Gejmer dobija 10 miliona dolara od Kika

TEHNOLOGIJA Forbes 25. okt 2023. 13:22
featured image

25. okt 2023. 13:22

Nakon više od jedne decenije strimovanja uživo isključivo na Tviču (Twitch), Nik „Nikmerks“ Kolčef (Nick „Nickmercs“ Kolcheff) je najnoviji megatalenat koji je privučen dobro plaćenom ponudom konkurenta Kika (Kick). On će početi da emituje sadržaj pretežno, ali ne isključivo, na novoj platformi, počevši od kraja oktobra, zahvaljujući jednogodišnjem ugovoru vrijednom 10 miliona dolara, prema izvoru koji je upoznat s ugovorom. Kik nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Od osnivanja prošlog decembra, Kik je privukao veliku pažnju u industriji sa astronomskim ugovorima za talente. U junu Kik je dugogodišnje Tvič zvijezde, Feliksa „xQc“ Lengejla (Felix xQc Lengyel) i Kejtlin „Amurent“ Siraguzu (Kaitlyn „Amouranth“ Siragusa), sa godišnjim ugovorima procijenjenim na vrijednosti od 35 miliona i sedam miliona dolara respektivno. Kik omogućava svojim kreatorima sadržaja da zadrže 95% prihoda od pretplate na svojim kanalima i trenutno ne prikazuje reklame tokom strimova. Prema informacijama iz oktobra, Kik tvrdi da ima 20 miliona registrovanih korisnika, ali njegovih 140.000 prosječnih gledalaca je još uvek daleko manje u poređenju sa Tvičovim prosječnim brojem gledalaca po strimu od 2,4 miliona.

Kombinacija nevjerovatnih, neekskluzivnih ugovora i znatno manje publike, navela je mnoge da dovedu u pitanje ekonomsku održivost Kika. Međutim, osnivači Kika, Ed Krejven (Ed Craven) i Bihan Tehrani (Bijan Tehrani) imaju ogromno kripto bogatstvo iz svog drugog posla, Stejka (Stake), ofšor kazina za kripto valute, koji je 2022. ostvario prihod od 2,6 milijardi dolara. Određenim kreatorima je ponuđeno da dio ukupne kompenzaciju dobiju u kripto valutama.

„Kompanije na berzi protiv kojih se takmičimo su u nepovoljnom položaju jer su odgovorne akcionarima čiji je primarni fokus kratkoročna profitabilnost“, rekao je Tehrani za Forbes u julu.

Nikmerks je 2010. počeo sa strimovanjem na prethodniku Tviča – Džastin TV (Justin.tv) – i brzo je izgradio bazu fanova oko njegove bombastične ličnosti i agresivnog stila igranja u igrama kao što su Fortnajt (Fortnite) i Kol of Djuti (Call of Duty:Warzone). Godine 2019. pridružio se FaZe klanu kao suvlasnik, ali su njegove akcije izgubile gotovo svu vrijednost sa kompanijom na berzi i sada se njima trguje po cijeni od oko 20 centi.

Tokom procvata gejminga u pandemiji, sa 28 godina, postao je jedno od glavnih lica Tviča, što mu je na kraju donijelo osmocifreni ugovor sa gigantom 2020. za striming, koji podržava Amazon. Danas Nikmerks ima skoro sedam miliona pratilaca na platformi, a na svom vrhuncu karijere imao je više od 80.000 pratilaca mjesečno.

Međutim, u septembru prošle godine, Tvič je objavio da smanjuje udio prihoda od pretplate koji drže vrhunski kreatori sa 70% na 50% počevši od juna 2023. signalizirajući promjenu strategije udaljavanja od velikih isplata najvećim zvijezdama.

U posljednjih 12 mjeseci, Nikmerks je zaradio, procjenjuje se, 11,5 miliona dolara od svog sadržaja i sponzorstva sa Ander Armorom (Under Armour), UFC i Bits (Beats by Dre). To ga svrstava među najplaćenije gejmere na svijetu, a prošlog mjeseca je bio uključen u Forbes-ovu godišnju listu najvažnijih internet kreatora.

Međutim, on opisuje svoju ambiciju kao nezasitu. „Cilj se uvijek pomjera“, rekao je Nikmerks za Forbes u januaru. „Uvijek želim više“.

Osim mjesečnih isplata, Kik je pristao da pomogne u finansiranju događaja uživo koje organizuje i producira Nikmerks, kao i nagradnih fondova za digitalne gejming turnire, koji se emituju na Kiku. To je dio šire strategije da uspostavi snažnu zajednicu koja će se mobilisati oko njegovih preduzetničkih napora. „Nestrpljiv sam da počnem strimovanje na Kiku“, kaže on. Traže mene i zajednicu koju smo izgradili, da pomognemo u definisanju gejminga na toj platformi i radujem se ostvarivanju uticaja. Kik je podržao MFAM (Mercs family) i mi smo spremni da podržimo njih“.

Met Kreg, novinar Forbes-a