Jedan od najjeftinijih električnih automobila uskoro u Evropi

featured image

23. maj 2024. 14:03

Europska automobilska industrija nalazi se pred novim izazovom jer naredne godine na tržište dolazi kineski električni automobil koji je znatno jeftiniji od domaćih rivala.

Kineski proizvođač električnih vozila BYD, koji je prošle godine nakratko prestigao Teslu i postao najveći u svijetu, počeće sa prodajom manjeg modela Sigal (Seagull) u Evropi 2025. godine. Iako automobil ima neke vrhunske funkcije, kao što je rotirajući ekran osjetljiv na dodir ili bežično punjenje telefona, u Kini se prodaje za manje od 10.000 eura, izvještava Bloomberg.

Nakon carina i promjena koje će biti potrebne za ispunjavanje evropskih standarda, čelnici BYD-a procjenjuju da će evropska cijena vozila biti oko 20.000 eura. To je još nekoliko hiljada eura manje od najjeftinijih električnih modela evropskih proizvođača kao što su Folksvagen (Volkswagen), Stellantis i Reno (Renault).

Prošle je godine Evropska unija pokrenula istragu o kineskoj industriji električnih vozila. Evropska komisija u sklopu istrage provjerava predstavljaju li značajne državne subvencije za tu industriju u Kini kršenje evropskih pravila tržišne utakmice.

Foto: Shutterstock

Neće biti jedini

„Galeb“ (eng. Seagull) neće biti jedini BYD automobil koji dolazi u Evropu. Osim jeftinijeg i manjeg gradskog modela, kompanija će predstaviti i električno vozilo premium klase, koje će se prodavati za 25 hiljada eura, rekao je na ovomjesečnom događaju Majkl Šu (Michael Shu), generalni direktor BYD-a za Evropu.

Ujedno će BYD biti prvi kineski proizvođač električnih vozila s proizvodnjom na evropskom tlu. U septembru prošle godine najavio je gradnju fabrike u Mađarskoj koja postaje evropski centar za proizvodnju baterija i električnih vozila.

Nedavno je Šu najavio da 2025. planiraju izgraditi još jednu fabriku na evropskom tlu, piše Reuters.

Kako Evropa odgovara

Evropski proizvođači različito reaguju na dominaciju američkih Tesla i kineskih dobavljača.

Reno i Stellantis traže partnerstva kako bi smanjili troškove proizvodnje za manji električni model. Reno još traži partnera, a Stellantis će u septembru krenuti s prodajom modela koji je razvio u saradnji s kineskim Zhejiang Leapmotor Technologies.

Dok je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) gotovo udvostručio carine na kineska električna vozila, zatvarajući vrata tom uvozu, carine u Evropi su složenije. Proizvođači automobila u regiji više zavise od kineskog tržišta od svojih američkih kolega, što ih čini ranjivima. Peking je to naglasio u srijedu kada je nagovijestio da bi mogao uvesti carine od čak 25 posto na uvezene automobile s velikim motorima. Takav bi potez posebno naštetio njemačkim proizvođačima vrhunskih automobila Mercedes-Benzu i BMW-u.

Važno tržište

BYD je osnovan 1995. godine. Počeo je kao proizvođač baterija i proširio se na automobile 2003. Prije tri godine počeo je s prodajom automobila u Evropi i impresionirao u salonima u Parizu i Minhenu, piše Bloomberg.

Evropa je inače najvažnije izvozno tržište za kineske proizvođače. Prošle godine, do kraja novembra, Kina je u Evropu izvezla oko 600 hiljada vozila.

Proizvođač automobila postavio je cilj da osvoji evropsko tržište do kraja decenije. “Uvjereni smo da bismo mogli biti na vodećoj poziciji do 2030. godine”, rekao je Šu.