Osnivač Zuma se okreće vještačkoj inteligenciji: Nada da će povratiti nivo popularnosti koji je imao tokom pandemije

TEHNOLOGIJA Forbes 1. nov 2023. 11:59
featured image

1. nov 2023. 11:59

Osnivač i izvršni direktor Zuma (Zoom) Erik Juan (Eric Yuan), ima poruku za kompanije koje su skeptične u pogledu korišćenja Zuma za nešto više od video sastanaka: „Budite otvorenog uma“.

Juan svakako jeste. Nakon godina provedenih isključivo u virtuelnim susretima sa korisnicima, preko sopstvenog proizvoda, sada se ponovo susreće sa njima – fizički putuje. „Mnogi događaji više nisu virtualni. Moram da se prilagodim“, rekao je Juan za Forbes.

Isto tako mora i Zum. Kao softverski spasilac u ranim danima pandemije 2020. kada je Juan postao zaštitno lice rada na daljinu – i obrazovanja – sa rastućom cijenom akcijam i brigom za privatnost koja ide uz to – Zum sada pokušava da se snađe u novom trenutku. Softverski alati koji su se pojavili mjesecima nakon masovnog priliva korisnika, a koji su usmjeravali Zum ka tome da postane popularan za onlajn događaje i igre, nisu se pokazali kao što se očekivalo. Nakon što je postigla rekordnih 568 dolara u oktobru te godine, sa tržišnom kapitalizacijom od oko 160 milijardi dolara, vrijednost akcije Zuma se svela na vrijednost od oko 70 dolara, što znači tržišnu kapitalizaciju u vrijednosti nešto višoj od 20 milijardi dolara.

Sada Juan želi da usmjeri budućnost Zuma u drugom pravcu – kao „platformu za komunikaciju i saradnju“.

Svakog jutra, kada se izvršni direktor Zuma probudi, prijavljuje se na alat Zuma koji se takmiči sa Slekom (Slack) ili Majkrosoft Timsom (Microsoft Teams), pod nazivom Zum čet (Zoom Chat). Šalje e-poštu i priprema se za sastanke u Zumovom softveru. Takođe, priprema nove, sažete dokumente ili planove, koristeći Zumov novi alat za saradnju, Zum doks (Zoom Docs). „Cilj je da kada korisnik počne da koristi Zum ujutro, može da ostane u Zum klijentu. Često je prebacivanje na druge aplikacije naporno“, kaže on.

Ukoliko vam ovakvi argumenti zvuče poznato, to je zato što postoji dobar razlog za to. Naizgled svaki poslovni softver za preduzeća određenog doba i obima — od Boksa (Box) i Dropboksa (DropBox) do Sleka (Slack) i mnogih drugih — teži da postane centar gravitacije za radne tokove korisnika tokom vremena. Bolje je biti čvorište u koje se povezuju drugi alati, nego rješenje koje je lakše promijeniti.

U tom nastojanju, kompanija Zum je napravila novi proizvod – Zum dokumente, koji će, kako je saopštila, biti opšte dostupni 2024. Korisnici mogu da generišu novi Zum dokument u okviru video sastanka ili ćaskanja i da ga popune relevantnim sadržajem i radnjama, koristeći Zumovog kopilota zasnovanog na vještačkoj inteligenciji, Zoom AI Companion. Dokumenti mogu da se označe i namjene kolegama, a mogu i međusobno da se povežu i „mapiraju“ kao stablo, u Vikipedijinom (Wikipedia) stilu.

Još jedna nova funkcija koju pokreće vještačka inteligencija, generativna tabla, omogućava timovima da automatski, vizuelno popune i organizuju projekat tokom sastanka. U septembru, Zum je najavio različite funkcije vještačke inteligencije, uključujući mogućnost generisanja ključnih stvari i zapisnika sa sastanka, sustizanja sastanaka koji su u toku, nacrta mejlova i rezimea ćaskanja. Kompanija planira da u budućnosti dodatno proširi mogućnosti svog AI saradnika, kako bi zapamtio prethodne zahtjeve korisnika i prikazao relevantne informacije iz prethodnih sastanaka, dnevnika ćaskanja ili rada u drugim povezanim aplikacijama.

Zum je takođe prepoznao da korisnici sve više preferiraju hibridni rad, kaže Juan. Sam Zum je postao predmet šale, kada je u avgustu najavio povratak u kancelarije dva puta nedjeljno „Morali smo sami da koristimo naš proizvod“, rekao je Juan. To je bio samo dio priče. Novi zaposleni, angažovani tokom pandemije, takođe nisu imali osjećaj zajedništva i razvoja karijere koji im je bio potreban, priznao je on.

Ponudom novih alata za upravljanje kancelarijama, uključujući prijavljivanje posjetilaca, rezervacije radnih stolova i kancelarija, Zum će se takmičiti sa velikim brojem softverskih rješenja kao što je Envoj (Envoy), koji je prikupio 111 miliona dolara u januaru 2022. Izgleda da će Zum dokumenti imati sličnu upotrebu kao drugi softverski alati, poput Guglovog radnog prostora (Google Workspace), Kode (Coda), Noušna (Notion) i Majkrosoft 365 ponude, pa čak i alata za upravljanje projektima kao što su Asana i Mondej (Monday.com). Svi dodaju AI saradnike ili kopilote, pri čemu je Majkrosoft na čelu, a drugi poput Sejlsforsa (Salesforce) se trude da ga sustignu.

Usred sve veće konkurencije, takvo proširenje ponude Zuma ima smisla, rekao je analitičar RBC Kapital Markets (RBC Capital Markets) Riši Džalurija (Rishi Jaluria). „Zumov cilj je da podstakne ljude da više koriste Zum, tako da to nije alat koji samo otvorite kao link, koristite i zatvorite“, rekao je on. Riši je predvidio da će korisnici konkurentskih alata vjerovatno ostati pri njima, dok će drugima možda biti zgodno, zbog produktivnosti, da imaju više alata na jednom mjestu. „Definitivno ima prostora za Zum da se uključi. Na kraju krajeva, ovo je nešto što može da pomogne u zadržavanju postojećih korisnika“.

Juan, koji je osnovao Zum prije 12 godina, nakon što je bio vođa inženjeringa u Cisko Vebeksu (Cisco WebEx), zna da ne izmišlja toplu vodu. Sa svojim alatima vještačke inteligencije, Juan je tvrdio da će se Zum izdvojiti zbog „federativnog“ pristupa, što znači da radi sa brojnim modelima trećih strana i svojim sopstvenim naizmjenično, u zavisnosti od toga šta je najisplativije za određeni zadatak.

Juan je rekao da vjeruje da kupci na kraju žele izbor. „Ne možemo nikoga da natjeramo da se standardizuje na jednoj platformi. Način na koji ja gledam na ovo je da klijentu pružim fleksibilnost. To je najvažnija stvar“, rekao je on.

Kao dodatni bonus ove strategije, Zum ne naplaćuje dodatno svoje funkcije vještačke inteligencije (Majkrosoftov AI Kopilot je koštao 30 dolara po korisniku mjesečno; Sejlsforsov je dostigao 50 dolara po korisniku mjesečno). „Razlika će biti u cijeni i kvalitetu“, rekao je Juan.

Da bi pobijedio na polju kvaliteta, Zum će morati da izbjegne neopravdane greške, poput nedavnog straha u vezi sa privatnošću i vještačkom inteligencijom. Godinama nakon što se Zum borio sa skandalima u vezi sa privatnošću tokom vrhunca pandemije, kompanija je ponovo napravila grešku u ažuriranju svoje politike privatnosti, koja je sugerisala da će Zum koristiti podatke korisnika za obuku svojih sopstvenih modela vještačke inteligencije. Kasnije je ažuriran nakon negodovanja (Juan je rekao da politika nikad nije bila da prikupljaju takve podatke, već da Zum trenira modele na osnovu kombinacije javnih, sopstvenih i podataka trećih strana koje je kupio).

Što se tiče toga kako osnivač Zuma ostaje motivisan i okuplja trupe, uprkos godini u kojoj je zaostajao za S&P 500 indeksom i kolegama iz tehnoloških kompanija, čije su akcije ponovo dostigle nivo koji su imale tokom pandemije, Juan je rekao da Zum prihvata novu sezonu slično kao i njegovi voljeni Golden Stejt Voriorsi (Golden State Warriors).

„Imali smo svijet tokom kovida, a sada počinjemo iznova da poboljšamo Zum. Želimo da budemo ponosni kada se penzionišemo u budućnosti“, dodao je on.

Alex Konrad / Aleks Konrad

Ja sam viši urednik u Forbsu i pokrivam startape i njihovo finansiranje, posebno one koji rade sa klaudom i vještačkom inteligencijom. Uređujem Midas listu (lista venture investitora) i listu Ispod 30 za investitore u startapove, a kreirao sam Midas listu za Evropu i Klaud 100 listu. Napisao sam više od 10 naslovnih priča o poslovnim liderima kao što su Mark Beniof (Marc Benioff), Patrik Kolison (Patrick Collison) i Melani Perkins (Melanie Perkins). Prije toga, radio sam u Forčun magazinu (Fortune) i WNYC i studirao sam srednjovjekovnu istoriju i arheologiju na Harvardu.