Nova Forbes lista 30 ispod 30 iz Evrope: Dvoje ih je iz exYu država

LISTE Forbes 10. apr 2024. 09:11
featured image

10. apr 2024. 09:11

Milijarde iz finansiranja, stotine miliona pratilaca na društvenim mrežama i naporni radni dani. Forbes je objavio ovogodišnju listu “30 ispod 30” za Evropu i donosi što je sve potrebno da postanete jedan od 300 mladih evropskih lidera.

U Evropi 2024. godine, jedna stvar je jasna: uticaj i moć mladih nikada nisu bili veći. Uzmimo na primjer predstojeće promjene u zakonima o pravu glasa. Na ovogodišnjim evropskim izborima glasanje 16-godišnjacima će dopustiti Belgija, Njemačka, Malta i Austrija, dok će Grčka starosnu granicu spustiti na 17 godina. Sve te zemlje na taj način su pokazale da prepoznaju rast političke i društvene važnosti evropske mladeži. Ove godine je na listi i dvoje mladih osoba iz exYu država: Teja Potočnik, glavna izvršna direktorica kompanije Nanomation iz Slovenije u kategoriji proizvodnja i industrija, te Din Biševac iz Bosne i Hercegovine – u kategoriji tehnologija.

Evropska zajednica mlađih od 30 ima i veliki ekonomski utjecaj. Na ovogodišnjoj Forbesovoj listi nalazi se 300 osnivača i preduzetnika koji su prikupili ukupno preko milijardu dolara za kompanije koje ponovo oživljavaju iscrpljenu industriju prevoza teretnih vozila, ulaze u borbu protiv klimatskih promjena i redefinišu socijalno staranje za starije, a to su samo neke od inicijativa.

Paolina Russo i Lucile Guilmard, Mara Schmiedt, Hendrik Kramer, Arnaud Delubac – Foto: Levon Biss za Forbes

Kako bi sastavili ovogodišnju listu, novinari i urednici Forbesa pročešljali su hiljade onlajn prijava, a kontaktirali su i izvore i industrije, ali i pojedince ranije uvrštene na ovaj popis, kako bi dobili preporuke. Kandidate su analizirali Forbesovi zaposleni i panel nezavisnih stručnih sudija (uključujući milijardera i vlasnika Diesela Renza Rossa, glumicu Simonu Tabasco i zlatnog olimpijca Moa Faraha) prema nekoliko faktora, uključujući finansiranje, prihode, društveni uticaj, skalu, inventivnost i potencijal. Svi na finalnom popisu do 9. aprila nisu smjeli navršiti 30 godina.

Na ovogodišnjem popisu ima mnogo svijetlih tačaka i ohrabrujućih trendova, no – jednako kao i prošle godine – udio kapitala koji su prikupile žene u Evropi ostao je nizak. Prošle godine, osnivačice su prikupile samo tri posto svih iznosa uloženih 2023. godine, pokazala je nedavna studija kompanije Atomico.

Fabiola Munguia iz Njemačke ima 29 godina, a upravo ona bori se protiv ovog trenda. Imigrantica iz El Salvadora, Munguia je jedna od osnivačica Secfixa, startapa koji pomaže malim biznisima poslovati u skladu sa zakonima o sajber bezbjednosti. Kompanija je osnovana 2021. godine, a Munguia je prikupila 4,2 miliona dolara od investicione grane Commerzbanka i Octopus Venturesa i tako se našla na Forbesovoj listi za tehnologiju.

Mara Schmiedt iz Portugala takođe je 29-godišnjakinja, a ona je prikupila 18 miliona dolara za svoj kripto startap Alluvial, koji radi s klijentima poput Coinbasea i drugih platformi za ulaganje ethereuma u ime korisnika. Zabrinjava li ovu pripadnicu popisa za finansije nestabilnost kripto svijeta? Schmiedt kaže kako je na nestabilnost navikla. “Mislim da je jedna od posljedica rada u ovoj sferi to da postanete poprilično otporni, a prirodno i gravitirate dugoročnom fokusu koji osigurava da se možete fokusirati na misiju čak i usred silne buke oko vas,” kaže ona.

Druge žene bave se kreativnijim poduhvatima. PinkPantheress je uvrštena na popis za zabavu. Ona je svoj prvi album Heaven Knows objavila u novembru nakon rasprodane turneje po Evropi i SAD-u, kao i saradnje s Ice Spiceom na hitu Boy’s A Liar Pt.2.

Britanska zvijezda društvenih mreža Madeline Argy uvrštena je na popis za medije i marketing. Ova 23-godišnjakinja nagomilala je čak 7,5 miliona pratilaca na društvenim mrežama, a sada svoj uticaj širi putem podcasta Pretty Lonesome kojeg je pokrenula u oktobru 2023. godine u saradnji s Alexom Cooperom (ranije uvrštenim na popis 30 ispod 30) i njegovom platformom The Unwell Network. Forbes procjenjuje kako je Argy prošle godine zaradila oko milion dolara zahvaljujući ugovorima s GoogleomSpotifyjem i Coachom.

Iako su društveni mediji mnogo doprinijeli njenoj slavi, Argy kaže kako pokušava ne razmišljati o tome previše: spontane misli i životna iskustva na platformi uvijek najbolje prolaze.

“Bio je period kada sam bila pod užasnim stresom oko objavljivanja sadržaja da sam prestala izlaziti i živjeti,” kaže ona. “Ideje mi dolaze kada sam ih spremna doživjeti.”

Teja Potočnik se našla među 30 odabranih u kategoriji Proizvodnja i industrija. Stručno se usavršavala na britanskom Univerzitetu Kembridž i njena ekspertiza je nanomation – automatizacija proizvodnje poluprovodnika baziranih na nanomaterijalima, čime omogućava njihovu upotrebu na industrijskim nivoima.

Kako se navodi u njenom opisu, nanomaterijali su poslužili kao osnova za mnoge tehnološke proboje u posljednjoj deceniji, ali pronalaženje nanomaterijala na uzorcima i izrada kola oko njih zahtijeva mnogo ručnog rada i vremena. Teja Potočnik je automatizovala ovaj proces tokom svoje doktorske disertacije na Kembridžu, razvijajući patentirani sistem koji je mnogo jeftiniji i brži od konvencionalne nanofabrikacije poluprovodnika.

Završila je osnovne studije iz nauke materijala i inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru, i trenutno radi na izradi uređaja koristeći nano žice, grafen i TMD materijale. Tokom svog doktorata, Teja je koosnovala startap kompaniju Nanomation.

Din Biševac je odabran u kategoriji Tehnologije. Rođen je u Bosni i Hercegovini, ali živi u Njemačkoj. Kako se navodi u njegovom opisu, prvobitno je postao dio njemačkog portala za iznajmljivanje Buena kao dizajner proizvoda 2019. godine.

Za malo više od dvije godine, preuzeo je ulogu izvršnog direktora od suosnivača i vodio promjenu imidža i preokret berlinske kompanije koja je prešla sa iznajmljivanja svojih sopstvenih objekata na razvoj softvera koji pomaže vlasnicima da pronađu zakupce, organizuju obilaske i potpišu ugovore. Buena sada upravlja sa više od 11.000 stanova i prikupila je 13,7 miliona dolara od investitora poput EQT i Capnamic Ventures.

Pogledajte statistike o Forbesovom popisu 30 ispod 30 za Evropu 2024. godine, a cijelu listu pogledajte OVDJE.

Finansiranje

Preko 1 milijarde dolara

Pad u odnosu na prošlu godinu, kada je prikupljeno tri milijarde dolara


Prosječna dob

27

Najmlađa pripadnica popisa ima 14 godina. Njeno ime je Alisha Weir, a nalazi se na popisu za zabavu.


Izjašnjavaju se kao ne-bijelci

23 posto

Nekih 12 posto uvrštenih na popis nisu se željeli izjasniti.


Rod

37 posto žena, 62 posto muškaraca i 1 posto nebinarnih osoba

Broj žena povećao se u odnosu na prošlogodišnji popis na kojemu ih je bilo 33 posto.


(Su)osnivači

70 posto

Većina uvrštenih na popis su osnivači ili suosnivači kompanija. Od ostalih, mnogi su glumci, muzičari, kreatori ili sportisti koji grade vlastite brendove.


Najzastupljenije zemlje

Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Španija i Danska

Belgija, Irska i Italija izjednačene su na šestom mjestu.


Društvene mreže

Preko 262 miliona

To je ukupan broj pratilaca slavnih osoba s popisa na društvenim mrežama.


Vrijeme provedeno u radu

62 sata sedmično

To je prosječan broj sati koje generacija 30 ispod 30 Evropa za 2024. godinu provede radeći.


Kristin Stoller, Forbes
Meet The Forbes Under 30 Europe Class Of 2024 – By The Numbers

(prevela Nataša Belančić)