Ko su najbogatiji kripto milijarderi u 2024.

LISTE Forbes 6. maj 2024. 12:59
featured image

6. maj 2024. 12:59

Kripto zima je završila. Vrijednost bitkoina porasla je više nego dvostruko u posljednjih 12 mjeseci, dostigavši u martu rekordnih 73.000 dolara nakon što je SAD legalizovao bitkoin ETF-ove. Ukupna vrijednost svih kriptovaluta porasla je 170 odsto, dodavši tržišnoj vrijednosti oko 1,6 biliona dolara u posljednjih godinu, pokazuju podaci CoinGecko-a.

Zbog toga su najmanje njih 17 postali kriptomilijarderi, pokazuje Forbesova lista svjetskih milijardera za 2024. godinu, dok ih je prošle godine bilo devet. Tih 17 investitora i preduzetnika ima bogatstvo od ukupno 93 milijarde dolara, što je više nego dvosturko u odnosu na 37 milijardi dolara prošle godine.

Već treću godinu zaredom, osnivač i bivši izvršni direktor kripto berze Bajnens (Binance) Čangpeng Žao (Changpeng Zhao) je najbogatiji čovjek u svijetu kriptovaluta. Uprkos činjenici da je priznao krivicu za pranje novca u novembru, njegovo bogatstvo sada se procjenjuje na 33 milijarde dolara, dok je prošle godine iznosilo 10,5 milijardi dolara. To ga čini pedesetim najbogatijim čovjekom u svijetu. Većina njegovog bogatstva dolazi od većinskog udjela u Bajnensu, i dalje najvećoj globalnoj berzi po obimu prometa.

1. Čangpeng Žao (Changpeng Zhao)

BOGATSTVO: 33 milijarde dolaraIZVOR BOGATSTVA: Bajnens (Binance)
Foto: Reuters/Deborah Bloom

Žao, kojeg nazivaju i CZ, pristao je da plati 200 miliona dolara kazni prošle godine kako bi se nagodio u tužbi za pranje novca koju su protiv njega podnijeli američko Ministarstvo pravosuđa i Komisija za trgovanje fjučersima. Sam Bajnens pristao je da plati još 4,5 milijardi dolara. CZ je pristao i da odstupi s mjesta izvršnog direktora, a dobio je i tri godine zabrane bilo kakvog učešća u poslovanju berze. Ipak, sve to jedva da je dotaklo njegovo bogatstvo. Njegov udio u Bajnensu, koji se na osnovu dokumenata i razgovora s bivšim zaposlenima procjenjuje na čak 90 odsto, vrijedi oko 32,5 milijardi dolara. Bajnens je najveća kripto berza u svijetu prema obimu trgovanja, a prošle godine je ostvarila oko devet milijardi dolara prihoda, pokazuje analiza Forbes.

2. Brajan Armstrong (Brian Armstrong)

BOGATSTVO: 11,2 milijarde dolaraIZVOR BOGATSTVA: Koinbejs (Coinbase)
Reuters/David Swanson

Armstrong je 2013. godine osnovao Koinbejs s Fredom Ersamom (Fred Ehrsam), a on je najveći pojedini akcionar kompanije s udjelom od 18 odsto. Akciije kripto berze porasle su 50% od početka godine, a više nego trostruko od prošle godine, što znači da tržišna kapitalizacija kompanije iznosi gotovo 60 milijardi dolara. Od novembra Armstrong je prodao akcije Koinbejsa za više od 170 miliona dolara.

3. Đankarlo Devasini (Giancarlo Devasini)

BOGATSTVO: 9,2 milijarde dolaraIZVOR BOGATSTVA: Tether

Devasini je glavni finansijski direktor i najveći pojedini akcionar Tethera, najvećeg izdavača stejblkoina u svijetu kriptovaluta. Stejblkoin je vezan za vrijednost američkog dolara ili neke druge valute, a koristi se kao sredstvo razmjene. Iskovano je više od stotinu milijardi tokena Tethera. Osnažen višim kamatnim stopama, Tether je prošle godine generisao 6,2 milijarde dolara dobiti od kamata koje dobija na osnovu kolaterala klijenata. Devasini je vlasnik 47 odsto udjela u Tetheru.

4. Majkl Sejlor (Michael Saylor)

BOGATSTVO: 4,4 milijarde dolaraIZVOR BOGATSTVA: Majkrostratedži (MicroStrategy), bitkoin

Posmatrano u procentima, Sejlor se najviše obogatio od svih kripto milijardera na ovoj listi. Akcije Majkrostratedžija, softverske kompanije koju je osnovao 90-ih i prenamijenio u sredstvo za investiranje u bitkoin posljednjih godina, porasle su gotovo 500 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kompanija je sada vlasnik oko 193.000 bitkoina, što je čini najvećim svjetskim korporativnim vlasnikom bitkoina, kaže glavni finansijski direktor kompanije. Tu je i Sejlorova lična zaliha bitkoina. On je 2021. rekao da ima 17.732 bitkoina koje je kupio po prosečnoj ceni od 9.882 dolara po bitkoinu, a trenutno je u procesu prodaje oko 200 miliona dolara akcija Majkrostratedžija, što je najavio početkom godine.

5. Paolo Ardoino

BOGATSTVO: 3,9 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Tether
Paolo Ardoino, prvi zdesna; Foto: TON Foundation/Handout via Reuters

Ardoino je izvršni direktor i javno lice Tethera i vlasnik oko 20 odsto udjela u kompaniji. Pridružio se sestrinskoj kompaniji Tetera Bitfineksu (Bitfinex) kao viši programer 2014. godine. Ardoino je ranije radio kao programer u startapovima.

6. Žan-Luj van der Velde (Jean-Louis van der Velde)

BOGATSTVO: 3,9 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Tether

Van der Velde je bivši izvršni direktor Tethera i upravo on je odgovoran za održavanje Tetherovih strateških odnosa s bankama i regulatorima. Procjenjuje se da njegov vlasnički udio u kompaniji iznosi 20 odsto. Holandiju je napustio 1985. godine kako bi studirao na Tajvanu, nakon čega je bio suosnivač nekoliko IT i tech startapova u Aziji, da bi se na kraju pridružio Tetheru. Van der Velde sada živi u Hong Kongu.

7. Kris Larsen (Chris Larsen)

BOGATSTVO: 3,2 milijarde dolaraIZVOR BOGATSTVA: Ripple, XRP

Larsen je bio jedan od osnivača Ripla 2012. godine, a želeo je da olakša međunarodna plaćanja uz pomoć kriptovalute XRP. S mjesta izvršnog direktora Ripla odstupio je 2016. godine, ali je i dalje izvršni predsjednik kompanije. Njegov udio u Riplu iznosi 18 odsto, a investitori njegovu vrijednost procjenjuju na 3,8 milijardi dolara. On takođe ima i popriličnu zalihu XRP – više od 2,8 milijardi tokena – i gotovo milijardu dolara u gotovini i investicijama, procjenjuje Forbes, uglavnom zarađenih na prodaji XRP.

8. Fred Ersam (Fred Ehrsam)

BOGATSTVO: 3,2 milijarde dolaraIZVOR BOGATSTVA: Coinbase, Paradigm

Ersam je osnovao kripto berzu Koinbejs 2012. godine zajedno s Brajanom Armstrongom. Kompaniju je napustio 2017. godine, ali je i dalje u odboru kompanije i vlasnik oko pet odsto udjela. Godine 2018. osnovao je Paradigm, kripto investitorsku kompaniju koja sada upravlja imovinom od preko osam milijardi dolara. Koinbejs je prošle godine ostvario 2,9 milijardi dolara prihoda, što je manje u odnosu na 3,1 milijardu iz 2022. i 7,8 milijardi dolara iz 2021, posljednje godine kada su cijene kriptovaluta rasle. Ipak, kompanija je ponovo profitabilna: ove godine generisala je neto dobit od 100 miliona dolara, dok je 2022. zabilježila neto gubitak od 2,6 milijarde dolara.

9. Metju Rožak (Matthew Roszak)

BOGATSTVO: 3,1 milijarda dolaraIZVOR BOGATSTVA: bitkoin, Ethereum

Rožak je rani investitor u bitkoin: još od 2010. godine. Većina njegovog bogatstva dolazi od ranih investicija u kriptovalute, uključujući Ethereum i BNB, token Bajnensa. Rožak takođe upravlja blokčejn startapom Bloq koji investira u druge kripto poduhvate i savjetuje na projektima.

10. Džed Mekejleb (Jed McCaleb)

BOGATSTVO: 2,9 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Prodaja XRP

Mekejleb još jedan kripto-pionir. Stvorio je Mt. Gox, prvu veliku berzu bitkoina, 2010. godine. Prodao je godinu dana kasnije pre neslavnog hakovanja. Potom je bio jedan od osnivača Ripla 2012. ali ubrzo je napustio kompaniju zbog neslaganja s drugim osnivačima. Većina njegovog bogatstva dolazi od prodaje velikog dijela tokena XRP kojih je kao suosnivač Ripla dobio devet milijardi. Posljednje koine prodao je 2022. godine. Mekejleb takođe 2014. godine osnovao Stellar, Riplovog konkurenta. Ovih dana svoje vrijeme i novac ulaže u Vast, kompaniju za istraživanje svemira u koju je investirao.

John Hyatt, Forbes

The Richest Crypto And Bitcoin Billionaires In The World 2024