Forbes lista najvećih privatnih kompanija u SAD u 2023.

featured image

17. nov 2023. 11:40

Na ovogodišnjoj Forbesovoj listi nalazi se 258 privatnih kompanija, više nego prošle godine kada ih je na listu uvršteno 246.

Uvrštene su one kompanije koje su u posljednjoj fiskalnoj godini ostvarile najmanje 2 milijarde dolara prihoda.

Prehrambeni konglomerat Cargill zauzeo je prvo mjesto treći put zaredom. Slijede ga redom: Koch Industries, Public Supermarket i Mars, a lanac supermarketa H-E-B vratio se u prvih pet nakon što je prošle godine pao na šesto mjesto.

Forbes je privatne kompanije počeo pratiti 1985. godine, a cijelu listu za 2023. možete pogledati OVDJE.

Ovo su najuspješnijih 10:

1. Cargill

SJEDIŠTE: MinesotaINDUSTRIJA: Hrana, gazirana pića, alkohol i duvanPRIHODI: 177 milijardi dolaraZAPOSLENIH: 160.000

Cargill je krajem američkog Građanskog rata osnovao Vilijem Valas Kargil (William Wallace Cargill). Kompanija je izrasla od postrojenja za skladištenje žita u međunarodnog proizvođača i distributera poljoprivrednik proizvoda poput šećera, rafiniranog ulja, čokolade i ćurki. Cargill takođe pruža usluge upravljanja rizikom, transporta i trgovanja robom. Potomci Vilijema Kargila i njegovog zeta Džona Mekmilana (John MacMillan) već preko 140 godina su vlasnici zajedničkog kapitala u firmi.

2. Koch Industries

SJEDIŠTE: KanzasINDUSTRIJA: MultikompanijaPRIHODI: 125 milijardi dolaraZAPOSLENIH: 120.000

Koch ima sjedište u gradu Vičiti u Kanzasu, a unutar konglomerata nalaze se raznolike kompanije koje se bave proizvodnjom, poljoprivredom, potrošačkim proizvodima, građevinskim materijalima, autodijelovima, obnovljivom energijom, rafiniranjem, hemikalijama i polimerima, elektronikom, itd. Kompanija je osnovana 1940. godine, a danas posluje u preko 70 zemalja svijeta i zapošljava više od 120.000 ljudi, od čega oko polovinu u SAD.

3. Publix Super Markets

SJEDIŠTE: FloridaINDUSTRIJA: Prehrambena trgovinaPRIHODI: 54.5 milijarde dolaraZAPOSLENIH: 250.000

Publix Super Markets najveći je lanac supermarketa u vlasništvu zaposlenih u SAD-u. Osnovao ga je Džordž Dženkins (George W. Jenkins) 1930. godine, a danas lanac ima 1.288 prodavnica na Floridi, u Džordžiji, Južnoj Karolini, Sjevernoj Karolini, Alabami, Tenesiju i Virdžiniji. Predsjednik odbora, Ed Krenšou (Ed Crenshaw), unuk je osnivača.

4. Mars

SJEDIŠTE: VirdžinijaINDUSTRIJA: Hrana i pićePRIHODI: 47 milijardi dolaraZAPOSLENIH: 140.000

Mars je jedna od najvećih prehrambenih firmii u svijetu. Osnivač Frenk C. Mars (Frank C. Mars) firmu je osnovao 1911. godine u svojoj kuhinji u gradu Takomi. Danas tposluje kroz četiri segmenta: Briga za kućne ljubimce, Hrana, Mars Wrigley i Mars Edge. Vlasnici su unuci Frenka Marsa, a ona zapošljava 140.000 ljudi u više od 80 zemalja svijeta.

5. H-E-B Grocery Company

SJEDIŠTE: TeksasINDUSTRIJA: Prehrambena trgovinaPRIHODI: 43.6 milijardi dolaraZAPOSLENIH: 145.000

Osnovan 1905, H-E-B regionalni je lanac supermarketa s 340 radnji u Teksasu i Meksiku, a konkurencija mu je Whole Foods, dok radnje Mi Tienda prodaju latinoameričku hranu. H-E-B je još u vlasništvu familije But.

6. Reyes Holdings

SJEDIŠTE: IllinojINDUSTRIJA: Hrana, piće i duhanPRIHODI: 40 milijardi dolaraZAPOSLENIH: 36.000

Reyes Holdings proizvodi i dostavlja najpoznatije i najraznolikije brendove hrane i pića maloprodajnicima širom svijeta. Firma je osnovana 1976. godine, a njome upravlja porodica. Dostavljaju preko 1.3 milijarde kutija kvalitetne hrane i pića za preko 325.000 kupaca u svijetu. Reyes Coca Cola Bottling puni i distribuira Coca-Coline proizvode u Kaliforniji i dijelu Nevade. Firmu su osnovali braća Kris (Chris) i Džud Rejes (Jude Reyes), a njihovo globalno sjedište danas je u Rozmontu nedaleko od Čikaga.

7. Enterprise Mobility

SJEDIŠTE: MizuriINDUSTRIJA: Putovanja i odmorPRIHODI: 35 milijardi dolaraZAPOSLENIH: 90.000

Enterprise Mobility najveća je firma za iznajmljivanje automobila u SAD-u i matična kompanija brendova Enterprise Rent-A-Car, National Car Rental i Alamo Rent A Car. Ima preko 9.500 lokacija u kvartovima i aerodromima. Uz iznajmljivanje automobila, firma takođe nudi usluge dijeljenja automobila, iznajmljivanje komercijalnih kamiona, upravljanje korporativnim voznim parkovima i maloprodaju automobila. Firmu je 1957. godine osnovao Džek Kroford Tejlor (Jack Crawford Taylor), a njegova porodica još je vlasnik kompanije.

8. C&S Wholesale Grocers

SJEDIŠTE: Nju HempširINDUSTRIJA: Hrana, piće i duvanPRIHODI: 34.65 milijardi dolaraZAPOSLENIH: 15.000

C&S Wholesale Grocers industrijski je predvodnik po pitanju inovacija distributivnog lanca. Firma je osnovana 1918. godine kao dobavljač nezavisnim supermarketima, no sada opslužuje klijente svih veličina: tu je preko 7.700 nezavisnih supermarketa, kao i lanci, vojne baze i institucije, koje snabdijeva s gotovo 137.000 različitih proizvoda.

9. Love’s Travel Stops & Country Stores

SJEDIŠTE: OklahomaINDUSTRIJA: Minimarketi i benzinske stanicePRIHODI: 26.5 milijardi dolaraZAPOSLENIH: 40.000

Love’s Travel Stops & Country Stores osnovali su 1964. Tom i Džudi Lav (Judy Love). Firma je još u vlasništvu porodice koja njome i upravlja, a ima preko 640 lokacija u 42 savezne države. Lokacije imaju benzinske stanice, minimarkete, fast-food restorane, prostorije za tuširanje, potrepštine za vozače kamiona i pristup internetu.

10. Southern Glazer’s Wine & Spirits

SJEDIŠTE: FloridaINDUSTRIJA: Hrana, piće i duvanPRIHODI: 26 milijardi dolaraZAPOSLENIH: 40.000

Southern Glazer’s Wine & Spirits najveći je distributer vina i žestokih pića u SAD-u. Kompanija je osnovana na Floridi 1968. godine, a brzo je narasla zahvaljujući strategiji kupovine drugih uspješnih distributivnih firmi. Danas Southern posluje u 44 savezne države i Kanadi i distribuira preko 7.000 brendova.

Autor originalnog članka: Andrea Murphy, Forbes
Link: America’s Largest Private Companies
(Prevela: Nataša Belančić)