Dizajn startap Frejmer ponovo oživio i sada izaziva Figmu

TEHNOLOGIJA Forbes 25. okt 2023. 13:15
featured image

25. okt 2023. 13:15

Kada je prihod kompanije Frejmer (Framer) počeo da usporava, osnivači Jorn van Dijk i Kon Bok (Koen Bok) su odlučili da pomognu dizajnerima da brzo izgrade veb sajtove samo jednim klikom. Sa eksplozivnim rastom, spremni su da se takmiče sa Figmom i kompanijom Vebflou (Webflow).

U aprilu 2021. godine, Jorn van Dijk i Kon Bok, suosnivači dizajnerskog softverskog startapa Frejmer (Framer), suočavali su se sa teškim vijestima. Njihov alat za izradu prototipova detaljnih aplikacija i veb stranica bio je hit među malom grupom dizajnera, ali nakon šest godina, prihodi su pali sa vrhunca od četiri miliona dolara dostignutog krajem 2019. „Rekao sam da ovo nije radilo i da treba da razmislimo šta dalje“, rekao je Van Dijk za Forbes.

Tokom ručka u amsterdamskom kafeu Mokum (najveći grad Holandije na jidišu), dva bivša dizajnera Fejsbuka su se složila oko rješenja: da evoluiraju svoj softver kako bi zaista napravio veb sajtove koje simulira, proširujući svoju ciljnu grupu kako bi uključili dizajnere i marketare koji žele da razvijaju prisustvo na vebu bez pomoći skupih programera. „Dizajnirate veb sajt u Frejmeru, a zatim na kraju kliknete na objavljivanje i mi ga pretvorimo u veb sajt koji takođe hostujemo“, objasnio je Bok.

Brza i jeftina izrada veb sajtova bila je dobitna formula za startape usmjerene na potrošače – kompanije poput Viksa (Wix) listiranog na Nasdaku (Nasdaq), SkverSpejsa (SquareSpace) i vlasnika Vordpresa (WordPress), Automatika (Automattic), koji je bio procijenjen na više od 7,5 milijardi dolara pri otkupu akcija 2021. Ali Van Dijk i Bok su shvatili da poslovne kompanije sa složenijim potrebama često moraju da angažuju tim ili se okreću konkurentskom startapu za izradu veb sajtova, Vebflou (Webflow). „Otkrili smo stvarno veliki problem jer se tradicionalni veb dizajn obavlja u jednom alatu poput Figme, a stvarna izrada se obavlja negdje drugdje“, rekao je Bok. „Činjenica da su odvojeni čini proces veoma neefikasnim.“

Za manje od 18 mjeseci od lansiranja ovog novog proizvoda, startap sa sjedištem u Amsterdamu je  četvorostruko povećao prihode na više od 10 miliona dolara. Sada, nakon što su prikupili 27 miliona dolara u Seriji C (vrijednost nije otkrivena), Frejmer privlači pažnju investitora iz Silikonske doline i konkurenata poput Figme, koji pažljivo prate njihove alate za objavljivanje sajtova bez kodiranja i njihov rast, saznaje Forbes.

Bok i Van Dijk su započeli razvoj Frejmera 2015. nakon što su svoj studio za Mek (Mac) aplikacije, Sofa, prodali Fejsbuku 2011. Par se vratio u Amsterdam nakon boravka u Menlo Parku, Kalifornija, kako bi započeo novi posao usmjeren na rješavanje problema sa kojima su se susretali radeći na mobilnom dizajnu u Fejsbuku. Cilj? Pomaganje dizajnerima da izgrade „prototipove koji je gotovo nemoguće razlikovati od stvarnih stvari“, rekao je Bok.

Frejmerov alat visokog stepena vjerodostojnosti bio je rani uspjeh, privukao je lojalnu grupu fanova dizajnera i velike investitore poput Grejloka (Greylock), Aksela (Accel) i evropskog investicionog fonda Atomiko (Atomico) koji su podržali Seriju A 2017. godine i Seriju B 2018. Ali onda su prihodi počeli da padaju.

„Postojala je određena tržišna usklađenost proizvoda, ali… Jorn i Kon su vidjeli dokaze da je veličina tržišta za taj proizvod ograničena“, rekla je Hilari Bol (Hillary Ball), partnerka u Atomiku. „Ali sa pivotiranjem postoji mnogo nepoznatih.“

Međutim, čini se da se pivotiranje za sada isplati. Frejmer sada za klijente ima omiljenu i-mejl aplikaciju Superhjuman (Superhuman.com) iz Silikonske doline, holandskog rivala Tviliju (Twilio), Mesidžbird (Messagebird) i Slekovog (Slack) rivala Lark. „Mogli smo odmah da vidimo trakciju jer je riješilo stvaran problem za njih i omogućilo ljudima da mnogo brže izgrade veb sajtove“, rekao je Van Dijk.

Sada sa svježim novcem iz Serije C, predvođene Meritek Kapitalom (Meritech Capital), sa učešćem postojećih investitora uključujući Atomiko i Aksel, Bok i Van Dijk ciljaju na međunarodno širenje. Planiraju da razviju dodatke za podršku većim klijentima i dodaju AI podržane prevode veb sajtova.

„Kompanije ne žele da koriste skupe resurse za dizajnere, upravljanje i hostovanje veb sajtova, a Frejmer vam daje moć da to uradite sa sopstvenim dizajnerskim i marketinškim timom“, rekao je Aleks Klejton (Alex Clayton), partner u Meriteku.

Frejmer ima težak put pred sobom jer ide lide u lice sa etabliranim američkim konkurentima. Vebflou (koji takođe ima podršku Aksela i Meriteka) je imao svoju Seriju C rundu u martu 2022. godine, ali sa prihodima od 100 miliona dolara i dostizanjem vrijednosti od četiri milijarde dolara. Tu je i Adobi (Adobe), koji je predviđao prihode od 400 miliona dolara u 2022. godini za Figmu, kada je najavila planove za preuzimanje dizajnerskog startapa za kolaboraciju u septembru prošle godine, vrijednog 20 milijardi dolara.

Bok i Van Dijk se ne boje da izazovu dva dobro finansirana konkurenta istovremeno. „Spajanje dizajniranja i izrade veb sajtova će promijeniti način na koji se oni izrađuju“, rekao je Van Dijk. „Ovo je način na koji će svi veb sajtovi biti izgrađeni u budućnosti, i to je ono što nas motiviše da budemo uspješni“.

Iain Martin / Ian Martin

Pridružio sam se Forbes-u kao urednik vijesti za Evropu i sarađivaću sa londonskom redakcijom kako bih definisao naše izveštavanje o rastućim poslovima i liderima u Velikoj Britaniji i Evropi. Prije nego što sam se pridružio Forbes-u, radio sam za agenciju za vijesti Storiful (Storyful) kao njen urednik za Aziju, radeći iz njenog hongkonškog biroa, i kao viši urednik u Londonu, gdje sam izvještavao o najnovijim vijestima širom svijeta, sa posebnim fokusom na to kako se dezinformacije šire na društvenim mrežama. Počeo sam karijeru u Londonu kao novinar za Sitivajer (Citywire), a moje radove su objavljivali BBC, Sandej Tajms (Sunday Times) i mnoga druga britanska izdanja