Jutjub nadmašio TikTok kod tinejdžera, Snepčet bolji od Instagrama

TEHNOLOGIJA Forbes 12. dec 2023. 14:18
featured image

12. dec 2023. 14:18

Tinejdžeri koriste društvene mreže više nego ikada. Većina je najviše na Jutjubu (YouTube), TikToku, Snepčetu (Snapchat) i Instagramu, a gotovo polovina tinejdžera kaže da su „gotovo stalno“ onlajn. Snepčet je ove godine blago pretekao Instagram, pokazalo je istraživanje Pju riserč centra (Pew Research Center) o tinejdžerima i tehnologiji.

Udio od 46 odsto tinejdžera (uzrasta od 13 do 17 godina) koji kažu da su „gotovo stalno“ onlajn isti je kao prošle godine, iako se taj broj skoro udvostručio od 2014. godine, kada je samo 24 odsto tinejdžera reklo da je „gotovo stalno“ onlajn.

Nije bilo značajnih promjena u korišćenju društvenih mreža između ove i prošle godine, budući da je Jutjub nadmašio TikTok kao dominantna društvena platforma i koristi ga 93 odsto tinejdžera, dok TikTok koristi 63 odsto.

Snepčet je pretekao Instagram u 2023. sa 60 odsto tinejdžera koji koriste Snepčet, naspram 59 odsto koji koriste Instagram, u poređenju sa 62 odsto koji koriste Instagram i 59 odsto koji koriste Snepčet prošle godine, te 52 odsto na Instagramu i svega 41 odsto na Snepčetu u periodu 2014-2015.

Korišćenje društvenih medija neznatno se razlikuje prema polu. Tinejdžerke su sklonije stalnom korišćenju TikToka i Snepčeta od dječaka, iako je stalna upotreba Jutjuba, Instagrama i Fejsbuka (Facebook) prilično slična prema polovima, izvještava Pju.

Pju je anketirao malo manje od 1.500 tinejdžera tokom istraživanja u septembru i oktobru, s marginom greške od 3,2 procentna poena.

BeReal, najnovija društvena mreža uključena u anketu Pjua, jedina je platforma koju su bijeli tinejdžeri češće koristili od afro-američkih ili hispano tinejdžera. TikTok koristi 80 odsto tamnoputih tinejdžera, u poređenju s 70 odsto hispano tinejdžera i gotovo 60 odsto bijelih tinejdžera. Više tamnoputih tinejdžera prijavljuje korišćenje X, u poređenju s bijelim ili hispano tinejdžerima.

TikTok svakodnevno koristi 58 odsto tinejdžera. Među njima, 17 odsto opisuje svoju upotrebu TikToka kao „gotovo stalnu“, a 32 odsti kaže da ga koristi nekoliko puta dnevno.

Fejsbuk više nije dominantan društveni medij među tinejdžerima. U periodu 2014-2015, 71 odsto tinejdžera koristilo je Fejsbuk, u poređenju s 33 odsto koji ga sada koriste. Isto se može reći i za X, nekada poznat kao Twitter, čija je upotreba pala s 33 odsto na 20 odsto u istom vremenskom periodu.

Međutim, tinejdžeri u domaćinstvima s nižim prihodima koriste Fejsbuk više od svojih vršnjaka: 45 odsto tinejdžera u domaćinstvima koja godišnje zarađuju manje od 30.000 dolara prijavilo je korišćenje Fejsbuka, u poređenju s 27 odsto onih u domaćinstvima koja zarađuju najmanje 75.000 dolara godišnje.

I Instagram, koji je u vlasništvu Mete, matične kompanije Fejsbuka, i dalje ostaje široko popularan. Instagram, zajedno s većinom glavnih društvenih medija, suočio se s plimom kritika posljednjih godina zbog toga kako štiti tinejdž korisnike.

Molly Bohannon, Forbes