ČetGPT sada može da pamti korisnike, uključujući njihov glas i preferencije

TEHNOLOGIJA Forbes 18. feb 2024. 11:30
featured image

18. feb 2024. 11:30

OpenAI testira novu opciju koja omogućava ČetGPT-u (ChatGPT) da ima memoriju kako bi sačuvao informacije iz prethodnih razgovora korisnika – uključujući njihov glas, ton i lične preferencije – radi stvaranja intenzivnije prilagođenog iskustva za buduće zahtjeve.

Korisnici će moći da odaberu da li žele da ČetGPT sačuva razgovor, što omogućava četbotu da pamti određene detalje o korisniku tokom vremena kako bi kreirao personalizovanije odgovore, navela je OpenAI u blog postu.

Kako je kompanija rekla, korisnik će moći da kontroliše koje informacije ČetGPT može da sačuva o njima, iako će „sjećanja“ četbota „evoluirati sa vašim interakcijama“, što mu omogućava da tokom vremena odredi koje informacije treba sačuvati na osnovu korisnikovih preferencija.

Ako korisnik zatraži od ČetGPT-a da napravi rođendansku čestitku za dijete koje je ranije reklo da voli meduze, kao što je naveden primjer, ČetGPT bi mogao da napraviti kartu na kojoj je meduza koja nosi šešir za proslavu.

Ova mogućnost će biti primijenjena na druge GPT-ove, uključujući ČetGPT Tim i Preduzeća (ChatGPT Team and Enterprises), što će omogućiti četbotu da „pamti vaš ton, glas i preferencije“ dok odgovara na određene zadatke, dok će Books GPT preporučivati knjige na osnovu korisničkih preferencija, kao što su omiljeni žanrovi ili najbolje knjige.

Organizacije će moći da otpreme podatke ČetGPT-u, koji će zatim kreirati grafikone na osnovu tih podataka zajedno sa „tri ključne poruke“, dok će programerske firme takođe moći da sačuvaju informacije o svom programskom jeziku i okvirima kako bi zapamtile te preferencije za buduće zadatke, saopštio je OpenAI.

Džoan Dženg (Joanne Jang), lider za proizvodnju OpenAI-a, rekla je za Blumberg da iako nova funkcija memorije može čuvati informacije o korisniku, takođe je dizajnirana da ne čuva osjetljive lične informacije poput lozinki, brojeva pasoša ili detalja o zdravlju korisnika.

Funkcija će biti dostupna nekim besplatnim i plaćenim korisnicima ČetGPT-a ove nedjelje prije nego što postane šire dostupna, rekla je OpenAI.

Memorija za ČetGPT je najnovija funkcija koju je OpenAI najavio nakon uspjeha četbota tokom prošle godine. Prošlog mjeseca, kompanija je pokrenula GPT Store, onlajn tržište gdje korisnici mogu dijeliti prilagođene četbotove sa drugima, nakon dva mjeseca kašnjenja zbog smjene izvršnog direktora Sema Altmena (Sam Altman) i njegovog naknadnog povratka u kompaniju. ČetGPT Tim je takođe pokrenut prošlog mjeseca, manja verzija ČetGPT Preduzeća, koja je objavljena u avgustu kao alternativa za organizacije koje žele da koriste četbota sa „bezbjednošću na nivou preduzeća“.

Altmen, koji je govorio putem video linka tokom Svjetskog samita vlada u Dubaiju, ponovio je svoje zabrinutosti zbog mogućih opasnosti vještačke inteligencije. Altmen je primijetio da nije „toliko zainteresovan za pravac u kojem idu stvari, poput ubilačkih robota koji hodaju ulicom“, već je „mnogo više zainteresovan“ za „veoma suptilne društvene nesporazume“ koji bi mogli učiniti tehnologiju opasnom.

Ty Roush, Forbes

ChatGPT Can Now ‘Remember’ Users—Including Their Voice, Preferences