Majkrosoft otišao korak dalje: Mona Liza se smije i pjeva putem vještačke inteligencije

TEHNOLOGIJA Forbes BIH 22. apr 2024. 11:13
featured image

22. apr 2024. 11:13

Mona Liza sada može i da se smije, zahvaljujući novoj tehnologiji vještačke inteligencije iz Majkrosofta (Microsoft).

Prošle sedmice, Majkrosoftovi istraživači su detaljno predstavili novi model vještačke inteligencije koji su razvili i koji može snimiti nepokretnu sliku lica i audio snimak nekoga ko govori i automatski kreirati realističan video te osobe koja govori. Video snimci — koji mogu biti napravljeni od fotorealističnih lica, kao i crtanih filmova ili umjetničkih djela — upotpunjeni su uvjerljivom sinhronizacijom usana i prirodnim pokretima lica i glave.

U jednom demo videu, istraživači su pokazali kako su animirali Mona Lizu da recituje komični rep glumice En Hetevej (Anne Hathaway).

Rezultati AI modela, nazvanog VASA-1 , istovremeno su zabavni i pomalo neugodni u svojoj stvarnosti. Majkrosoft je rekao da bi se tehnologija mogla koristiti za obrazovanje ili “poboljšanje pristupačnosti za pojedince s komunikacijskim izazovima”, ili potencijalno za stvaranje virtuelnih pratilaca za ljude. Ali takođe je lako vidjeti kako se alat može zloupotrijebiti i koristiti za lažno predstavljanje stvarnih ljudi.

To je zabrinutost koja nadilazi Majkrosoft: kako se pojavljuje sve više alata za stvaranje uvjerljivih slika, video zapisa i zvuka generisanih vještačkom inteligencijom, stručnjaci se brinu da bi njihova zloupotreba mogla dovesti do novih oblika dezinformacija. Neki takođe brinu da bi tehnologija mogla dodatno poremetiti kreativne industrije od filma do reklama.

Za sada, Majkrosoft je rekao da ne planira da VASA-1 model odmah pusti javnosti. Ovaj potez je sličan onome kako Majkrosoftov partner OpenAI rješava probleme oko svog video alata generisanog umjetnom inteligencijom , Sora: OpenAI je zadirkivao Soru u februaru, ali ga je do sada učinio dostupnim samo nekim profesionalnim korisnicima i profesorima kibernetičke sigurnosti u svrhe testiranja.

“Protivimo se bilo kakvom ponašanju u cilju stvaranja obmanjujućih ili štetnih sadržaja stvarnih osoba”, rekli su istraživači iz Majkrosofta u postu na blogu. Ali, dodali su, kompanija “ne planira javno objaviti” proizvod “sve dok ne budu sigurni da će se tehnologija koristiti odgovorno i u skladu sa odgovarajućim propisima”.

Pomjeranje lica

Majkrosoftov novi AI model obučen je na brojnim video zapisima lica ljudi dok govore, a dizajniran je da prepozna prirodne pokrete lica i glave, uključujući “pokret usana, izraz (bez usana), pogled i treptanje, između ostalog”, rekli su istraživači. Rezultat je realističniji video kada VASA-1 animira fotografiju.

Na primjer, u jednom demo videu postavljenom na snimak nekoga ko zvuči uznemireno, očigledno dok igra video igrice, lice koje govori ima namrštene obrve i stisnute usne.

Alat AI takođe može biti usmjeren da proizvede video u kojem subjekt gleda u određenom smjeru ili izražava određenu emociju.

Kada se bolje pogleda, još postoje znakovi da su video snimci generisani kompjuterski, kao što su rijetko treptanje i pretjerani pokreti obrva. Ali Majkrosoft je rekao da vjeruje da njegov model “značajno nadmašuje” druge, slične alate i “utire put angažmanima u stvarnom vremenu sa realističnim avatarima koji oponašaju ljudska ponašanja u razgovoru”, piše CNN.

Vedran Drljević, Forbes BiH