Najveći proizvođač automobila u svijetu predstavio novi motor

featured image

29. maj 2024. 12:35

Japanski proizvođač automobila Tojota (Toyota) dodatno je udvostručio svoj ulog u razgranatu i postepenu strategiju elektrifikacije. U utorak, 28. maja, predstavili su motore sljedeće generacije koje će biti moguće integrisati u automobile s različitim pogonima, od hibrida do klasičnih benzinskih motora i baterija, izvještava Reuters.

Na zajedničkom događaju s partnerima Subaru i Mazda, Tojota je javnosti predstavila razvoj 1,5-litarskog i 2-litarskog motora s manjom zapreminom i visinom u odnosu na trenutne motore.

„S ovim motorima, svaka od tri kompanije će nastojati optimizovati integraciju s motorima, baterijama i drugim električnim pogonskim jedinicama“, naveli su u zajedničkoj izjavi. Tojota posjeduje otprilike petinu Subarua i pet posto Mazde.

Tri japanska proizvođača automobila vjeruju da bi ovi motori mogli dekarbonizovati segment automobila s motorima na unutrašnje izgaranje, jer će biti kompatibilni i s alternativnim gorivima poput e-goriva i biogoriva. Takođe se nadaju da će manja zapremina omogućiti dizajn automobila s nižim poklopcem motora.

Novi 1,5-litarski motor trebalo bi da smanji zapreminu i težinu 10 posto u poređenju s trenutnim motorom koji se nalazi ispod poklopca modela Yaris, kazali su iz Tojote. S druge strane, 2-litarski motor donijeće slične uštede u poređenju s trenutnim 2,4-litarskim motorom koji Tojota ugrađuje u terenska vozila (SUV).

Kada bi automobili s novim motorima mogli stići na tržište?

Glavni tehnološki direktor Hiroki Nakajima nije otkrio kada će Toyota lansirati modele opremljene ovim motorima.

Tojota je od samih početaka elektrifikacije automobilizma slijedila “višesmjerni” pristup prema neutralnosti ugljenika s vozilima koja nude različite pogonske sklopove. Još od 90-ih godina bili su među prvima koji su popularizovali hibride s modelom Prius, što su zadržali i kada su električna vozila postajala popularnija.

Uprkos kritikama, strategija se isplatila prošle godine. S umirivanjem rasta potražnje za električnim vozilima zbog njihove visoke cijene, Tojota je prošle godine pojačala prodaju hibrida i ostvarila dobit od poslovanja u iznosu od 35 milijardi dolara.

U prvom kvartalu ove godine, Tojota je prodala oko 2,4 miliona vozila, od kojih je gotovo dvije petine bilo benzinsko-električnih hibrida. Priključni hibridi, vozila na gorive ćelije i potpuno električna vozila (BEV) zajedno čine samo 2,9 posto prodaje.

Predsjednik kompanije, Akio Toyoda, rekao je u januaru da će električna vozila dostići najviše 30-postotni svjetski udio na tržištu automobila, dok će ostatak činiti hibridi, vozila na vodonikove gorive ćelije i vozila na gorivo.