Zašto nema žena među 50 najplaćenijih sportista u 2024.

LISTE Forbes 20. maj 2024. 00:29
featured image

20. maj 2024. 00:29

Serena Vilijams (Serena Williams) se povukla, Naomi Osaka se vraća nakon trudnoće, a Kejtlin Klark (Caitlin Clark) tek započinje profesionalnu karijeru. Evo zašto će Iga Švjontek (Iga Świątek), Koko Gof (Coco Gauff), Neli Korda (Nelly Korda) i druge sportistkinje uskoro parirati muškarcima.

Baš kao i u svojoj koledž košarkaškoj karijeri, Kejtlin Klark je počela svoje profesionalne dane rušenjem još jednog rekorda. Bivša zvijezda Univerziteta Ajova — i najbolja poenterka u istoriji NCAA košarke — potpisala je sa Najkijem (Nike) ono što se vjeruje da je najunosniji ugovor za sponzorstvo u ženskoj košarci, navodno vrijedan čak 28 miliona dolara tokom osam godina.

I jasno je zašto. Uzbudljivi prolazak Klark kroz NCAA podigao je TV rejtinge na nove visine, a njen debi u WNBA protiv Konektikat Sana (Connecticut Sun) omogućio je njenom timu prvo rasprodato otvaranje sezone kod kuće od 2003.

Ipak, čak i sa svojim ugovorom sa Najkijem i drugim unosnim partnerstvima sa Gatorejdom (Gatorade), Stejt Farmom (State Farm) i Gejnbridžem (Gainbridge), Klark nije zaradila dovoljno da bude među 50 najplaćenijih sportista svijeta ove godine — zapravo, nijedna žena nije.

Najplaćenija sportistkinja u 2023, poljska teniska senzacija Iga Švjontek, sakupila je procijenjenih 23,9 miliona dolara ukupnih prihoda, malo iznad polovine od 45,2 miliona dolara koliko je bilo potrebno da uđe među 50 najbolje plaćenih sportista 2024. godine. I ne postaje lakše dospjeti na ovu listu s obzirom na to da je prag za ovu godinu približno duplo veći nego prije deceniju kada je iznosio 22,7 miliona dolara.

Iga Švjontek – Foto: Reuters/Guglielmo Mangiapane

Serena Vilijams bila je jedina žena među 50 najplaćenijih sportista svijeta prošle godine, što je njeno šesto pojavljivanje na listi u posljednjoj deceniji, ali sada je u penziji i više ne može da se kvalifikuje. Samo tri druge žene su se našle među 50 najboljih od 2012. godine – penzionisane teniske zvezde Marija Šarapova i Li Na, kao i Naomi Osaka, koja još nadograđuje svoj portfelj sponzora koji je nekada dostigao procijenjenih 60 miliona dolara godišnje, nakon duže pauze zbog povrede i rađanja prvog djeteta prošle godine. Nijedna žena nije dospjela na listu od 2017. do 2019. godine.

Veliki dio problema proističe iz činjenice da su zarade na terenu, odnosno plate i novčane nagrade, vezane za prihode lige. Prihod od prenosa je ključan izvor, a Dilojt (Deloitte) predviđa da će elitni ženski sportovi kolektivno generisati 340 miliona dolara u toj kategoriji u 2024. godini. Ženska NBA liga, na primjer, trenutno ostvaruje oko 60 miliona dolara godišnje od prava na emitovanje, a komesarka Keti Engelbert (Cathy Engelbert) nedavno je izjavila za CNBC da je cilj da „najmanje udvostruče naknade za prava“. U poređenju s tim, muški NBA ostvaruje oko tri milijarde dolara od svojih ugovora, a očekuje se da će taj iznos duplirati nakon sljedeće runde pregovora.

Uzimajući u obzir te razlike, jasno je zašto Klark zarađuje nešto manje od 77.000 dolara u svojoj prvoj sezoni dok je prvi izbor na muškom NBA draftu 2023, Viktor Vembanjama (Victor Wembanyama), dobio osnovnu platu od 12,2 miliona dolara. Plate u WNBA dostignu najviše oko 240.000 dolara dok je minimum za njihove muške kolege oko milion dolara.

Čak i u sportu kao što je tenis, gdje grend slem turniri nude jednake novčane nagrade od 2007. godine, razlika u zaradama i dalje postoji na manjim turnirima.

„Ova i prošla godina su bile fenomenalne za žene u sportu“, kaže Anđoli Bal (Anjali Bal), vanredna profesorka marketinga na Babson koledžu. „Potrebno je samo vrijeme da tržište uhvati korak s navijačima“.

Sve veća količina novca koja se sliva u ženski sport već mijenja pejzaž. Delojt procjenjuje da će kombinovani ukupni prihodi ženskih profesionalnih sportova ove godine dostići 1,28 milijardi dolara, što je najmanje 300% više od projekcije te kompanije prije tri godine. Te brojke već povećavaju novi ugovori o pravima na emitovanje koji su podigli prosječnu godišnju vrijednost za NWSL (ženska soker liga) i NCAA ženski košarkaški turnir na više od 60 miliona dolara za svaki.

Taj novac se prenosi na zarade igrača. Ukupni fond novčanih nagrada na LPGA (Ženska profesionalna golf asocijacija) turneji ove sezone porastao je na 123 miliona dolara, što je povećanje od 76% u odnosu na 2021. godinu. NWSL je podigao svoj platni limit za 40% na 2,75 miliona dolara i tako je američka reprezentativka Malori Svonson (Mallory Swanson) potpisala najveći ugovor u istoriji lige – dva miliona dolara za četiri godine, sa opcijom za petu.

Svonson – Foto: Darren Yamashita – USA Today Sports

I dok su mogućnosti zarade van terena tradicionalno zaostajale kod sportistkinja u poređenju sa njihovim muškim kolegama, to se takođe mijenja. Klark i napadač Las Vegas Ejsisa (Las Vegas Aces) Aja Vilson (A’ja Wilson) trebalo bi da dobiju patike sa svojim imenom od Najkija, čime će se pridružiti zvijezdama Njujork Libertija (New York Liberty) Sabrini Jonesku (Sabrina Ionescu) i Briani Stjuart (Breanna Stewart) u povećanju broja patika sa potpisom u ženskoj košarci.

U međuvremenu, sve više brendova vidi poslovni smisao u sponzorisanju ženskih sportistkinja, i pored Klark, tu je gomila mladih, tržišno zanimljivih zvijezda koje dolaze, uključujući Ejndžel Riz (Angel Reese) i Kameron Brink (Cameron Brink) u WNBA, Neli Kordu i Rouz Žang (Rose Zhang) u golfu i Švjontek, Koko Gof i Arinu Zabalenku (Aryna Sabalenka) u tenisu.

Kordu – Foto: Thomas Shea – USA Today Sports

Jaz je možda veliki, ali najbolje plaćene sportistkinje ostvaruju pravi napredak. Srednja vrijednost među 20 najboljih prošle godine porasla je na 8,5 miliona dolara sa 7,3 miliona u 2022. godini, a osam sportistkinja je zabilježilo procijenjene ukupne prihode od 10 miliona dolara ili više, što je duplo više nego prije tri godine.

„Tako je nepravedno reći stvari poput, ‘Pa, ženski sport nikada neće biti gledan kao muški sport’ jer nikada nismo pokušali da im damo ravnopravnost u smislu distribucije, u smislu plata, u smislu drugih stvari“, kaže Bal. „Sponzore vode stvari kao što su gledaoci. Nema sumnje u to“.

Justin Birnbaum, Forbes

Why No Women Are Among The World’s 50 Highest-Paid Athletes