Kako se Mercedes snašao pod udarom novih trendova

featured image

22. mar 2024. 08:15

Takmičenje između Tesle i kineskih proizvođača u drugi plan je bacilo evropske proizvođače, no čini se da se neki poput Mercedesa ipak trude kako bi ostali relevantni.

Forbes Hrvatska početkom mjeseca izvještavao je o Mercedesovom odlaganju tranzicije svih modela na struju. Prvobitni plan po kojem se to trebalo dogoditi do 2030. godine odgođen je za pet godina. Osim toga odlučili su nastaviti poboljšavati modele motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Baterije sa sve većim dosegom

Ipak, to ne znači da Mercedes punom parom ne radi na svojim električnim modelima. Koncept Vision EQXX prije nekoliko dana u pustinjskom okruženju uspio je prevaliti više od 1000 kilometara bez dopunjavanja baterije. Nakon 1010 kilometarske rute s upaljenom klimom, računar je prikazivao da automobil ima još 309 kilometara dosega.

Foto: Mercedes

Vision EQXX opremljen je i solarnim pločama za dopunjavanje baterije, ali njihov učinak tokom vožnje kroz pustinju nije bio značajan. Njima je dopunjeno 1,8 kWh što je dodalo oko 24 kilometra dosega.

EQXX je predstavljen prije dvije godine, ali taj koncept i dalje svojim neobičnim izgledom privlači pažnju. Njegova specifičnost je izrazito mali koeficijent otpora vazduha od samo 0,17 koji doprinosi niskoj potrošnji. U trenutku dok infrastruktura za punjenje nije dobra u svim djelovima svijeta, veliki doseg predstavlja dio Mercedesove strategije elektrifikacije.

Mercedes je nedavno sproveo i zimsko testiranje arhitekture AMG-ove električne platforme u sjevernoj Švedskoj u blizini Arktičkog kruga. Na temperaturama koje su iznosile i do -25 stepeni Celzijusa, testirao se sistem kao i pojedinačne komponente.

Foto: Mercedes

Odmicanje od ekscentričnih modela, fokus na luksuznom

Portal CarAndDriver prije sedam dana objavio je kako Mercedes planira smanjivati broj električnih modela označenih slovima EQ uz istovremenu elektrifikaciju drugih modela. To je izazvalo niz pozitivnih komentara čitalaca, s obzirom na to da je veliki broj Mercedesovih fanova imao loše mišljenje o dizajnu EQ modela.

Kao dio novog Mercedesovog poslovnog plana ističe se ultimativni luksuz uz odmicanje od modela s niskom maržom. A klasa je na primjer već izbačena iz ponude na tržištu SAD-a.

Direktor razvoja softvera u Mercedesu Magnus Östberg objavio je na Linkedinu kako nastavljaju i s razvojem svog digitalnog interfejsa MBUX. Ono je i do sada omogućavalo kontrolu infotainmenta i podešavanja komfora putem glasa i dodira. Sada najavljuje i virtuelnog asistenta zasnovanog na vještačkoj inteligenciji.

“Kombinacija glasa i slika pružiće prirodniji, intuitivniji, osobniji i empatičniji način komunikacije s vozilom. MBUX virtuelni asistent će razumjeti što želite i prenijeti te osjećaje i emocije u akciju”, navodi Östberg.

Virtuelni asistent ponašaće se kao živa osoba

Iz Mercedesa su za Forbes Hrvatska pojasnili kako će virtuelni asistent ići korak dalje od dosadašnjeg glasovnog asistenta. On će moći detektovati raspoloženje vozača i prilagoditi mu se. Osim što će ga čuti, vozač će i vidjeti njegov trodimenzionalni avatar napravljen pomoću Unity tehnologije. Komunikacija će biti kvalitetnija i zbog toga što će virtuelni asistent mijenjati intonaciju zavisno od teme, a i svoje ponašanje. U određenim trenucima će govoriti, a ponekad izgledati kao da sluša ili razmišlja.

Virtuelni asistent će moći pomagati vozaču na razne načine. Moći će na primjer puštati zadnje vijesti u jutarnjim satima, predložiti omiljeni program masiranja nakon radnog dana ili nazivanje poslovnih kolega u slučaju da vozač kasni na sastanak zabilježen u kalendaru.

U fabrici roboti umjesto ljudi

Prije nekoliko dana kompanija Apptronik izvijestila je kako je postigla dogovor s Mercedesom na osnovu kojeg će Mercedes u svojim pogonima koristiti najnaprednije komercijalne humanoidne robote. Riječ je o robotima koji su optimizovani za rad u prostorima koji su dizajnirani za ljude, pa njihov angažman ne traži promjene prostora. Roboti su primarno namijenjeni radu na dosadnim zadacima za koje je sve teže naći pouzdane radnike. (Fotografija jednog od Apptronikovih robota nalazi se u vrhu članka).

Vjerovatno je još prerano za rast poslovnih rezultata zasnovanih na prilagođavanju zahtjevima tržišta. Prihod grupe u 2023. godini porastao je dva posto na 153,3 milijarde eura, a operativna dobit (EBIT) smanjila se s 20,5 na 19,7 milijardi.

Bojan Bajgorić Šantić