Kako će vještačka inteligencija uticati na industriju putovanja

TEHNOLOGIJA Forbes 17. nov 2023. 17:16
featured image

17. nov 2023. 17:16

Hoće li vještačka inteligencija spasiti ljudski rod ili će donijeti propast modernom društvu koje u svemu traži prečice

Potrošači su pod uticajem vještačke inteligencije više nego što misle, često bez njihovog znanja ili pristanka. Svuda, od zdravstvene njege do finansija, od transporta do poljoprivrede, vještačka inteligencija igra sve veću ulogu.

Ni industrija putovanja nije pošteđena.

Globalna kompanija za podatke i analizu, NRG (National Research Group) kaže kako novinari koriste vještačku inteligenciju za pisanje onlajn vodiča za putovanja, influenseri svojim pratiocima pokazuju kako koristiti ČetGPT (ChatGPT) za planiranje putovanja, a svi od najmanjih turističkih agencija do divova industrije aktivno istražuju kako iskoristiti te tehnologije za pružanje jednostavnijeg, sigurnijeg i interaktivnog digitalnog iskustva za svoje klijente.

U teoriji, putovanja planirana uz pomoć vještačke inteligencije mogla bi da budu od ogromne pomoći klijentima: umanjuju stres organizacije i nude personalizovane savjete koji su ranije bili dostupni jedino onima koji su mogli da priušte ličnog agenta za putovanja.

Ali, jesu li putnici zaista i spremni vjerovati vještačkoj inteligenciji po pitanju komplikovanih zadataka poput rezervacija letova i smještaja, plana putovanja ili budžeta? Šta kompanije za putovanja mogu da učine kako bi osigurali da alati koje trenutno osmišljavaju neće biti samo prolazan trend, već će imati stvaran uticaj na iskustva klijenata?

Klijenti su definitivno otvoreni prema ideji korišćenja vještačke inteligencije za aktivnosti koje smatraju najzabavnijim dijelom putovanja. Na primjer, 39 odsto kaže kako su zainteresovani za preporuke koje bi im takvi alati mogli dati za najbolje atrakcije, a 36 odsto njih od vještačke inteligencije bi željelo da dobije preporuke za restorane. Ipak, u svim slučajevima je najvažnije da se klijenti osjećaju kao da još imaju kontrolu.

“Iako vjerujemo u vještačku inteligenciju i otvoreni smo prema njoj, ono što mi želimo je maksimalna personalizvanost, želimo da iznenađujemo i oduševljavamo naše putnike, a to mašina nikada ne može da zamijeni,” objašnjava viša potpredsjednica Inspirata, Ešli Kolins (Ashlee Collins). “Iako ČetGPT i drugi slični alati mogu da daju određenu osnovu ili dopune raspored, to je još vrlo daleko od svijeta u kojem mogu u potpunosti da zamijene ljudsko planiranje. Veliki dio mog posla je da lično upoznam klijente i tretiram ih kao prijatelje ili porodicu. Ako znam da neko ima problema s koljenom, odabraću raspored s manje hodanja. Ako neko voli umjetnost, predložiću im posjetu otvaranju galerije ili posebne izložbe.

Uprkos svim prednostima koje vještačka inteligencija nudi u čitavom nizu sektora, određeni broj klijenata još joj ne vjeruje kad se radi o planiranju i rezervacijama putovanja, pokazala je studija NRG-a. Čini se da vještačka inteligencija još nije cjelovito rješenje: ljubitelji putovanja bili su prevareni lošim vodičima koje su kupili na Amazonu, a koje su “napisali” alati vještačke inteligencije, a sistemi poput ČetGPT još nude odgovore koji su ponekad pogrešni ili nepotpuni.

Osnivačica i predsjednica kompanije Kouda Travel, Meri Kalderon (Mery Calderon), dodaje: “Butik kompanija za putovanja kontaktiraće vas tokom vašeg puta i pitati jeste li zadovoljni, a vještačka inteligencija nema taj kapacitet. Detaljni planovi s mnogo destinacija i aktivnosti zahtijevaju iskusne agente koji put mogu da isplaniraju tako da on bude realističan i da dobijete najbolje moguće iskustvo. Ako putujete u inostranstvo, sertifikovana kompanija za putovanja može da osigura da ste u svakom trenutku sigurni i osmisliti alternative u stvarnom vremenu ako dođe do nepredviđenih događaja”.

Foto: Reuters

U sažetku studije zaključuje se sljedeće:

81 odsto ispitanika izjavilo je kako, ako koriste vještačku inteligenciju za pomoć pri planiranju putovanja, imaju potrebu nekoliko puta da provjere sve informacije koje dobiju putem tih alata prije nego donesu bilo kakve odluke.

81 odsto ispitanika ne žele s alatima vještačke inteligencije da podijele nikakve informacije o svojoj djeci.

77 odsto kaže kako im nije ugodno da vještačkoj inteligenciji daju pristup svojim vizama, pasošima ili drugim važnim dokumentima.

51 odsto kaže kako se boje da alati bazirani na vještačkoj inteligenciji neće dovoljno dobro zaštititi njihove privatne podatke.

S druge strane, potrošači su ipak uzbuđeni zbog potencijalne primjene veštačke inteligencije u industriji putovanja. Oko 46 odsto ispitanika u SAD očekuje kako će veštačka inteligencija imati pozitivan opšti učinak na iskustvo putovanja, dok tek 18 odsto misli da će ona za putnike donijeti negativna iskustva. Takođe, 61 odsto ispitanika kaže kako bi bili spremni da koriste veštačku inteligenciju za pomoć pri planiranju putovanja u budućnosti.

Možda najvažnija i najuzbudljivija primjena ove tehnologije, barem iz perspektive potrošača, je mogućnost korišćenja vještačke inteligencije kao virtuelnog putničkog agenta. Prije putovanja, turisti bi mogli od alata vještačke inteligencije zatražiti personalizovane preporuke o tome koja mjesta posjetiti, gdje jesti ili odsesti ili kako najbolje iskoristiti svoj budžet.

Ipak, iako ČetGPT može dati preporuke tokom planiranja, on ne može da riješi probleme u hodu. Ljudski profesionalci se mogu pobrinuti da put prođe glatko, a i plan putovanja mogu izmijeniti u realnom vremenu. “Oni su lokalci koji dobro poznaju područje, sastaće se s vama na lokaciji gdje odsijedate i pomoći vam da se smjestite, podijeliće s vama svoje lične preporuke. Takođe su s vama u kontaktu tokom čitavog putovanja i mogu u hodu da mijenjaju rezervacije i planove,” objašnjava Kolins.

Kalderon kaže kako vještačka inteligencija plan putovanja kreira na osnovu najčešćih pretraga drugih putnika, no nemaju svi iste ciljeve i želje, a vještačka inteligencija ne posjeduje znanje putničkog agenta koji živi na destinaciji. “Vještačka inteligencija dobra je samo onoliko koliko i vaša sposobnost da jasno napišete šta želite, kao i od tačnosti informacija dostupnih putem interneta. Stručni, lokalni agenti analiziraju, predviđaju i imaju znanje i veze da vas spoje s najboljim vodičima i ponude vam najbolje hotele i iskustva,” kaže ona.

“Moje predviđanje što se tiče vještačke inteligencije u svijetu putovanja je da ćemo, ako se tehnologija poboljša i putnici joj počnu više vjerovati, izgubiti ljudske veze i uzbuđenje koje dolazi s planiranjem putovanja. Svoj posao volim zato što svojim klijentima mogu pomoći da stvore uspomene i sastaviti individualizovane planove na osnovu vlastitog iskustva,” zaključuje Kolins.

Rodžer Sends, saradnik Forbesa