Ford planira proizvodnju jeftinih električnih automobila – spremni su za borbu protiv Kineza

featured image

4. jun 2024. 23:38

Gledajući šta rade Kinezi, Ford je odlučio ići u smjeru proizvodnje pristupačnih električnih automobila. Jedan od preduslova za proizvodnju takvih vozila je smanjenje troškova. To se može postići orijentacijom na manje modele i jeftinije baterije.

Priča o Fordu počela je 1903. godine sa proizvodnjom Fordovog Modela A, koji je zahvaljujući proizvodnji na pokretnoj traci bio pouzdaniji i jeftiniji od tadašnjih konkurenata. Sličnu priču s pristupačnim električnim vozilma, sada bi volio vidjeti izvršni direktor Forda Džim Farli (Jim Farley). Ono što nije jednostavno jeste kako to raditi na profitabilan način.

Electrec.co koji je prenio ključne djelove Farlijevog intervjua navodi da on očekuje da će sljedeća generacija električnih automobila biti pristupačna većini Amerikanaca, a istovremeno profitabilna za kompanije koje ih proizvode. Ford namjerava da se takmiči s najboljima, a on vjeruje da su u ovom trenutku to Kinezi.

Kinezi su strateški krenuli u razvoj električnih automobila i to im se za sada isplatilo. Ford trenutno “tajno” radi na razvoju male električne platforme kako bi početkom ove godine podržao više pristupačnijih modela. Istovremeno je odložio veći električni SUV s tri reda sjedišta. Na razvoju nove platforme angažovali su mali “fabrički tim s nekima od najboljih inženjera za električna vozila u svijetu”. U tom timu puno je stručnjaka iz Tesle i Epla (Apple).

“Oni stvaraju potpuno drugačiji pristup, drugačiji proizvod po drugačijoj cijeni s puno manjom baterijom i drugačijom hemijom“, rekao je Farli.

Bitan razlog zbog kojeg Ford mijenja planove su troškovi. Farli je pomenuo da su NCM baterije s kobaltom, litijumom i niklom vrlo teške i skupe. Na primjer, takva baterija za električni kamionet F-150 Lightning mogla bi koštati 30 do 40 hiljada dolara.

Izvršni direktor Forda dodaje da je Ford prva kompanija koja će investirati u jeftine baterije koje će se proizvoditi u fabrici u Mičigenu. Prvi će ih i ponuditi na američkom tržištu. Saradnjom s vodećim globalnim proizvođačem baterija CATL-om riješili su problem intelektualnih prava te ih planiraju sami proizvoditi.

Ipak, s obzirom na to da je potražnja za električnim vozilima sporija od očekivane, Ford će se istovremeno više okrenuti hibridima.