Forbes Top 50 najuticajnijih u svijetu mode

LISTE Forbes 7. nov 2023. 13:22
featured image

7. nov 2023. 13:22


Kreatori upućeni u modu koji oblikuju globalne ukuse i trendove u umjetnosti, stilu i luksuznoj robi

Tokom protekle decenije, digitalne modne ličnosti su prešle put od viralnih senzacija do stručnjaka za društvene medije i moćne aktere u svijetu stila. Danas, modni kreatori služe kao globalni ambasadori legendarnih brendova i pokreću sopstvene brendove vrijedne milione dolara. Pomislite na Emu Čejmberlen (Emma Chamberlain), Bertmena Roka (Bertman Rock) ili D’Ameliose. Influenseri sada sjede u prvom redu na modnim revijama i postaju članovi odbora ikoničnih modnih brendova.

Usput, pretvaraju svoje milione strastvenih fanova u milione dolara, ličnih, neočekivanih dobitaka. „Kreatori imaju mogućnost da stvore trenutni uticaj i podstaknu prodaju proizvoda ili kolekcije“, kaže Džek Rajan (Jack Ryan), publicista modne marketinške agencije Moudvorld (Modeworld).

„Sve to inspiriše novu publiku da se angažuje i pokrene razgovore o brendu“. Brendovi su primijetili – prema istraživačkoj firmi za društvene medije, Influenser Marketing Hab (Influencer Marketing Hub) – kompanije će u 2023. godini da investiraju procijenjenih 21 milijardi dolara u marketing putem uticaja, što je rast sa svega 1,6 milijardi dolara u odnosu na prije sedam godina.

Da bismo istakli značajne efekte najuticajnijih digitalnih kreatora ukusa, udružili smo se sa marketinškom agencijom za kreatore Influenšl (Influential), kako bismo napravili listu Forbesovih top 50 kreatora (Forbes Top Creators: Fashion 50) u čast kreatorima koji su ostavili traga u ovom prostoru. Nagrađeni su iskoristili zajedničkih 1,1 milijardu pratilaca na Tiktoku, Instagramu, Jutjubu i drugim platformama kako bi uticali na to kako svijet kupuje i kako se oblači – bilo zbog uspjeha ili prekomjernog luksuza.

#1. Ema Čejmberlen (Emma Chamberlain)

Ukupno pratilaca: 28M

Prosječno angažovanje: 6.25%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Čejmberlen je prešla put od dijeljenja video snimaka njenog neuspjeha u kuvanju do postizanja nevjerovatnog modnog uspjeha. Ova pionirka na Jutjub platformi se razvila u značajno ime u oblasti stila i postala jedna od prvih uticajnih ljudi koji su sklopili ugovor u luksuznoj industriji, počevši od Lui Vitona (Louis Vuitton). Rođena u Kaliforniji, postala je ambasadorka za Kartije (Cartier) i najmlađe globalno zaštitno lice Lankoma (Lancome).

Ove godine je sarađivala sa Levi’s-om, Kenonom (Canon) i Aricijom (Arizia) i nastavlja da se ističe u modi kao voditeljka crvenog tepiha manifestacije Vogue’s Met Gala. Njen podkast „Eniting gous“ (Anything Goes), dobio je ekskluzivni ugovor sa Spotifajem (Spotify) u februaru, a njena kompanija Čejmberlen Kofi (Chamberlain Coffee), prodaje se u Wallmart i prodavnicama Sprouts.

#2. Niki de Džeger – Niki Tutorijals (Nikkie de Jager – Nikkie Tutorials)

Ukupno pratilaca: 41M

Prosječno angažovanje: 2.80%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Holandska kreatorka Niki Tutorijals pokrenula je svoj Jutjub kanal za šminkanje 2008. godine i od tada je prikupila više pratilaca nego čitava populacija Holandije. Na njenom kanalu su se kao gosti pojavili poznati, poput Idrisa Elbe, Lejdi Gage (Lady Gaga) i Selene Gomez.

Niki je ove godine sklopila sponzorstva sa kompanijama Anastasia Beverly Hills, Tomijem Hilfigerom (Tommy Hilfiger), Hugo Bossom, a takođe je izbacila i nove proizvode preko sopstvenog brenda ljepote Nimja (Nimya).

Napravila je i značajne korake za transrodne kreatore na ekranu, bila je sudija na belgijskom nacionalnom izboru za pjesmu Evrovizije i glumila je u sopstvenom rijaliti takmičarskom šouu, Niki Mejkap Manšn (Nikkie‘s Make-Up Mansion).

#3. Kjara Feranji (Chiara Ferragni)

Ukupno pratilaca: 36M

Prosječno angažovanje: 2.50%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Italijanska kreatorka je evoluirala od blogera do člana odbora. Od osnivanja modnog bloga Blond Salad (Blonde Salad) 2009. godine, Feranji se popela na vrh svijeta visoke mode. Ona je članica odbora luksuzne kompanije Tod’s Group i vodi sopstveni brend. Njena kompanija pod nazivom „Kjara Feranji“ nedavno je dostigla vrijednost od 75 miliona eura, zahvaljujući svojoj modernoj odjeći, šminki, cipelama i naočarima za sunce.

#4. Čarli D’Amelio (Charli D’Amelio)

Ukupno pratilaca: 213M

Proshečno angažovanje: 0.70%

Ochena za preduzetništvo: 4

D’Amelio, najpraćenija žena na Tiktoku, iskoristila je svoju ogromnu popularnost da postane modna sila. Njeni ugovori o sponzorstvu uključuju Pradu i Skims, liniju odjeće čija je suosnivačica Kim Kardašijan (Kim Kardashian). D’Amelio, 19, takođe je lansirala lične brendove.

Prošle godine je predstavila svoj novi parfem Born Drimer (Born Dreamer). U međuvremenu, ona i njena sestra Diksi (Dixie #14. na listi Fešn 50) kreirale su Soušl Turist (Social Tourist), svoju liniju odjeće sa Holisterom (Hollister) koja prodaje farmerke i majice svojim fanovima generacije Z.

#5. Medison Bir (Madison Beer)

Ukupno pratilaca: 62M

Prosječno angažovanje: 3.20%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Muzika, moda, memoari: Bir je prešla sa Tiktoka u majnstrim. Godine 2023. objavila je svoj drugi album „Sajlens Bitvin Songs“ (Silence Between Songs) i ima otprilike 15 miliona slušalaca mjesečno na Spotifaju. Takođe, u 2023. ova djevojka sa Long Ajlenda (Long Island) objavila je svoju knjigu „Half of it“ (The Half Of It), u kojoj je opisala svoje izazove sa mentalnim zdravljem, prednosti i mane života na internetu i svoj uspjeh u muzičkoj industriji. Što se mode tiče, potpisala je ugovore sa kompanijama Forever 21, Adidasom i Narsom.

#6. Zoi Sag – Zoila (Zoe Sugg – Zoella)

Ukupno pratilaca: 14M

Prosječno angažovanje: 3.20%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Jedna od pionirki „Jutjub bjuti guru“ (Youtube Beauty Guru) Zoi Sag, poznata na internetu kao Zoila, prvo je otvorila svoj kanal prije 16 godina, kako bi podijelila svoju noćnu rutinu i tutorijale za pravljenje frizura.

Od tada, engleska influenserka objavila je debitantski roman koji obara rekorde, kao i četiri naredne knjige, pokrenula je nekoliko linija saradnje, veleprodajnu kompaniju za parfeme i kozmetiku i nedavno, najavila sopstvene aplikacije za uređivanje društvenih medija, Filmm i Templejt (Tamplate). Sag je ove godine objavila kolekciju nakita sa Keri Elizabet (Carrie Elizabeth) i udružila se sa trgovinskim lancem Marks end Spenser (Marks&Spencer).

#7. Bretmen Rok (Bretman Rock)

Ukupno pratilaca: 52M

Prosječno angažovanje: 3.40%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Bretmen Rok (Bertman Rock Sacayanan Laforga) se prvi put proslavio na platformi Vajn (Vine) 2014. godine, zbog svojih smiješnih, zapamćenih video snimaka i stekao je milione vjernih fanova, kroz svoje podjednako zarazno smiješne tutorijale za šminkanje na Jutjubu.

Američko-filipinski kreator porijeklom sa Havaja, postigao je veći uspjeh od kada je napustio „bjuti guru“ i postao prvi gej muškarac koji je pokrivao Vog Filipini (Vogue Philippines) i Plejboj (Playboy), radeći sa Najkijem (Nike), Balmejnom (Balmain), Valentinom, Kroksom (Crocs), Amazonom i Guglom (Google). Rok je objavio i svoju prvu knjigu „You‘re That Bitch: And Other Lessons About Being Unapologetically Yourself“, u februaru.

#8. Sindi Kimberli (Cindy Kimberly Rubira Adsuar)

Ukupno pratilaca: 9.50M

Prosječno angažovanje: 4.60%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Prošlo je 8 godina otkako je Džastin Biber (Justin Bieber) objavio fotografiju sa Sindi Kimberli na svom Instagram profilu, što je izazvalo svjetsku potragu za njenim identitetom. U to vrijeme, vlasnica Instagram naloga Beliber (Belieber) i Tambler (Tumblr) ličnost, izgradila je svoju grupu obožavalaca.

Pojavila se i na naslovnim stranama Sports Ilustrejteda (Sports Illustrated) i magazina Kosmopoliten (Cosmopoliten) i radila je kao model za Miror Palei (Mirror Palais), Jizi (Yeezy) i Filip Plajn (Phillip Plein). Ova zvijezda iz Španije je ove godine lansirala sopstvenu liniju odjeće (LOBA by Cindy Kimberly), a takođe je objavila kolekcije u saradnji sa Slazenger Sport-om i Mek Kozmetiks (MAC Cosmetics).

#9. Kamila Koeljo (Camila Coelho)

Ukupno pratilaca: 12.50M

Prosječno angažovanje: 1.50%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Otkako je 2010. počela da objavljuje tutorijale o šminkanju na Jutjubu, Koeljo se transformisala u modnog preduzetnika i lansirala brendove koji obuhvataju odjeću i kozmetiku. Njen brend odjeće, Kamila Koeljo Kolekšn (Camila Coelho Collection), prodaje haljine, kupaće kostime i krop top majice. Njena kompanija čiste kozmetike, Elaluz, nudi održive bronzere, kreme za samopotamnjivanje i balzame za usne.


#10. Sofija Riči (Sofia Richie)

Ukupno pratilaca: 14M

Prosječno angažovanje: 5.00%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Ćerka Lajonela Ričija (Lionel Richie) i sestra rijaliti zvijezde Nikol, Sofija Riči Grejndž (Sofia Richie Grainge) postala je popularan termin za pretragu na društvenim mrežama, zbog svog stila „tihe luksuznosti“ i šik modernog izgleda, koji je postigla bez napora, posebno zbog njenih široko gledanih modnih izdanja na vjenčanju.

Kreatorka sadržaja dijeli video zapise o svom načinu života sa preko 14,3 miliona pratilaca i zaključila je sponzorstva sa kompanijama kao što su Aurgles Kozmetiks (Hourglass Cosmetics), Džo Malon (Jo Malone Fragrances) i Gugl. Ovog avgusta, Grejndž se pojavila na naslovnoj strani magazina Taun end Kantri (Town&Country)

#11. Mikajla Nogeira (Mikayla Nogueira)

Ukupno pratilaca: 17M

Prosječno angažovanje: 2.70%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Stanovnica Masačusetsa je obezbijedila je ugovore sa Dajm Ajvear (Dime Eyewear), ELF Kozmetiks (ELF Cosmetics), ROC Skinker (ROC Skincare), Amazon, TULA, Mejbilin (Maybelline) i Medikjub (Medicube), zahvaljujući svojim tutorijalima za šminkanje koji privlače više od 17 miliona pratilaca. Nogeria je osvojila Strimi Avard (Streamy Award) u kategoriji Ljepota za 2023. godinu.

#12. Patrik Star (Patrick Starrr)

Ukupno pratilaca: 12M

Prosječno angažovanje: 1.40%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Otkako je pokrenuo svoj Jutjub kanal 2013. godine, šminker Patrik Star je dokazao svoj uticaj u svijetu ljepote. Filipinsko-američki kreator, pokrenuo je sopstvenu kozmetičku marku Van/Sajz (One/Size) 2020.

Trenutno se prodaje u Sefori (Sephora) i nudi širok asortiman proizvoda, uključujući pudere, olovke za oči. spreja za fiksiranje šminke, koji je rasprodat, nakon što je postao viralan kao Bijonsin (Beyonce) sprej tokom Renesans turneje. Star je takođe bio gost kao sudija u Drag Rejs Filipini (Drag Race Philippines) prošle godine, sudija na izboru za mis SAD-a 2023 (Miss USA 2023) i radio je sa Warner Bros, Benefit Kozmetiks i Mek kozmetiks.

#13. Devon Li Karlson (Devon Lee Carlson)

Ukupno pratilaca: 2.50M

Prosječno angažovanje: 5.00%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Suvlasnica maski za telefone na društvenim mrežama, Vajldflaver Kejses (Wildflower Cases), Devon Li Karlson prvi put je postala viralno popularna kada su ona i njena mlađa sestra Sidni (#42) zamolile Majli Sajrus (Miley Cyrus) za fotografiju u restoranu.

Sajrus je primijetila Devoninu prilagođenu masku, koju je napravila njihova majka i tvitovala je o tome. Od tada, Vajldflaver Kejses je izdao kolekcije u saradnji sa uticajnim kreatorima poput Nese Baret (Nessa Barrett #33), Bretmen Roka (#7), Eme Čejmberlen (#1). Sama Karlson je postala lice stila, tako što je vašu masku za telefon učinila dijelom vaše odjevne kombinacije.

Pojavila se u muzičkom spotu Čarlija XCX-a (Charli XCX) „Spid Drajv“ (Speed Drive), za film Barbi, pozirala za Glosijer (Glossier) i reklamirala Gucci.

#14. Diksi D’Amelio (Dixie D’Amelio)

Ukupno pratilaca: 91M

Prosječno angažovanje: 0.40%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Valentino, Barberi (Burberry), Ralf Loren (Ralph Lauren) su samo neki od modnih partnerstava koje je Diksi D’Amelio ostvarila zahvaljujući više od 90 miliona svojih fanova na društvenim mrežama.

U 2023. godini je predstavljala obuću u saradnji sa kompanijom Puma i lansirala brend D’Amelio Futver (D’Amelio Footwear) sa svojom sestrom Čarli (#4. na listi Fešn 50) u okviru porodične kompanije za proizvode široke potrošnje, D’Amelio Brends (D’Amelio Brands)

#15. Matilda Đerf (Djerf)

Ukupno pratilaca: 5M

Prosječno angažovanje: 5.60%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Pretrage za „Matilda minions“ na Tiktoku dostigle su više od 4,2 milijarde pregleda, čime je švedska kreatorka Instagrama, Matilda Đerf postala istaknuta figura u svijetu mode ove godine. Ova it-devojka je iskoristila svoj zavidan imidž da prodaje sopstveni dizajn odjeće preko svog brenda Đerf Avenju (Djerf Avenue).

Ove godine, brend je bio domaćin svoje prve pop-ap prodavnice u Njujorku, kao i premijernu reviju za Fešn vik (Fashion Week). GQ je u maju procijenio brend na 34,5 miliona dolara, a od tada je samo nastavio da raste, otvarajući put Đerf da sarađuje na liniji sa brendom umetaka za kosu Emi Džej (Emi Jay), kao i da se pojavi na naslovnoj strani Voga Skandinavija (Vogue Scandinavia).

#16. Deni Ostin Ramirez (Dani Austin Ramirez)

Ukupno pratilaca: 2.70M

Prosječno angažovanje: 4.00%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Ostin je kreatorka stila života i mode iz Dalasa, ima angažovanu bazu fanova koji prate njene postove fokusirane na porodični život na Tiktoku i Instagramu. Sarađivala je sa kompanijom Tarte Kozmetiks (Tarte Cosmetics) i najveći dio svog prihoda ostvaruje od sopstvenog brenda Divi, koji proizvodi preparate za kožu glave i za borbu protiv gubitka kose. Prodavan u Ulta Bjuti (Ulta Beauty) prodavnicama širom SAD-a, Dici je nekada bila sporedna djelatnost i ima vrednost od 175 miliona dolara.


#17. Eliks Erl (Alix Earle)

Ukupno pratilaca: 8.50M

Prosječno angažovanje: 7.20%

Ocjena za preduzetništvo: 2

„Postani slavan sa mnom“. Erl, koja je diplomirala na Univerzitetu u Majamiju 2023. godine, stekla je slavu na društvenim mrežama svojim smiješnim i iskrenim video snimcima „Spremite se sa mnom“, na Tiktoku i Instagramu.

Njeni vjerni fanovi sada žure da kupe bilo koji kozmetički proizvod koji ona predstavlja, što je fenomen poznat kao „efekat Eliks Erl“. Taj uticaj joj je pomogao da sklopi ugovore sa Benefit Kozmetiksom i Lorealom. U septembru je pokrenula Hot Mess, svoj video podkast, na mreži Aleksa Kupera (Alex Cooper).

#18. Madelin Vajt (Madeleine White)

Ukupno pratilaca: 8.50M

Prosječno angažovanje: 6.75%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Ako ste se ikada zapitali kako da kod kuće rekreirate starinski Šanel izgled (Chanel), pretvorite staru haljinu u kardigan ili učinite da vaš impulsivno kupljeni bodi-čejn iz Las Vegasa izgleda slatko, molim vas da se obratite Madelin Vajt.

Ova engleska kreatorka vam pokazuje kako da maksimalno iskoristite svoju odjeću. Ona je oduševila Tiktok, Instagram i Jutjub rils (Youtube Reels), zbog svog intenzivnog pristupa oblačenju, što je dovelo do sponzorstva sa kompanijama L’Occitane, Dior i Hulu.

#19. Olivija Djun (Olivia Dunne)

Ukupno pratilaca: 12M

Prosječno angažovanje: 5.00%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Livi Djun je studentkinja, američka gimnastičarka i ol star (All star) osoba. Apsolvent je Državnog univerziteta Luizijane (The Louisiana State University) i najpopularnija sportistkinja na društvenim mrežama. Partnerstva sa brendovima uključuju Vuori i Amerikan Igl (American Eagle). Njen Livi fond (Livvy) prikuplja novac od obožavalaca i brendova za druge NCAA sportistkinje. Godine 2023, postala je prva sportistkinja sa koledža koja je pozirala u izdanju Sporst Ilustrejted kupaćih kostima.

#20. Edison Rej (Addison Rae)

Ukupno pratilaca: 142M

Prosječno angažovanje: 0.80%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Rej je prešla svoj put do viralne Tiktok zvijezde 2019. Dobila je muzički ugovor sa Sendlotom (Sandlot) i Atlantik Rekordsom (Atlantic Records). Njen album „AR“ je debitovao u avgustu. Ove jeseni objavila je svoj istoimeni brend parfema, Edison Rej Fregrens (Addison Rae Fragrance). Ova devojka iz Luizijane je takođe potpisala ugovore o podršci sa kompanijama za odjeću koje se kreću od Živanšija (Givenchy) do Hejnsa (Hanes).

#21. Meredit Daksberi (Meredith Duxbury)

Ukupno pratilaca: 22M

Prosječno angažovanje: 1.40%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Meredit Daksberi je prošle godine izazvala pometnju na internetu sa svojim viralnim trikom za nanošenje pudera sa deset pumpica, što je rezultiralo pretragama „Meredit Daksbari fondejšn“ (Meredith Duxbury fondation) na Tiktoku, koje su dostigle više od 200 miliona pretraga.

Ove godine, kreatorka je iskoristila svoju Tiktok slavu da radi na različitim aspektima životnog stila. Objavila je svoju liniju proizvoda u saradnji sa kompanijom Morfi (Morphe), a takođe je ostvarila partnerstva sa brendovima poput Dolce&Gabbana, Šarlot Tilberi (Charlotte Tilbury), L‘Oreal i drugima. Ove godine je takođe debitovala na pisti za GCDS na Fešn viku u Milanu (Milan Fashion Week).

#22. Bela Porč (Bella Poarch)

Ukupno pratilaca: 112M

Prosječno angažovanje: 0.65%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Filipinsko-američka veteranka mornarice, evoluirala je od TikTok slave do zvijezde pop muzike i mode. Godine 2022. objavila je svoj prvi album pod nazivom „Dols“ (Dolls). Godine 2023. udružila se sa luksuznim brendovima Miu Miu i Hugo Boss. Porč je takođe bila zaštitno lice kampanje Stiva Mejdena (Steve Madden), ali i model za Rijanin Sevidž X Fenti (Rihanna‘s Savage X Fenty).

#23. Vizdom Kej (Wisdom Kaye)

Ukupno pratilaca: 12M

Prosječno angažovanje: 2.00%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Stvaralački talenat Vizdoma Keja za visoku modu, učinilo ga je senzacijom na Tiktoku. Njegov najviralniji video snimak prikazuje njegov obrt u oblačenju, inspirisan pop kulturom, Od Marvelovih likova do Tin Titana, Barbi i Sunđer Boba. Kej je od tada prešao na druge aspekte kreativnog procesa, uključujući i vođenje sponzorstva sa kompanijom Mercedes Benz ove godine, i modelinga u kampanji sa Ibejom (eBay). Ove godine je radio sa Tifani&Ko (Tiffany&Co), Guglom i Simsom, nastavljajući da objavljuje svoje visokokvalitetne i kreativne radove na različitim platformama.

#24 Ališa Meri MekDonal (Alisha Marie McDonal)

Ukupno pratilaca: 19.50M

Prosječno angažovanje: 0.20%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Sa više od 15,3 miliona pratilaca, Ališa Meri MekDonal, poznata kao Ališa Meri na mreži, dokazala je dugotrajnost karijere na društvenim mrežama. Influenserka iz oblasti životnog stila je prvi put počela da objavljuje vlogove o kupovini na Jutjubu 2008. godine, ali sada vodi svoju kompaniju za odjeću, Paralel Aparel (Parallel Apparel), vodi podkast „Priti Bejzik“ (Pretty Basic) sa dugogodišnjom jutjuberkom Remi Ašten i sarađivala je sa Mejsis (Maci’s), Living Pruf (Living Proof), Beter Help (Better Help).

#25. Lejlani Grin (Leilani Green)

Ukupno pratilaca: 10M

Prosječno angažovanje: 3.00%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Kreatorka šminke Lejlani Grin je ove godine dogovorila ugovore budućnosti. Kao influenserka koja je kreirala personalizovane izglede šminke za metaverzum u saradnji sa kompanijama Urban Dekej (Urban Decay) i Ultom, koji se prodaje isključivo na Robloksu (Roblox), ona je takođe bila jedno od najistaknutijih lica koja su unovčila Snepčetov (Snapchat) novi program za kreatore.

Grin nastavlja da privlači nove pratioce svojim živopisnim, visokokvalitetnim videima na sopstvenim kanalima i obezbijedila je dugogodišnje ambasadorske ugovore sa NYX Cosmetics i Ril Tehniksom (Real Techniques).

#26. Kristen Titus

Ukupno pratilaca: 10M

Prosječno angažovanje: 5.00%

Ocjena za preduzetništvo: 1

Kreatorka Tiktoka Kristen Titus je prvi put postala poznata serijom video snimaka koji obuhvataju njen autentičan život: jede različito egzotično voće i hranu na svom trijemu, snima obroke sa svojom sestrom Erikom (#39) i pokazuje svoju odevnu kombinaciju dana sa sloganom „provera stajlinga sa sestrom“ („fit check, with the sis check“). Od tada, ova influenserka rođena na Havajima, sarađivala je sa Viktorija Sikretom (Victoria‘s Secret), Valmartom (Walmart), Tako Belom (Taco Bell), Neutrogenom (Neutrogena) i nastavlja da deli stvarne trenutke iz svog života, kao što su suočavanje sa mirisima kanalizacije ili problemima sa aknama.

#27. Aureta Tomolari (Aureta Thomollari)

Ukupno pratilaca: 0.80M

Prosječno angažovanje: 3.50%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Aureta Tomolari se prvi put iz Albanije preselila u SAD u svojoj devetoj godini. Nakon što je otvorila prodavnicu nakita u Los Anđelesu, počela je da objavljuje slike na Instagramu, kako bi pokazala svoje poduhvate i plodove svog preduzetničkog rada – luksuzni nakit, putovanja i njen prepoznatljiv, zaštitni znak maksimalističke mode, upotpunjen naočarima za sunce. Danas, Tomolari je partnerka u restoranima Kaviar, kompaniji Kasa del sol tekila (Casa Del Dol Tequila) i brendu Haklberi Dževerli (Huckleberry Jewelry). Takođe, prodaje i ručno oslikane naočare putem svog brenda Grand Azur i sarađivala je kao kreatorka sadržaja sa kompanijama Lancome i Hugo Boss.

#28. Đia Song (Jia Song)

Ukupno pratilaca: 7M

Prosječno angažovanje: 7.40%

Ocjena za preduzetništvo: 1

Južnokorejska Jutjub zvezda Đia Song, stekla je međunarodnu slavu svojim pojavljivanjem u prvoj sezoni Netfliksovog rijaliti šoua „Singls Inferno“ (Singles‘ Inferno), brzo postavši miljenica fanovima, zbog svog bezbrižnog stava i zavidnih rutina za njegu kože, kose i šminkanja. Međutim, nakon skandala koji je pokazao da su neki njeni dizajnerski komadi odjeće bili lažni, Song je uzela pauzu i povukla se iz javnosti. Sada se kreatorka ljepote i stila života vratila objavljivanju sadržaja i sarađivanju sa brendovima kao što su Don Hulio (Don Julio), brend Od Plejer (Odd Player) i Džentl Monster (Gentle Monster).

#29. Amanda Diaz

Ukupno pratilaca: 6M

Prosječno angažovanje: 4.70%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Amanda Diaz je pobjegla iz Kube sa svojom porodicom kada je imala 5 godina i postala politička izbjeglica u Majamiju. Kasnije je naučila engleski jezik tako što je gledala Jutjub tutorijale o šminkanju. Počela je da objavljuje svoje video snimke o ljepoti na Jutjubu, a sada dijeli svoje vlogove „spremi se sa mnom“ („get ready with me“) na engleskom i španskom jeziku. Diaz je prošle godine prisustvovala događaju u Bijeloj kući sa nevladinom organizacijom latinske zajednice pod nazivom Poderistas i sarađivala je sa kompanijama kao što su L’Oreal, Ralf Loren i AT&T.

#30. Monet MekMajkl (Monet McMichael)

Ukupno pratilaca: 5M

Prosječno angažovanje: 13.00%

Ocjena za preduzetništvo: 1

MekMajkl koja je završila školu za medicinske sestre na Univerzitetu Rutgers, postala je stručnjak za šminkanje, sa milionima vjernih fanova. Rodom iz Nju Džersija, redovno komunicira sa 13% svojih pratilaca, dok dijeli savjete o ljepoti i iskreno razgovara o životu i odnosima. Iskoristila je svoju čvrstu vezu sa obožavaocima da potpiše ugovore sa Freš Bjutijem (Fresh Beauty) i Mek Kozmetiksom.

#31. Aleks Konsani (Alex Consani)

Ukupno pratilaca: 1.50M

Prosječno angažovanje: 21.50%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Svojom prepoznatiljivom izbijeljenom kosom i obrvama, 18-godišnja Konsani je privukla pažnju tradicionalne modne industrije kao model – šetajući pistom za brendove kao što su Magler (Mugler), Feragamo (Ferragamo), Versaće (Versace), Aleksander Mekkvin (Alexander McQueen) i Tom Ford – dok je istovremeno oduševljavala generaciju Z na Tiktoku sa njenim urnebesnim, nasumičnim monolozima na ulicama Njujorka. Transrodna kreatorka nastavila je da dostiže nove uspjehe, postajući Viktorija Sikret (Victoria’s Secret) anđeo i može da se pohvali najvećom stopom angažovanja na ovoj listi od skoro 22%.

#32. Bejli Serijen (Bailey Sarian)

Ukupno pratilaca: 13M

Prosječno angažovanje: 0.50%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Zločini zasnovani na istinitom događaju i tutorijali za šminkanje su apsolutno 2 žanra koja se miješaju, kao što je Bejli Serijen dokazala otkako je prvi put započela svoju Jutjub seriju „Ubistvo, Misterija i Šminka“ (Murder, Mystery&Makeup).

Diskutovanje o neriješenim slučajevima, dok je miješanje sjenki za oči postalo toliko uspješno da je Serijen objavila svoj prvi podkast, kao i drugi i video seriju pod nazivom „Mračna istorija“ („Dark History“), gdje se bavi tamnijom stranom istorije svakodnevnih stvari, poput pesticida i braka. Serijen je sarađivala sa kompanijom Ipsi (Ipsy) i vodi Netfliks Jutjub seriju „Zatvoren slučaj“ („Case Closed“).

#33. Nesa Beret (Nessa Barrett)

Ukupno pratilaca: 37M

Prosječno angažovanje: 0.90%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Godine 2019, Beret je počela da objavljuje Tiktok video zapise na kojima pleše i pomjera usne sinhronizovano uz muziku (lip-syncing), a kasnije i pjeva. Ovo je rezultiralo potpisivanjem ugovora sa izdavačkom kućom Varner Rekords (Warner Records). Ova mlada umjetnica iz Nju Džerzija je od tada objavila 2 EP-a „Slatki otrov“ („Pretty Poison“) i „Pakao je tinejdž devojka“ („Hell Is a Teenage Girl“). Njen prvi studijski album „Zauvijek mladi“ izašao je 2022. godine. Tiktok pop zvijezda trenutno ima skoro 30 miliona pratilaca na društvenim mrežama i više od 6 miliona slušalaca mjesečno na Spotifaju.

#34. Tesa Bruks (Tessa Brooks)

Ukupno pratilaca: 31M

Prosječno angažovanje: 1.90%

Ocjena za preduzetništvo: 1

Vlogerka Tesa Bruks je možda počela svoju karijeru objavljujući video zapise u kojima se zapalila ili upala u kuću vrijednu 10 miliona dolara, ali sada se ova kreatorka više fokusira na instagramsku luksuznu modu i način života. Bivša članica Džejk Polove (Jake Paul) ekipe za vlogove „Tim 10“ („Team 10“), sarađivala je sa brendovima kao što su Dolce & Gabbana, Ferragamo i Alo Joga (Alo Yoga) tokom protekle godine.

#35. Emeli Zilber (Amelie Zilber)

Ukupno pratilaca: 9.50M

Prosječno angažovanje: 2.40%

Ocjena za preduzetništvo: 2

Ako ste ikada željeli da budete u toku sa najnovijim odlukama Vrhovnog suda ili pokretima za ekološku pravdu, Emeli Zilber može da vam kaže detalje u roku od 60 sekundi, dok vam pokazuje svoju odeću za njen sljedeći događaj. Kreatorka koja se opisuje kao osoba koja spaja „ljepotu i modu sa društveno-odgovornim pristupom“, sarađivala je sa Kelvin Klajnom (Calvin Klein), Diorom i Ralf Lorenom. Prošle godine, Zilber se pridružila glumačkoj ekipi „Graun-iš“ („Grown-ish“) i ove jeseni je počela svoj prvi semestar na Univerzitetu Kolumbija (Columbia University).

#36. Dezi Perkins (Desi Perkins)

Ukupno pratilaca: 8M

Prosječno angažovanje: 1.20%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Sa dostignućem od više od 8,2 miliona, jutjuberka Dezi Pekins dijeli detalje iz svog života, od kozmetike i mode do majčinstva i dizajnera enterijera. Perkins je trenutno izvršna direktorka svog brenda naočara – Dezi i za njegu kože – Dezi Skin, koji je pokrenut u aprilu 2021. godine, a ove godine se udružila sa Targetom i Ultom.

#37. Krisel Lim (Chriselle Lim)

Ukupno pratilaca: 5M

Prosječno angažovanje: 0.90%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Po nazivu koji su joj dodijelili fanovi na Tiktoku „Bogata mama“, Krisel Lim je započela svoju karijeru kreatora blogovanjem, ali je ova modna devojka nastavila da drži svoje ime na sceni, prilagođavajući svoj visokokvalitetan ukus novim platformama. Limino stvaranje ličnog stila i rasta u svim fazama života, doveli su je do toga da radi sa Dejvidom Jurmenom (David Yurman), Lankomom i Clé de Peau Beauté. Osnovala je brend za njegu djece Bumo (Bümo) 2019. godine, a 2021. postala je vlasnica i kreativni direktor brenda Flur (Phlur).

#38. Erika Titus

Ukupno pratilaca: 4.50M

Prosječno angažovanje: 6.30%

Ocena za preduzetništvo: 1

Erika Titus se prvo istakla zajedno sa svojom starijom sestrom Kristen Titus (#27.), ali je od tada uspostavila svoje prisustvo. Kreatorka koja brzo govori, ističe životni aspekt u svom stilu života, dijeleći svoje najteže trenutke anksioznosti i svoje najbolje trenutke radosti, sve dok se šminka, bira odeću ili farba kosu. Titus je postala zaštitno lice za Tu Fejsd Kozmetiks (Too Faced Cosmetics), Forever 21, Hindž (Hinge), Soni (Sony) i drugih, dok je nastavila da angažuje svoju publiku najautentičnijim mislima, brigama i nadama na svoja 2 naloga na Tiktoku.

#39. Šej Mari (Shea Marie)

Ukupno pratilaca: 1.50M

Prosječno angažovanje: 3.00%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Od vođenja svog bloga do pokretanje 2 kompanije, stilistkinja i influenserka Šej Mari, stekla je ime u ekonomiji kreatora životnog stila. Njen minimalistički šik izgled prenosi se i u njen dizajn za brend kupaćih kostima Sejm (Same), kao i u njen brend za njegu kože, Filist (The Feelist), koji se prodaje direktno potrošačima. Kreatorka se udružila sa L’Agence i Retrofit (Retrofete).

#40. Emili Oberg (Emily Oberg)

Ukupno pratilaca: 0.35M

Prosječno angažovanje: 2.50%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Inspiracija Emili Oberg za njen sportski brend Sporti&Rič (Sporty&Rich), potekla je sa Instagram naloga kojeg je vodila sa 20 godina, gde je objavila tablu raspoloženja o aspirativnom načinu života, dok je radila u Complex magazinu. Danas se vrijednost brenda Sporti&Rič procenjuje na 50 miliona dolara, sa procenjenim prihodima od 25 miliona dolara ove godine. Brend je izdao kolekcije u saradnji sa Lakostom, Adidasom i Le Bristol Paris.

#41. Britani Ksevijer (Brittany Xavier)

Ukupno pratilaca: 8M

Prosječno angažovanje: 3.30%

Ocjena za preduzetništvo: 1

Blogerka koja je postala zvijezda na Tiktoku Britani Ksevijer je vidjela sve promjene u ekonomiji kreatora, uspijevajući da privuče pažnju čak i najmlađih gladalaca sa svojim stilskim savjetima i trikovima. Danas dijeli modne savjete i stilske izazove, kao i vlogove o svojoj porodici, uključujući svog muža i dvije ćerke. Ksevijer je radila sa Tifani&Ko, Viktorija Sikret i Amazon u protekloj godini.

#42. Sidni Karlson (Sidney Carlson)

Ukupno pratilaca: 1.50M

Prosječno angažovanje: 1.70%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Mlađa sestra Divon Li Karlson (#13.), Sidni Karlson je suosnivačica i dizajnerka Vajldflaver Kejses (Wildflower Cases), pored svoje karijere kao kreatora. Čarlson nastavlja da objavljuje svoje omiljene recepte i odjevne kombinacije iz kuće, dok pozira za Aleksandra Vanga (Alexander Wang) i sarađuje sa Levi’s-om, Gesom (Guess), i Vansom. Osim saradnje sa influenserima, Vajldflaver Kejses je takođe objavio dizajn sa brendovima kao što su Sendi Liang (Sandy Liang), Mark Džejkobs (Marc Jacobs) i Frenkis Bikinis (Frankie‘s Bikinis)

#43. Hana Herel (Hannah Harrell)

Ukupno pratilaca: 4M

Prosječno angažovanje: 5.20%

Ocjena za preduzetništvo: 1

Hana Herel pokazuje svoj visoko cijenjeni ukus za modu putem Instagrama, Jutjuba i Tiktoka – kako kroz glamurozan krajnji proizvod, tako i kroz haotičan proces stvaranja kombinacija. Herel je ove godine sarađivala sa Rivolvom (Revolve), Hugo Bosom, Mejdvelom (Madewell) i Antropolodžijem (Anthropologie) i nastavlja da postaje popularna zbog svojih „spremi se sa mnom“ („get ready with me“) video snimaka i njenog zaštićenog monohromskog izgleda u crno-bijeloj boji.

#44. Kenedi Jurik (Kennedy Eurich)

Ukupno pratilaca: 1.50M

Prosječno angažovanje: 10.00%

Ocjena za preduzetništvo: 1

Lajfstajl tiktokerka Kenedi Jurik, eksplodirala je na internetu tokom karantina, ali je od tada ljepotica društvenih medija proširila svoje klipove od 15 sekundi u carstvo podrške. Njene znajačne saradnje ove godine su uključivale Urban Autfiters (Urban Outfitters), Doktor Peper (Dr. Pepper) i Herbal Essences, a prošlog septembra je objavila sopstvenu kolekciju obuće sa brendom Stiv Mejden. Životinje su strast ove kreatorke – Jurik je najavila svoj luksuzni brend za kućne ljubince, Lav Mango (Love Mango), ranije ove godine, sa linijama povodaca, ogrlica i bandana za kućne ljubimce.

#45. Nerins Bjuti (Narins Beauty)

Ukupno pratilaca: 28M

Prosječno angažovanje: 0.90%

Ocjena za preduzetništvo: 1

Predstavljajući svoju rutinu pripreme, tutorijale za šminkanje i visokoprodukcione skečeve, influenserka Nerins Bjuti, influenserka iz Dubajia i Švedske, nastavlja da privlači globalnu publiku na svim platformama društvenih medija. Ova 23-godišnja kreatorka sarađivala je sa brendovima NYX Kozmetiks, CeraVe, Huavej (Huawei) i Mejbilin (Maybelline).

#46. Hejli Kalil (Haley Kalil)

Ukupno pratilaca: 10.50M

Prosječno angažovanje: 2.00%

Ocjena za preduzetništvo: 1

Hejli Kalil je prvo postala poznata kao mis Minesote SAD 2010, a zatim kao Sports Ilustrejted 2018 (Sports Illustrated 2018 Swim Search). Međutim, ova manekenka i kraljica ljepote sada ostaje u očima javnosti kao društvena medijska ličnost putem svojih Tiktok skečeva, interakcija sa fanovima i smiješnih pogleda na modu i ljepotu danas.

Kalil sarađuje sa brendovima poput Celaya Tequila, Fabletics i CeraVe. Kalil, koja ima diplomu biomedicine i psihologije, takođe je osnovala i organizaciju pod nazivom Nerd Herd, koja se bavi osnaživanjem žena u STEM disciplinama.

#47. Ejmi Song (Aimee Song)

Ukupno pratilaca: 8M

Prosječno angažovanje: 0.75%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Song je prešla put od blogera do lidera brenda. Uspješno je prilagođavala svoj blog „Song of Stajl“ („Song of Style“) u svijetu Jutjuba, Instagrama i Tiktoka. Ona je sklopila partnerstva sa kompanijama Amazon (Amazon Luxury), Viktorias Sikret i Tifani&Ko (Tiffany & Co). U međuvremenu, brend odjeće, nazvan takođe Song of Stajl, prodaje haljine, suknje i kardigane na Rivolvu (Revolve).

#48. Denijel Bernstin (Danielle Bernstein)

Ukupno pratilaca: 3M

Prosječno angažovanje: 0.30%

Ocjena za preduzetništvo: 4

Blog i Instagram profil ViVorVat (WeWoreWhat) su možda počeli kao platforma za prikazivanje ličnog stila, ali je Denijel Bernstin od tada to ime pretvorila u glavnu modnu marku. Njena knjiga „Ovo nije priča o modi“ („This Is Not A Fashion Story“), objavljena je 2020. godine.

Bernstin se suočila sa kritikama 2021. godine zbog optužbi da kopira manje dizajnere, ali ostaje lice marketinga i cjelokupnog brenda. Prošle godine, ViVorVat je napravio sopstveni program poklon kartica, iako je zatvoren u maju. Međutim, influenserka i dalje zarađuje novac putem sponzorisanih objava za KepKat (CapCut) i L‘Agens (L‘Agence).

#49. Mišel Čoj (Michelle Choi)

Ukupno pratilaca: 2.50M

Prosječno angažovanje: 1.10%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Izolacija izgleda romantično kada se vidi kroz objektiv Mišel Čoj, jutjuberke koja je bila pionirka popularnog vlog formata „živjeti sam“. Čojini nježni i utješni vlogovi, u kojima prikazuje odlaske u spa centre, pripremu obroka ili ukrašavanje stana, donijeli su joj publiku od više od 2,7 miliona pratilaca i omogućili joj saradnju sa brendovima kao što su Lav Bonito (Love Bonito), Sulhaso (Sulwhasoo) i Oret (Aurate). Čoj je 2021. godine predstavila sopstveni brend, Litl Pafi (Little Puffy), koji prodaje sve, od torbi do pantalona – sve što je potrebno za život koji je jednako šik i topao, kao što je život Mišel Čoj.

#50. Remi Bader

Ukupno pratilaca: 3M

Prosječno angažovanje: 2.0%

Ocjena za preduzetništvo: 3

Modna kreatorka i model Remi Bader zalaže se za predstavljanje plus-sajz mode u svijetu visoke mode. Njena uticajna zajednica od više od 3 miliona pratilaca, pomogla je Bader da ostvari partnerstva sa Viktorijas Sikret Pinkom, Valentinom, Stjuartom Vajtsmenom (Stuart Weitzman), Amazonom i Gud Ameriken (Good American). U 2022. godini, sarađivala je sa brendom za i-trgovinu Rivolv, na svojoj liniji haljina – Remi x Rivolv.

METODOLOGIJA

Rangiranje se zasniva na ukupnom dosegu, angažovanju pratilaca i preduzetničkim poduhvatima. Marketinška firma za kreatore, Influenšl, obezbijedila je broj pratilaca na društvenim platformama i stope angažovanja. Za ocjenu za preduzetništvo, Forbes je procijenio kandidate na skali od 1 do 4, u rasponu od onih koji zarađuju većinu svog novca od tradicionalnog oglašavanja do ljudi koji grade sopstvene brendove i usluge.