Forbes donosi selekciju najboljih luksuznih čokoladnih adventskih kalendara

LISTE Forbes 11. dec 2023. 19:14
featured image

11. dec 2023. 19:14

Jedna od najveselijih prazničnih tradicija sigurno je odbrojavanje dana do Božića putem adventskih kalendara – pogotovo ako su čokoladni.

Tradicija adventskih kalendara svoje korjene ima u Njemačkoj 19. vijeka, gdje su ljudi odbrojavali dane do Božića uživajući u jednoj maloj poslastici svakoga dana. Prvi printani adventski kalendar pojavio se oko 1903. godine, a imao je vjerske motive. Do danas se ovaj koncept dosta proširio i uključuje čitav niz tematskih kalendara u kojima se nalazi sve od čokolade do igračaka.

Forbes donosi popis najboljih čokoladnih adventskih kalendara, koje su osmislili najbolji svjetski proizvođači:

Melt, Giant Artisan Advent Calendar

210 funti (245 eura)

Foto: Melt

Ovaj divni veliki adventski kalendar dizajnirao je mali tim kreativaca u Meltovom studiju. Prepun je luksuznih poklon-paketa britanskih čokolada, najprodavanijih tamnih i mliječnih čokolada, poslastica od čokolade s narandžom i ostalih poslastica iz kolekcije Melta.

Fortnum & Mason, Chocolate Truffle Selection Calendar

35 funti (40 eura)

Foto: Fortnum & Mason

Vrhunski luksuzni odabir za odrasle, ovaj kalendar uključuje dekadentni izbor ukusa kao što su mliječna čokolada s morskom soli, praline s javorom i orasima, tamna čokolada s narandžom, mliječne praline sa začinima, rumom i brendijem, kao i praline Marc de Champagne.

Soko, Christmas Advent Calendar

32 funte (37 eura)

Foto: Soko

Adventski kalendari Sokoa donose izbor ukusnih sezonalnih čokolada i pralina koje je osmislio Bharat Chandegra, finalist britanskog programa Bake Off: The Professionals  sa svojim timom u Velikoj Britaniji. Svaka čokolada izrađuje se ručno, a proces traje tri dana. Ovogodišnji ukusi uključuju, između ostalih, marakuju i slanu karamelu, bijelu kafu s lješnicima, cheesecake s brusnicama i bademe.

Charbonnel et Walker, Advent Calendar

80 funti (93 eura)

Foto: Charbonnel et Walker

Osnovan 1875. godine, Charbonnel et Walker je prvi proizvođač luksuznih čokolada u Britaniji, a njihov adventski kalendar čisti je užitak. Ima 24 ladice u kojima se nalazi izbor njihovih popularnih mliječnih i tamnih čokolada, kao i pralina među kojima je i dekadentna poslastica od tamne čokolade s jestivim zlatnim listom.

Cartwright & Butler, Chocolate Advent Calendar

18 funti (21 euro)

Foto: Cartwright & Butler

Adventski kalendar proizvođača Cartwright & Butler prikazuje njihovu prvu lokaciju u Beverleyu, gdje je pokrenut sada slavan biznis luksuznih dobara i korpi s hranom. Za Božić je Cartwright & Butler izradio odličan adventski kalendar prepun luksuznih poslastica od belgijske čokolade u 12 okusa, uključujući kavu i jagodu.

Läderach, Dark Chocolate Advent Calendar

40 funti (46 eura)

Foto: Läderach

Ovaj švajcarski proizvođač slavan je po nekima od najsvježijih, najkvalitetnijih čokolada u svijetu. Njihov adventski kalendar od tamne čokolade sadrži 24 bezalkoholne božićne praline.

Petrossian

45 funte (52 eura)

Foto: Petrossian

Petrossianov lanac butika pokrenut je u Parizu 1920. godine, a otada su se proširili posvuda, od Pariza preko Londona do Njujorka. Ne iznenađuje da je njihov adventski kalendar zaista luksuzna poslastica. Čokoladne praline, kockice s nugatom, ručno rađene slastice od čokoladnog ganaceha i druge divote kriju se iza 24 prozorčića. A za pet srećnih dobitnika, prozorčić broj 25 krije i zlatnu kartu koja vlasniku osigurava besplatnih 50 grama vrhunskog kavijara Ossetra Tsar Impérial.

Joanne Shurvell, saradnica Forbesa
Link: Holiday Gift Guide 2023: The Best Luxury Chocolate Advent Calendars
(Prevela: Nataša Belančić)