Najgostoljubivije zemlje u svijetu za turiste, susjedna Hrvatska na trećem mjestu

LISTE Forbes 11. jun 2024. 20:58
featured image

11. jun 2024. 20:58

Želite li znati koje su zemlje u svijetu najgostoljubivije i najprijateljskije prema međunarodnim putnicima? Mjerenje ove crte ličnostu u toliko velikoj mjeri nije lak zadatak, ali Remitly, kompanija za digitalne finansijske usluge, sprovela je globalno istraživanje postavljajući ljudima širom svijeta pitanja iz Big 5 Testa ličnosti, koji se smatra standardizovanim testom iz ove oblasti.

Južnoafrička Republika prva na listi

Prilikom sprovođenja istraživanja za određivanje najgostoljubivijih zemalja, tim se fokusirao na pitanja koja se tiču ​​osobine ličnosti ispitanika – “prijatnost”, koja je definisana prijateljskim, ljubaznim i kooperativnim karakteristikama.

Prema analizi objavljenoj u junu 2024, Južnoafrička Republika proglašena je najgostoljubivijom zemljom u svijetu. Ova zemlja privlači safari putnike koji žele vidjeti lavove, leoparde, slonove, bizone i nosoroge, kao i znatiželjne ronioce koji traže olupine brodova. Južna Afrika takođe je poznata kao vinska regija svjetske klase, s plažama za opuštanje i planinama za osvajanje vrhova.

Grčka je na drugom mjestu, a autori studije ukazuju na dugogodišnju vrijednost “philoxenia”, što u prevodu znači gostoljubivost.

Foto: Reuters/Costas Baltas

Hrvatska, Meksiko i Švedska zaokružuju listu pet najgostoljubivijih zemalja u svijetu. Sjedinjene Države zauzimaju 15. mjesto kada je riječ o ljubaznosti prema putnicima.

Autori studije zapažaju da oni koji posjeduju izrazite crte prijatnosti generalno pokazuju više prosocijalnog ponašanja i često su vrlo empatični, pokazujući veliko poštovanje prema drugima. Učesnicima ankete širom svijeta postavljana su pitanja poput: “Koliko brinete za druge?” i “Volite li učiniti da se drugi osjećaju ugodno?”

Što su stanovnici svake nacije imali bolji rezultat na testu, smatrani su “prijatnijim”, a analitičari su rezultate preveli u “ocjenu ljubaznosti” za svaku zemlju. Ti su rezultati zatim korišćeni za izračunavanje prosječne ocjene prihvatljivosti za svaku naciju.

“Ljubaznost je tako ključna osobina u životu, još više ako se selite ili putujete u novu zemlju u kojoj se možete osjećati nervozno ili usamljeno”, rekao je Oli Kasl (Ollie Cassel), šef marketinga rasta u Remitlyju. “Toplota i prijateljstvo stranaca mogu učiniti veliku razliku u pomaganju ljudima da se osjećaju dobrodošlo i staloženo”, dodao je.

Prijateljstvo je jedna stvar, ali mnoge zemlje se bore s gostoljubivim putnicima zbog zabrinutosti zbog pretjeranog turizma i njegovog uticaja na životnu sredinu. Kako se ljetna sezona putovanja zahuktava, mnoga popularna odredišta širom svijeta preduzimaju korake za suzbijanje turizma, od boravišne takse u nekoliko evropskih gradova, do crnog ekrana u Fudžikavagučiku u Japanu koji blokira pogled na planinu Fudži, do lažnih znakova upozorenja na meduze u Majorci kako bi odvratili putnike koji govore engleski.

Venecija, Foto: Reuters/Manuel Silvestri

Prošlog ljeta mišljenja o SAD-u bila su više pozitivna nego negativna u zemljama koje je istraživao Pew Research Center. Ova kompanija je izvijestila da je u prosjeku 59 posto od 23 zemlje imalo povoljno mišljenje o SAD-u, dok je 30 posto imalo nepovoljno mišljenje. Mađarska je bila jedina ispitana zemlja koja je imala negativno mišljenje o SAD-u, a 51 posto njih imalo je nepovoljno mišljenje.

Najgostoljubivije zemlje u svijetu za turiste

1. Južna Afrika

2. Grčka

3. Hrvatska

4. Meksiko

5. Švedska

6. Australija

7. Kanada

8. Njemačka

9. Estonija

10. Belgija

11. Španija

12. Češka

13. Italija

14. Japan

15. Sjedinjene Američke Države

16. Nizozemska

17. Portugal

18. Velika Britanija

19. Poljska

20. Švajcarska

Brittany Anassaradnica Forbesa

The 20 Friendliest Countries For Tourists—According To A New Report