Pet alata vještačke inteligencije koji će vam pomoći u traženju posla – ili pomoći da odustanete

TEHNOLOGIJA Forbes 2. nov 2023. 11:21
featured image

2. nov 2023. 11:21

Sva priča o vještačkoj inteligenciji se ovih dana vrti oko poslova koje bi mogla da zamijeni. Ali novi generativni alati vještačke inteligencije (AI – Artificial Intelligence) mogu da vam pomognu i da posao pronađete.

Nove funkcije ili alati iz LinkdIn-a (LinkedIn), Adzuna i Rezija (Rezi), zahtijevaju ne samo da poboljšate ono što unosite u prijavu za posao, već vam pomažu da donesete odluke o karijere ili čak da napustite posao.

„Vještačka inteligencija se koristi skoro na svakom koraku“ u procesu planiranja karijere, kaže Džejms Niv (James Neave), šef podataka na platformi za traženje posla Adzuna. Sa porastom tehnologija kao što su Open AI, kao što su ČetGPT i Guglov Bard, koji kreiraju trku u naoružavanju vještačkom inteligencijom, sve više alata vezanih za karijeru dodaje funkcije vještačke inteligencije svojim proizvodima. Otprilike polovina (46%) od 2.153 ispitanika koji traže posao, prema istraživanju kompanije Rezime Bilder (Resume Builder) je reklo da koristi ČetGPT za pisanje svog CV-a ili motivacionog pisma.

Nican Pelmen (Nitzan Pelmen), osnivačica i izvršna direktorka neprofitne organizacije Klajmb Hajr (Climb Hire), platforme koja pomaže radnicima da nauče nove vještine i pronađu nove poslove, kaže da alati za vještačku inteligenciju mogu da budu posebno korisni za niže kvalifikovane radnike. „Službenik u prodavnici Trejder Džoa (Trader Joe) često ne zna koje su njegove vještine“, kaže Pelmen. „Ako znaju kako da kažu ČetGPT-u čime se bave, to može da im pomogne da te stvari prevedu u vještine“ koje bi im pomogle da dobiju poslove bijelih okovratnika, kaže ona.

Međutim, neki menadžeri za zapošljavanje i kompanije nisu oduševljeni tom praksom. Korisnici vještačke inteligencije bi trebalo da procijene rezultate sadržaja i alata generisanih vještačkom inteligencijom, kaže Pelmen. „Morate da koristite sopstveno kritičko razmišljanje da biste shvatili: da li je ovo pouzdano ili ne?“

Evo rezimea najnovijih ponuda:

LinkdIn: Softver sa vještačkom inteligencijom koji pomaže u izradi poruka menadžerima za zapošljavanje

Obraćanje menadžerima za zapošljavanje može da bude zastrašujuće. Šta treba da kaže vaša poruka? Počevši od maja, LinkdIn je počeo da koristi generativnu vještačku inteligenciju, kako bi pomogao premium pretplatnicima da kreiraju personalizovane poruke kada se na LinkdIn-u dopisuju sa menadžerima za zapošljavanje.

Ora Levit, viša direktorka za upravljanje proizvodima i šefica odjeljenja za razvoj, u svojoj je objavi navela da je nova funkcija dodatak alatima vještačke inteligencije na platformama za posao, koji pomaže korisnicima da poboljšaju svoje profile.

„Prilagođavanje je i dalje važno“, piše Levit, „zato odvojite vrijeme da pregledate i uredite nacrt kako biste ga učinili sopstvenim i prenijeli svoj glas, a zatim ga pošaljite menadžeru za zapošljavanje, i tako budite korak bliže sledećoj prilici.“

NAV: „Kreditna ocjena za vašu karijeru“

Osnovan od strane muža i žene Heder i Hauarda Matalona (Heather and Howard Matalon) u junu, NAV koristi generativnu vještačku inteligenciju i svoje algoritme da bi vašoj karijeri ili ponudama za posao dao rezultat. Korisnici završavaju onlajn procjenu da bi dobili rezultat i povratne informacije o tome da li je vrijeme da odu ili da ostanu.

Hauard Matalon kaže da zamislite to kao ocjenu za to koliko se dobro penjete uz lestvicu.

„Ovde se radi o dobijanju savjeta koji bi mogli da vam budu potrebni iz perspektive ljudskih resursa, o kritičnim oblastima na putanji vaše karijere“.

Da bi stvari bile personalizovane, on kaže da NAV takođe nudi karijerne trenere, koji daju savjete korisnicima i pomažu im da analiziraju svoje rezultate.

Adzuna: Neka vam vještačka inteligencija pomogne u pripremi za razgovor za posao

U junu je platforma za traženje posla pokrenula Preper (Prepper), alatku za pripremu za intervju, koja koristi vještačku inteligenciju i generiše pitanja i povratne informacije na vaše odgovore. U prvih 10 dana, alat je dostigao više od 2.000 korisnika dvevno. Adzuna nije nova u oblasti vještačke inteligencije; alat za procjenu rezimea koristi model obrade prirodnog jezika od 2014.

Da biste koristili Preper, oni koji traže posao, pružaju velikom jezičkom modelu opis posla, za koji im je potreban intervju, a Preper generiše specifična pitanja za određenu kompaniju i posao. Korisnici upisuju svoje odgovore, a alat daje povratne informacije, predlažući kako da odgovore (Niv kaže da kompanija planira da proširi svoje mogućnosti tako da korisnici mogu da odgovore na pitanja na intervjuu samo glasom).

„To deluje kao podsticaj za samopouzdanje“, kaže Niv, što bi moglo da pomogne u smanjivanju anksioznosti prije intervjua.

Propratno pismo Kopilot (Copilot): besplatna usluga za nelagodan zadatak

Niko ne voli da piše propratna pisma. Usluga pisanja umjesto vas zvuči bolje – ali često to dolazi uz naknadu.

Kopilot za propratno pismo (Cover Letter Copilot) Bena Broka (Ben Broch), koji koristi generativnu vještačku inteligenciju, pokrenut je početkom juna i besplatna je usluga. Brok, koji radi kao menadžer upravljanja proizvodima, kaže da korisnici takođe ne moraju da unose individualne odgovore na pitanja ČetGPT generatora. Lovci na posao mogu da pošalju svoj CV i opis posla, a alat će generisati prilagođeno propratno pismo.

Međutim, Brok kaže da to služi samo kao početna tačka. „Ne želim da ovo bude samo ‘pritisnite dugme i AI radi sve‘. Zaista treba da se osjećate kao kopilot gdje imate kontrolu“, kaže on.

Rezi: Generator za pisanje otkaza koji vam pomaže pri napuštanju posla

Rezijev pisac biografije koji pokreće GPT je popularan kao izbor među onima koji traže posao. Međutim, njegov novi alat, lansiran prošle godine, namijenjen je onima koji žele da napuste posao.

Novi kreator otkaznih pisama baziran na vještačkoj inteligenciji, koristi mašinsko učenje za kreiranje profesionalnih, jednostavnih bilješki za nekoliko sekundi. Sve što treba da uradite jeste da unesete osnovne informacije: naziv firme, naziv radnog mjesta, poslednji dan rada, razlog za otkaz i svoj potpis.

Ovaj alat je već koristilo više od 315.000 korisnika i nudi šablone za specifične poslove, kao što su  menadžer za proizvode, sekretarice i još mnogo toga.

Emmy Lucas / Emi Lukas

Ja sam novinarka iz Čikaga koji pokriva teme karijere i liderstva. Takođe uređujem i izvještavam za našu 30 ispod 30 listu. Prije Forbes-a, radila sam u Blumberg njuzu (Bloomberg News), Firs Bajotek (FierceBiotech) i Mizuri biznis alertu (Missouri Business Alert). Imam master diplomu u uređivanju magazina i novinarsku diplomu, obje dobijene na Univerzitetu Mizuri.