Gmail kaže da je “tu da ostane” nakon obmane o povlačenju koja je kružila X platformom

TEHNOLOGIJA Forbes 24. feb 2024. 11:03
featured image

24. feb 2024. 11:03

U snimku ekrana navodne e-pošte Google-a, koja je poslata korisnicima Gmail-a, a kružila je u četvrtak platformom X, tvrdi se da će ova tehnološka kompanija u potpunosti ukinuti Gmail kasnije ove godine. Na kraju, kompanija je, čini se, negirala takve navode u misterioznom postu koji je objavila na mreži X: “Gmail je tu da ostane”.

Ključne činjenice

Snimak ekrana e-pošte, koji je prikupio više od milion pregleda na više naloga na X-u koji su ga objavili, tvrdi da će Gmail biti ugašen 1. avgusta, što znači da usluga e-pošte “više neće podržavati slanje, primanje ili čuvanje e-pošte“.

U odjeljku i-mejla pod naslovom „Zašto Gmail odlazi“, u poruci se navodi da se Google fokusira na razvoj komunikacionih tehnologija i platformi.

Producent platforme X, Kris Bejk (Chris Bakke), za koga je poznato da objavljuje troling sadržaj na platformi, bio je jedan od korisnika koji su podijelili ovaj snimak ekrana.

Bejk se našalio u svom postu da je on viši potpredsjednik za proizvode u Google-u, rekavši da ga je generalni direktor Google-a Sundar Pačaj (Sundar Pichai) zamolio da otpusti Gemini tim kompanije, a slučajno je otpustio cio Gmail tim.

Vlasnik X, Ilon Mask (Elon Musk)  javno je kritikovao Googleov Gemini AI model, kada je objavio mem koji prikazuje Gemini kao rasistu i tek ‘probuđenog’, dok je AI, konkurent sa vještačkom inteligencijom koju je osnovao Mask, neko ko “traži istinu“.

Podsetimo, Google je početkom decembra 2023. lansirao Gemini (Blizanci), kako je tada objavio, svoj najveći i najsposobniji model vještačke inteligencije, kao odgovor na Chat GPT.

Google je prošle godine najavio da će postupno ukinuti Gmail-ov HTML prikaz 2024. godine, napominjući u postu podrške da Gmail usluga prebacuje korisnike na najnoviju verziju Gmaila poznatu kao standardni prikaz.

X nije odmah odgovorio na Forbsov zahtjev za komentar.

Plasirali obmanjujući sadržaj

Google je u četvrtak rekao da će stopirati funkciju svog Gemini AI generatora slika koji omogućava korisnicima da kreiraju slike ljudi. Ta odluka došla je nakon burne reakcije javnosti kada su internetom kružili snimci ljudi koje je kreirao Gemini, a na kojima su pogrešne rase i istorijski kontekst.

Te slike su u srijedu ujutru objavljene u članku New York Posta i naišle su na prezir milijardera Ilona Maska, koji je tu funkciju nazvao “probuđenom“ i “super rasističkom“ u nizu postova na svojoj platformi. Google je u četvrtak objavio saopštenje u kojem se kaže da “radi na poboljšanju ovih vrsta prikaza”.

Forbsova valuacija

Forbs procijenjuje da bogatstvo Ilona Maska ima neto vrijednost od 207,5 milijardi dolara, što ga čini drugom najbogatijom osobom u svijetu iza predsjednika i izvršnog direktora LVMH-a Bernarda Arnoa (Bernard Arnault) (228,3 milijarde dolara).

Pozadina

Gmail je bio najveći u industriji e-pošte od svog lansiranja 2004. godine, suprotstavljajući ga rivalima – Yahoo i AOL. Google je prošle godine objavio da će početi da ukida HTML verziju Gmail-a od januara. Skraćeni HTML prikaz Gmail-a omogućava kraće vrijeme učitavanja i bolju povezanost dok ste na sporijim vezama.

Antonio Pequeño IV, Brian Bushard, Forbes

Gmail Says It’s ‘Here To Stay’ After Sunsetting Hoax Circulates On X