Najbolji poslodavci u svijetu 2023. godine

LISTE Forbes Hrvatska 15. nov 2023. 11:08
featured image

15. nov 2023. 11:08

Čak i usred talas otpuštanja u tehnološkom sektoru, sada je odlično vrijeme za traženje novog posla. Mnogi sektori zapošljavaju, a stope odlazaka su visoke.

Globalno gledano, tržište rada izuzetno varira. Ovogodišnji izvještaj o budućnosti poslova Svjetskog ekonomskog foruma navodi kako poslova ima više u bogatim zemljama nego drugim djelovima svijeta, ali poslova ima svugdje, u raznim oblicima – a mogućnost rada na daljinu stvara inovativne načine ostvarivanja kontakata širom planete.

“Tokom pandemije ljudi su samo pokušavali održavati poslove u životu,” kaže Ketrin Lendis (Kathryn Landis), osnivačica i izvršna direktorica globalne tvrtke za coaching i savjetovanje, Kathryn Landis Consulting. “Sada imaju malo više slobode razmišljati o širim perspektivama.”

Kako bi pronašao koje kompanije nude uzbudljive poslove i pozitivno radno okruženje, Forbes je sarađivao s kompanijom za istraživanje tržišta Statista i tako stvorio sedmu godišnju listu najboljih poslodavaca u svijetu.

Analizirali su preko 170.000 zaposlenih u više od 50 zemalja, koji rade u multinacionalnim kompanijama i institucijama. Zaposlene su pitali da li bi preduzeće u kojem rade preporučili porodici ili prijateljima, kao i da ocijene svog poslodavca po kriterijumima poput razvoja talenata, opcija za rad na daljinu, benefita za nove roditelje, njegovanja različitosti, ravnoteže privatnog i poslovnog života i ponosa koji osjećaju zbog usluge ili proizvoda koje nudi njihova kompanija. Ispitanici su takođe mogli ocjenjivati druge kompanije u svojim zemljama ili sektorima.

Ocjene su dodijeljene na osnovu njihovih odgovora, a na popis je dospjelo 700 najboljih. Te kompanije nalaze se u 43 zemlje svijeta.

Forbes Hrvatska donosi popis najboljih 10:

1. Samsung

INDUSTRIJA: Polprovodnici, elektronika, elektrotehnika, hardware i opremaZEMLJA: Južna KorejaBROJ ZAPOSLENIH: 270.372

Samsung Electronics je kompanija koja se bavi proizvodnjom i prodajom elektronike i računarske opreme. Kompanija je redefinisala svijet televizora, pametnih telefona, uređaja, tableta, mrežnih sistema i drugih rješenja. Samsung posluje kroz sljedeće odsjeke: Potrošačka elektronika, Informaciona tehnologija i mobilne komunikacije i Rješenja za uređaje.

Kompanija je osnovana 1969. godine.

2. Majkrosoft

INDUSTRIJA: IT, internet, software i uslugeZEMLJA: SADBROJ ZAPOSLENIH: 221.000
Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes/

Majkrosoft (Microsoft) se bavi razvojem i pružanjem podrške softvera, usluga, uređaja i rješenja. Posluje u sljedećim segmentima: Produktivnost i poslovni procesi, Inteligentni cloud i Personalno računarstvo.

Majkrosoft su 1975. godine osnovali Paul Gardner Allen i William Henry Gates III, a sjedište mu je u gradu Redmondu u saveznoj državi Vašington.

3. Alfabet

INDUSTRIJA: IT, internet, software i uslugeZEMLJA: SADBROJ ZAPOSLENIH: 190.234
Foto: Reuters/Paresh Dave

Alfabet (Alphabet) je matična kompanija Gugla (Google), a taj segment uključuje glavne kompanijine internet proizvode kao što su reklame, Android, Chrome, hardware, Google Cloud, Google karte, Google Play, Search i YouTube.
Kompaniju su 2015. osnovali Lawrence E. Page i Sergey Mikhaylovich Brin, a sjedište joj u gradu Mauntain Vju u Kaliforniji.

4. Epl

INDUSTRIJA: Poluprovodnici, elektronika, elektrotehnika, hardware i opremaZEMLJA: SADBROJ ZAPOSLENIH: 164.000
Foto: Reuters/Mike Segar

Epl (Apple) dizajnira, proizvodi i prodaje pametne telefone, personalne računare, tablete i dodatke, kao i čitav niz povezanih usluga, a posluje u sljedećim geografskim segmentima: Amerike, Evropa, šira Kina, Japan i ostatak pacifičke Azije.

Kompaniju su 1976. osnovali Steven Paul Jobs, Ronald Gerald Wayne i Stephen G. Wozniak, a sjedište joj se nalazi u gradu Kupertino u Kaliforniji.

5. Ferrari

INDUSTRIJA: AutomobilizamZEMLJA: ItalijaBROJ ZAPOSLENIH: 4.919

Ferrari proizvodi luksuzne sportske automobile i učestvuje u automobilskim trkama poput Formule 1. Poznati modeli Ferrarijevih automobila uključuju F12Berlinettu, 488GTB, 466 Spider, 458 Speciale i LaFerrari Hybrid.

Kompaniju je 1939. osnovao Enzo Anselmo Ferrari, a sjedište joj je u gradu Maranello u Italiji.

6. IBM

INDUSTRIJA: Poluprovodnici, elektronika, elektrotehnika, hardware i opremaZEMLJA: SADBROJ ZAPOSLENIH: 288.300
Foto: Reuters/Brendan McDermid

IBM (International Business Machines Corporation) pruža usluge vještačke inteligencije i poslovne usluge. Segmenti kompanije uključuju Softver, Konsalting, Infrastrukturu i Finansiranje.

IBM je osnovan 1911. godine, a sjedište mu je u Armonku u saveznoj državi Njujork.

7. Edobi

INDUSTRIJA: IT, internet, software i uslugeZEMLJA: SADBROJ ZAPOSLENIH: 29.000

Edobi (Adobe) pruža rješenja za medije i digitalni marketing. Posluje u sljedećim segmentima: Digitalni mediji, Digitalno iskustvo i Izdavaštvo.

Adobe su osnovali Charles M. Geschke i John E. Warnock 1982. godine, a sjedište se nalazi u San Hozeu u Kaliforniji.

8. Kostko

INDUSTRIJA: Maloprodaja i veleprodajaZEMLJA: SADBROJ ZAPOSLENIH: 314.000

Kategorije proizvoda Kostko (Costco Wholesale) uključuju hranu i ostalu robu, svježu hranu, proizvode a domaćinstvo, tekstilne i pomoćne proizvode. Kompaniju su 1983. osnovali James D. Sinegal i Jeffrey H. Brotman, a sjedište joj se nalazi u gradu Isekua u Vašingtonu.

9. BMW

INDUSTRIJA: AutomobilizamZEMLJA: NjemačkaBROJ ZAPOSLENIH: 149.475

BMW (Bayerische Motoren Werke AG) proizvodi i prodaje automobile i motocikle. Posluje u sljedećim segmentima: Automobilizam, Motociklizam, Finansijske usluge i Ostalo.

Kompanija je osnovana 1916. godine, a sjedište joj je u Minhenu u Njemačkoj.

Cisco Systems

INDUSTRIJA: Poluprovodnici, elektronika, elektrotehnika, hardware i opremaZEMLJA: SADBROJ ZAPOSLENIH: 83.300

Cisco Systems se bavi dizajnom, proizvodnjom i prodajom proizvoda i usluga povezanih s industrijom komunikacija i informacione tehnologije. Posluje u sljedećim geografskim segmentima: Amerike, EMEA (Evropa, Bliski istok i Afrika) i APJC (pacifička Azija, Japan i Kina).

Cisco Systems su 1984. osnovali Sandra Lerner i Leonard Bosack, a sjedište mu je u San Hozeu u Kaliforniji.

Link: World’s Best Employers
(Prevela: Nataša Belančić)