Hrvatska i Slovenija imaju predstavnice na prestižnoj Forbesovoj listi 50 iznad 50 za 2024.

LISTE Forbes 12. jan 2024. 14:05
featured image

12. jan 2024. 14:05

Godine mogu biti i vaša snaga, a za to su dokaz preduzetnice, investitorke, izumiteljke i umjetnice na Forbesovoj rang listi 50 preko 50 za 2024. godinu

Forbes je ovu rang listu počeo sastavljati 2021. godine, tražeći žene koje su nakon ulaska u šestu deceniju života ostvarile velike napretke u karijeri ili čak promijenile svoj poslovni put i došle do samog vrha svojih industrija.

Danas Forbes listu sastavlja ne samo za SAD, već i za Aziju, Evropu, Bliski istok i Afriku.

Članice ovogodišnje, treće po redu rang liste 50 preko 50 za Evropu, Bliski istok i Afriku mijenjaju budućnost nauke, mode, finansija, čak i katoličke crkve, a na listi se našla i Ingrid Badurina Danielsson iz Hrvatske, o kojoj je nedavno pisao i Forbes Hrvatska. Na listi je i general-majorka Alenka Ermenc iz Slovenije.

Ingrid Badurina Danielsson

Direktorica, Gault&Millau Hrvatska

DOB: 70 godinaZEMLJA: Hrvatska
Badurina sa ćerkom, Foto: Privatna arhiva

Dugogodišnja politička novinarka Badurina Danielsson s pedeset je godina promijenila karijeru i ušla u svijet promocije hrane i vina. Prethodno je preko 15 godina radila kao dopisnica za italijanski dnevni list La Stampa, a izvještavala je i o ratu u bivšoj Jugoslaviji.

Godine 2005. Badurina Danielsson je počela graditi kompaniju za ivente imena Lanvia, fokusirajući se na promovisanje hrvatskih vina i gourmet hrane, organizovanje putovanja, kurseva kuvanja i probanja vina širom zemlje. Osam godina kasnije, 2013, pokrenula je festival Taste the Mediterranean i međunarodni program Med Women Chefs koji promoviše žene zaposlene u industriji hrane.

Za direktoricu Gault&Millau Hrvatska imenovana je sa 64 godine, pokrenuvši 2018. prvo izdanje ovog cijenjenog gastronomskog vodiča za Hrvatsku. Prošle godine izdašlo je šesto izdanje.


Cijelu rang listu 50 preko 50 EMEA za 2024. godinu možete pročitati OVDJE, a Forbes Hrvatska izdvaja još 10 imena s ovogodišnje liste:

Frančeska Beletini (Francesca Bellettini)

Izvršna direktorica, San Loran (Saint Laurent)

Zamjenica izvršnog direktora, Kering

DOB: 53 godineZEMLJA: Francuska
YouTube/printscreen

Nakon što je deset godina vodila modni brend San Loran (Saint Laurent), Beletini je u julu 2023. godine unaprijeđena na poziciju zamjenice izvršnog direktora francuske multinacionalne korporacije Kering, specijalizovane za luksuzna dobra. Još je izvršna direktorica pariske modne kuće, a pod njenim je vođstvom San Loran 2017. godine ostvario prodaju od milijardu dolara. Ipak, sada je ona nadređena svim izvršnim direktorima u korporaciji Kering, što ju čini jednom od najmoćnijih modnih direktora na svijetu. Prije nego je postala izvršna direktorica Saint Laurenta 2013. godine, Belletini je radila u brendovima kao što su Bottega Veneta, Gucci i Prada. Godine 2019. dobila je odlikovanje Viteškinje Nacionalnog reda Legije časti, najviše civilno odlikovanje u toj zemlji.

Gvendolin Kazenav (Gwendoline Cazenave)

Izvršna direktorica, Eurostar

DOB: 54 godineZEMLJA: Belgija
YouTube/printscreen

Nakon spajanja dvije velike europske željezničke tvrtke, Thalys i Eurostar, Cazenave je imenovana izvršnom direktoricom novoosnovane Eurostar Grupe u travnju 2022. godine, kada je imala 53 godine. Ona je zaslužna za oporavak tvrtke nakon pandemije koronavirusa: s gotovo 20 milijuna putnika, promet Eurostara sada se vratio na razine od prije vremena pandemije, a očekuje se kako će prihodi za 2023. godinu iznositi 2 milijarde eura.

Prije nego je sjela na čelo Eurostara, Cazenave je dvadeset godina radila u francuskom prijevozničkom gigantu SNCF-u, kao i partnerica u Oliver Wymanu između 2020. i 2022. godine.

Roža Čerkau El Morsli (Rajaa Cherkaoui El Moursli)

Nuklearna fizičarka

DOB: 69 godinaZEMLJA: Maroko

El Morsli je marokanska profesorica nuklearne fizike. Njena istraživanja pomogla su u dokazivanju postojanja Higgsovog bozona, elementarne čestice kojom se objašnjava masa drugih čestica. Godine 2015. osvojila je nagradu L’Oreal-UNESCO-a za žene u nauci. Iako je njena gotovo 30-godišnja naučna karijera prepuna dostignuća, ona uopšte ne bi postojala da El Morsli nije nagovorila svog oca da joj dopusti studiranje u Francuskoj početkom 1980-ih, u vrijeme kada se od žena u Maroku očekivalo da se udaju i ne traže visoko obrazovanje.

Lorans de Kar (Laurence des Cars)

Direktorica, Luvr

DOB: 57 godinaZEMLJA: Francuska

Kustosica i istoričarka umjetnosti, de Kar je postala direktorica slavnog Luvra 2021. godine. Ona je prva žena u 228-godišnjoj istoriji muzeja na toj poziciji. Ranije je bila direktorica muzeja Orsaj, kao i čelnica slavnog Muzeja Oranžeri (Musée de l’Orangerie). Prošle godine, de Kar je osmislila popularnu izložbu Manet/Degas u muzeju za umjetnost Metropoliten u Njujorku. Tada je izjavila kako sanja o zajedničkoj izložbi slika velikih francuskih slikara Manea i Degasa još otkad je počela raditi kao mlada kustosica u Orsaju 1994. godine.

Grasa Mašel (Graça Machel)

Političarka; suosnivačica, The Elders

DOB: 58 godinaZEMLJA: Južnoafrička Republika
Foto: Wikipedia

Mašel je poznata političarka i humanitarka koja je svoju karijeru posvetila zalaganju za prava žena i djece. Godine 1975. postala je prva žena u vladi Mozambika, kao ministarka obrazovanja. Kao udovica Nelsona Mandele i Samore Mašela, bivšeg predsjednika Mozambika, ona je jedina žena u modernoj istoriji koja je bila prva dama dvije države.

S Mandelom, bivšim predsjednikom Južnoafričke Republike, Mašel je 2007. osnovala The Elders, nezavisnu grupu vođa koja radi za mir i ljudska prava. Kroz tu grupu Mašel je 2011. osnovala NGO Girls Not Brides (Djevojčice, ne mlade) koja se bori za ukidanje dječjih brakova. Godine 2010. osnovala je fondaciju Grasa Mašel koja se zalaže za finansijsko i ekonomsko osnaživanje žena.

Alenka Ermenc

General-majorka

DOB: 60 godinaZEMLJA: Slovenija
Foto: Wikipedia

General-majorka Ermenc služi u slovenаčkoj vojsci, a kao 55-godišnjakinja je postala prva žena na poziciji glavne zapovjednice odbrane u NATO snagama. Ermenc je studirala na Univerzitetu u Ljubljani, a odigrala je ključnu ulogu u slovenačkom 10-dnevnom ratu 1991. godine. Tokom svoje karijere u slovenačkim oružanim snagama, obavljala je nekoliko zapovjedničkih funkcija prije nego je 2018. godine postala prva žena na čelu glavnog štaba vojske. Ermenc je za svoja postignuća nagrađena nekoliko puta, a dobitnica je i međunarodne vojne medalje NATO-a.

Bjork Gudmundsdotir (Björk Guðmundsdóttir)

Muzičarka

DOB: 58 godinaZEMLJA: Island
Foto: Shutterstock

Bjork je jedna od najprepoznatljivijih pjevačica u svijetu, poznata po svojoj jedinstvenoj sposobnosti pjevanja u preko tri oktave u ekscentričnom stilu. Međunarodnu slavu stekla je kao pjevačica alternativnog rok benda Sugarcubes, a prvi solo album izdala je 1993. godine. Nakon što je navršila 50. godina, izdala je još 3 albuma, a svaki od njih zaslužio je nominaciju za Gremi u kategoriji najboljeg alternativnog albuma. Prošle godine je njen deseti album, Fossora, dobio dvije islandske muzičke nagrade i jednu nagradu Signal, a Bjork je dobila počasni doktorat islandskog univerziteta umjetnosti.

An Idalgo (Anne Hidalgo)

Gradonačelnica Pariza

DOB: 64 godineZEMLJA: Francuska

Otkad je 2014. godine postala gradonačelnica Pariza – kao prva žena u istoriji na toj poziciji – Idalgo je promijenila infrastrukturu i urbanizam grada. Ova političarka ranije je bila prva zamjenica gradonačelnika, a obavljala je i nekoliko ministarskih funkcija prije nego se uspješno kandidovala za gradonačelnicu. Pod njenim vođstvom Pariz je poboljšao kvalitet vazduha zabranivši automobile u određenim djelovima grada, proširio pristup cjenovno pristupačnim stanovima, izgradio dodatne pješačke zone, a avenija Jelisejska polja (Champs-Élysées) je prošla obnovu vrijednu 250 miliona eura. Idalgo je takođe uspješno ispregovarala kandidaturu Pariza za domaćinstvo ovogodišnjih Olimpijskih igara, koje će se u Parizu održati u junu.

An Ulie (Anne L’Huillier)

Fizičarka

DOB: 65 godinaZEMLJA: Francuska

Ulie je 2023. dobila Nobelovu nagradu iz fizike, za svoj eksperimentalni rad sa svjetlošću i kretanjem elektrona. Nagradu je dobila zajedno sa svojim kolegama istraživačima Pierreom Agostinijem i Ferencom Krauszom, postavši tako peta žena u istoriji koja je dobila Nobelovu nagradu u ovoj kategoriji.

Njeno revolucionarno istraživanje proizvelo je svjetlosne pulseve toliko kratke da se moraju mjeriti u atosekundama – jedinici toliko malenoj da ih je u jednoj sekundi sadržano onoliko koliko je sekundi u vremenu od nastanka svemira do danas. Njeno istraživanje omogućilo je naučnicima da proučavaju kretanje elektrona i bolje razumiju atome.

Naržes Mohamedi (Narges Mohammadi)

Aktivistkinja

DOB: 51 godinaZEMLJA: Iran
Foto: Wikipedia

Mohamedi je 2023. godine dobila Nobelovu nagradu za mir “zbog svoje borbe protiv ugnjetavanja žena u Iranu i borbe za promovisanje ljudskih prava i sloboda za sve.” Ona je 19. žena dobitnica ove nagrade i peta osoba koja je nagradu dobila dok je bila u pritvoru. Mohamedi je u posljednje 22 godine uhapšena čak 13 puta i osuđena na ukupno 31 godinu zatvora i 154 udarca bičem. Veliki dio posljednje dvije decenije provela je u zatvoru zbog borbe za ljudska prava u Iranu. Ona je takođe bila jedna od naistaknutijih pojedinaca tokom protesta u Iranu izazvanih smrću Mahse Amini 2022. godine.

Maggie McGrath, Jemima Denham, Victoria Kempter, Caroline Howard, Forbes
50 Over 50: Europe, Middle East And Africa 2024
(Prevela: Nataša Belančić)