Najmlađi milijarderi u svijetu 2024: Većina je iz Evrope

LISTE Forbes 9. apr 2024. 16:39
featured image

9. apr 2024. 16:39

Postati milijarder rijedak je uspjeh, pogotovo u mladoj dobi. Prosječni milijarder ima 66 godina, a najstariji čak 102. Ipak, nekoliko odabranih srećnika obogatilo se u vrlo mladoj dobi.

Ove godine, 25 najmlađih milijardera na Forbesovom popisu imaju 33 ili manje godina. Zajedno njihovo bogatstvo iznosi 110 milijardi dolara. Nekoliko njih samo je zaradilo svoje bogatstvo, poput 33-godišnjeg osnivača Snapa Evana Spiegela, osnivača Gymsharka, 31-godišnjeg Bena Francisa, i osnivača kompanije Oculus VR, Palmera Luckeya, koji ima 31 godinu.

Većina njih imala je veliku pomoć. Prvi put od 2009. godine, svaki milijarder mlađi od 30 godina svoje bogatstvo je – naslijedio.

Najmlađa na popisu je Livia Voigt iz Brazila koja je još uvijek studentkinja, a ima bogatstvo od 1,1 milijardu dolara zahvaljujući manjinskom udjelu u proizvođaču električne opreme WEG čiji je suosnivač bio njen djed. Ona i njena 26-godišnja sestra Dora Voigt de Assis dva su od sedam novih lica među 25 najmlađih milijardera.

Gotovo svih 25 bogatije je nego prošle godine. Najviše se obogatio nasljednik Red Bulla, Mark Mateschitz, čije bogatstvo je poraslo za 4,9 milijardi dolara. Drugi po redu je Michal Strnad koji je naslijedio, a sada i vodi, proizvođača ta obranu Czechoslovak Group, a koji je ove godine bogatiji za 2,4 milijarde dolara u odnosu na prošlu. Većina mladih milijardera – njih 60 posto – dolazi iz Evrope. Ostali su iz Brazila, Južne Koreje i Hong Konga (sve nasljednici) ili Japan i SAD-a (svi su sami zaradili svoje bogatstvo).

Forbes Hrvatska izdvaja nekoliko najzanimljivijih lica na ovogodišnjem popisu najmlađih milijardera.

Mark Mateschitz

Foto: Shutterstock
GODINE: 31ZEMLJA: AustrijaIZVOR BOGATSTVA: Red BullBOGATSTVO: 39,6 milijardi dolara

Mark Matešic naslijedio je 49 posto Red Bulla kada je njegov otac Dietrich Mateschitz, koji je kompaniju osnovao 1984, preminuo 2022. godine. Prije očeve smrti, Mateschitz je vodio odsjek kompanije za organiku, ali je dao ostavku jer, kako kaže, “ne vjeruje da bi neko trebalo istovremeno da bude i zaposleni i dioničar kompanije.” Red Bull je prošle godine ostvario 11,6 milijardi dolara prihoda i prodao 12,1 milijardu limenki svog popularnog pića – dovoljno da svaka osoba u svijetu “dobije krila” s 1,5 pića.

Leonardo Maria Del Vecchio

GODINE: 28ZEMLJA: ItalijaIZVOR BOGATSTVA: NaočareBOGATSTVO: 4,7 milijardi dolara
YouTube/printscreen

Del Vecchio je glavni strateški direktor u EssilorLuxottica, najvećoj kompaniji za naočare na svijetu koja je vlasnik i Ray-Bana. Preduzeće je vodio njegov otac do smrti u junu 2022. godine. Del Vecchio, njegova majka i šestero polubraće i sestara naslijedili su po 12,5 posto udjela u dioničarskom društvu Delfin iz Luksemburga, koji je vlasnik gotovo trećine EssilorLuxottice.

Katharina Andresen

Foto: Dag Knudsen
GODINE: 28ZEMLJA: Norveška
IZVOR BOGATSTVA: InvesticijeBOGATSTVO: 1,7 milijardi dolara

Alexandra Andresen

Foto: Dag Knudsen
GODINE: 27ZEMLJA: Norveška
IZVOR BOGATSTVA: InvesticijeBOGATSTVO: 1,6 milijardi dolara

Njihov pra-pra-pradjed 1849. je godine kupio proizvođača duvana Tiedemanns Tobaksfabrik, i izgradio od njega carstvo koje je trajalo sve dok ga njihov otac nije prodao 2005. godine. Sada se porodica fokusira na svoju investicionu kompaniju Ferd, koja se uglavnom bavi nekretninama i privatnim nordijskim kompanijama. Svaka sestra Andresen vlasnica je 42 posto udjela u Ferdu.

Nakon što je nekoliko godina prikupljala iskustvo kao posmatračica, Katharina se odboru kompanije pridružila u junu prošle godine.

Poput svoje sestre Katharine, i Alexandra je članica odbora Ferda, ali njena veća ljubav su konji. Ona je vlasnica štale za uzgoj konja u Oslu Andresen Dressage, a i sama se takmičila u jahanju (trostruka je juniorska prvakinja Norveške u dresurnom jahanju) sve dok zbog bolesti nije morala odustati od sporta.

Michal Strnad

GODINE: 31ZEMLJA: ČeškaIZVOR BOGATSTVA: OružjeBOGATSTVO: 4,4 milijarde dolara

Strnadov otac bio je vlasnik odlagališta otpada u malom gradu, a počeo je renovirati sovjetsku opremu na kraju Hladnog rata. Biznis je pretvorio u Czechoslovak Group, kompaniju koja je prošle godine ostvarila 3,2 milijarde dolara prihoda. Strnad je preuzeo vlasništvo, kao i poziciju izvršnog direktora tvrtke. U svoje slobodno vrijeme, Strnad je kolekcionar umjetnina, sportskih automobila i old-tajmer vozila.

Livia Voigt

GODINE: 19ZEMLJA: BrazilIZVOR BOGATSTVA: Industrijske mašineBOGATSTVO: 1,1 milijarda dolara

Livia Voigt najmlađa je milijarderka u svijetu: ovog jula napuniće tek 20 godina. Ona i njena sestra Dora Voigt de Assis vlasnice su po 3,1 posto tvrtke WEG, brazilskog proizvođača električne opreme kojeg je osnovao njen djed Werner Ricardo Voigt. WEG izvozi u preko 135 zemalja svijeta i jedan je od najvećih svjetskih proizvođača električnih motora. Ni Livia ni Dora ne učestvuju u poslovanju kompanije. Livia je trenutno studentkinja psihologije.

Evan Spiegel

GODINE: 33ZEMLJA: SADIZVOR BOGATSTVA: SnapchatBOGATSTVO: 3,1 milijardi dolara

Spiegel je 2011. godine napustio studije na Stanfordu kako bi osnovao Snapchat sa svojim prijateljima Bobbyjem Murphyjem i Reggiejom Brownom. Danas su on i 35-godišnji Murphy zajedno vlasnici oko četvrtine kompanije Snap Inc. čijim dionicama se trguje na berzi, a koja je prošle godine ostvarila 4,6 milijardi dolara prihoda. Spiegel je takođe i izvršni direktor preduzeća. Godine 2022. on je otplatio studentski dug čitavoj jednoj generaciji fakulteta Otis College of Art and Design, gdje je pohađao časove tokom srednje škole.

Ben Francis

DOB: 31 godinaZEMLJA: Ujedinjeno KraljevstvoIZVOR BOGATSTVA: GymsharkBOGATSTVO: 1,3 milijarde dolara

Dok je kao 19-godišnji student radio kao pica dostavljač, Francis i njegov prijatelj Lewis Morgan osnovali su web stranicu imena Gymshark, preko koje su prodavali dodatke prehrani kupljene na veliko. Potom su počeli šiti i printati sportsku odjeću u garaži Francisovih roditelja, i tako je rođen njihov brend sportske odjeće. Morgan je svoj udio prodao privatnoj investicionoj kompaniji General Atlantic 2020. godine u poslu kojim je vrijednost kompanije procijenjena na 1,5 milijardi dolara. Francis je još vlasnik 70 posto Gymsharka, a takođe je i izvršni direktor kompanije.

Gustav Magnar Witzøe

GODINE: 30 ZEMLJA: NorveškaIZVOR BOGATSTVA: Uzgoj ribeBOGATSTVO: 4,2 milijarde dolara

Witzøe je imao tek 19 godina kada mu je otac poklonio gotovo polovinu giganta za uzgoj ribe SalMar. Jedanaest godina kasnije, njegov otac još upravlja kompanijom, a Gustav se bavi nekretninama i investiranjem u tech startapove. U posljednjih 10 godina, cijena dionica SalMara porasla je za nevjerojatnih 800 posto, a s njom i bogatstvo mladog Witzøea. On je danas peta najbogatija osoba u Norveškoj i najveći poreski obveznik u zemlji: Norveškoj je dao 292,4 miliona norveških kruna, odnosno 25,2 miliona eura, samo 2022. godine. SalMar izvozi u preko 50 zemalja svijeta, a drugi je najveći uzgajivač lososa u svijetu. Kažu da proizvode dovoljno ribe da nahrane svakog Norvežanina, i to svaku veče.

Firoz Mistry

GODINE: 27 ZEMLJA: Irska
IZVOR BOGATSTVA: DiverzifikovanBOGATSTVO: 4,9 milijardi dolara

Zahan Mistry

DOB: 25 godinaZEMLJA: Irska
IZVOR BOGATSTVA: DiverzifikovanBOGATSTVO: 4,9 milijardi dolara

Firoz i Zahan Mistry najbogatiji su od svih milijardera ispod 30 godina, zahvaljujući uglavnom njihovim 4,6 postotnim udjelima u indijskom konglomeratu Tata Sons koji je vlasnik 29 kompanija, uključujući Tata Consultancy i Tata Motors. Konglomerat je prošle godine ostvario 150 milijardi dolara prihoda. Zahan i Firoz svoje udjele su naslijedili 2022. godine, koja je za njih obilježena porodičnom tragedijom. Njihov 54-godišnji otac poginuo je u automobilskoj nesreći manje od tri mjeseca nakon što je njihov djed, nekadašnji predsjednik i najveći individualni dioničar konglomerata, umro u 93. godini. Njihov stric Shapoor Mistry vlasnik je ostatka od ukupno 18,4 posto porodičnog udjela u kompaniji.

Monica Hunter-Hart, saradnica Forbesa
The World’s Youngest Billionaires 2024
(Prevela: Nataša Belančić)