objavila kako su u prvom krugu investicija prikupili 19 miliona dolara, a glavni investitori su Buckley Ventures uz suradnju Wing VC-a i IQ Capitala.

Mytos nije jedina koja radi na automatizaciji staničnih kultura. No druga rješenja oslanjaju se na robotske ruke, koje su nespretne i mogu izazvati slične probleme s kontaminacijom kao i ljudi, kaže Vali Malik, direktor laboratorijske automatizacije u firmi Tessera Therapeutics koja koristi Mytosov proizvod u svojoj laboratoriji. To je dijelom zato jer robotske ruke zapravo samo imitiraju način na koji ljudi uzgajaju stanice. Mytosov proizvod se pak oslanja na jednostavnije sisteme koje je lakše kontrolisati.

Fokus na zatvoreni sistem automatizacije takođe je nešto što je ponukalo Buckley Ventures da investira u kompaniju. “Zapravo su razmišljali po principu sagledavanja problema, rješavanja procesa uzgoja stanica na način koji je praktičan za naučnike, koji se samo nadograđuje na postojeće procese,” rekao je partner Džoš Bakli.

S novom injekcijom kapitala, kaže Afshar, firma će moći ubrzati razvoj novih vrsta staničnih linija koje mogu uzgajati, što će im omogućiti da ispune potrebe još više klijenata među farmaceutskim kompanijama za razvoj lijekova i druga istraživanja. Dugoročno planiraju istražiti mogućnost automatizovanja proizvodnje staničnih terapija za tumore i druge bolesti, dodaje. Poenta je, naglašava, kako “automatizovanjem ovog procesa, Mytos može ubrzati razvoj svake nove terapije na kojoj se radi.”

Autor originalnog članka: Alex Knapp, Forbes
Link: This Startup Just Raised $19 Million To Bring An Industrial Revolution To Biology
(Prevela: Nataša Belančić)