Ko su najbogatiji Slovenci 2023. godine

LISTE Forbes Slovenija 23. nov 2023. 18:07
featured image

23. nov 2023. 18:07

Rang lista najbogatijih Slovenaca na listi magazina Finance Manager ove godine bogatija je za osam posto, odnosno za nešto više od pola milijarde eura. Ukupna vrijednost liste je 8,7 milijardi eura, navode urednici magazina Finance Manager.

Najbogatiji Slovenac 2023. godine je Igor Lah, a odmah iza njega su Iza Sia i Samo Login. Najveći skok na listi napravio je Jure Knez iz Dewesofta.

Trend rasta bogastva je približno isti kao i prošle godine, računajući i na stopu inflacije. Glavni razlog je rast troškova u kompanijama, što je stavilo pod pritisak profitne (EBIT) marže. Prag za ulazak na rang listu porastao je sa prošlogodišnjih 33,3 miliona eura na 35,2 miliona. Otprilike 150 pojedinaca u Sloveniji ima imovinu veću od 25 miliona eura.

Ko su najbogatiji Slovenci?

1. Igor Lah, procijenjena imovina: 385 miliona eura

Igor Lah, Lahcontemporary.ch

Igor Lah je ove godine bogatiji za 119 miliona eura. Za četiri godine imovina njegove porodice se učetvorostručila, uglavnom zahvaljujući dobrom poslovanju Steklarne Hrastnik, koja za ovu godinu predviđa neto dobit od 22 miliona eura, a procjenjuje se na gotovo četvrt milijarde eura. Nekretnine su drugi važan dio njegove imovine, a obogatio se tokom privatizacije prikupljanjem vlasničkih listova građana.

2. Iza Sia Login i Samo Login, procijenjena imovina: 345 miliona eura

Samo Login, Login5.org

Nakon devet godina na vrhu liste, Iza Sia i Samo Login pali su na drugo mjesto ove godine, uglavnom jer su Finance Manager podijelili njihovu imovinu na pola, nakon što su se razveli. Kao što je poznato, obogatili su se na zabavnoj aplikaciji mačka koji priča Talking Tom, koji je potom dobio grupu virtuelnih prijatelja. Oni su 2017. godine prodali većinski udio u kompaniji Outfit7, koja je razvila ove aplikacije, za 689 miliona eura.

3. Boštjan Bandelj, procijenjena imovina: 276 miliona eura

Boštjan Bandelj je osnivač i direktor kompanije Belektrona koji se bavi trgovinom kupona za emisiju ugljen dioksida. Riječ je o dozvolama za emisije ugljen dioksida koje izdaje EU. Bandelj je i treći vlasnik u energetskoj kompaniji NGEN iz Žirovnice koja razvija uređaje za skladištenje energije.

4. Porodica Šešok, procijenjena imovina: 270 miliona eura

2006. godine, menadžeri Iskre, predvođeni predsjednikom uprave Dušanom Šešokom, preuzimaju Iskru, a zatim vraćaju kredite iz Iskrine imovine. Šešokovi sinovi Klemen i Matija postepeno su od dioničara otkupili ukupno 47 posto Iskre. Porodica Šešok stvorila je dva stuba bogatstva. Prvi je grupa Iskra, a drugi nekretnine. Krovna holding kompanija grupe nalazi se u Njemačkoj i zove se Finadria.

5. Vesna i Dari Južna, procijenjena imovina: 268 miliona evra

Dari i Vesna Južna svoj poslovni put započeli su osnivanjem brokerske kuće Perspektiva. Kroz dvije holding kompanije Vizija vlasnici su građevinske kompaniju CGP, Tiskarna Novo mesto, Lisca i još nekoliko investicija, među kojima je i deset posto Petrola. Koliko je ovaj bračni par uticajan u Petrolu pokazalo se kada je došlo do promjene u vrhu kompanije, kada je Nada Drobne Popović morala da napusti mjesto predsjednice uprave. A ona je, kako piše Forbes Slovenija, došla u sukob sa bračnim parom Južna. Nekada izuzetno zadužena imperija bračnog para Južna, posljednjih godina intenzivno vraća dugovanja.

6. Jure Knez, imovina procijenjena na 243 miliona eura

Jure Knez je najveći vlasnik Dewesofta, koji razvija softwer za tehnologiju mjerenja i prikupljanje podataka. Od osnivanja 2000. godine, Dewesoft ostvaruje veće prihode, uključujući i prošlu godinu, kada je kompanija ostvarila 76,4 miliona eura prihoda uz profitnu maržu (EBIT) od 31%, prema časopisu Finance Manager. Knez je prvi put ušao na listu deset najbogatijih Slovenaca.

7. Damian Merlak, procijenjena imovina: 236 miliona eura

Zajedno sa Nejcem Kodričem, Damian Merlak je osnovao jednu od prvih svjetskih berzi kriptovaluta, Bitstamp. Krajem 2018. prodao je svojih 32,5% udjela belgijskoj investicionoj kompaniji NXMH. On je takođe vlasnik trećine kompanije NGEN.

8. Joc Pečečnik, procijenjena imovina: 218 miliona eura

Foto: Denis Sadiković/N1

Joc Pečečnik se obogatio razvijajući kazino uređaje. Prošle godine je prodao svoj udio u Interbloku američkom fondu Oaktree Capital Management. Prije nekoliko dana je za Forbes Slovenija priznao da je se pokajao zbog kupovine tekstilne kompanije Moda Mi&Lan.

9. Igor Akrapovič, procijenjena imovina: 213 miliona eura

Među prvih deset ove godine je i Igor Akrapovič. Kompanija Akrapovič u Ivančnoj Gorici proizvođač je vrhunskih izduvnih sistema za motocikle i sportske automobile. Kompaniju je osnovao nakon završetka svoje motociklističke karijere, a ove godine vratio se među prvih deset najbogatijih u Sloveniji.

10. Ivo i Anastasija Taja Boscarol, procijenjena imovina: 213 miliona eura

Prošlog proljeća suvlasnici Pipistrela, proizvođač električnih ultra-lakih aviona i električnih aviona, prodali su kompaniju američkom Textronu za 218 miliona eura. Ivo Boscarol je kupoprodajnu cijenu uložio u razne projekte. Osnovali su kompaniju Boscarol (70% u vlasništvu Anastasije Taje) i investirali u ljubljanski Koloseum, kao i u 10 hektara zemlje u ljubljanskom BTC-u.

Prevela i prilagodila Gana Forić, Forbes BiH