Forbes donosi rang listu 10 najbogatijih kineskih milijardera 2024. godine

LISTE Forbes 3. jun 2024. 08:06
featured image

3. jun 2024. 08:06

Kineska berza slabi, a s njom i milijarderi u zemlji. Prošla godina nije bila dobra za veliki broj kineskih dionica. Rezultat je pad broja kineskih milijardera na ovogodišnjoj Forbesovoj listi, i to već treću godinu zaredom. Ove je godine na Forbesovoj listi svjetskih milijardera uvršteno ukupno 406 kineskih milijardera, dok ih je na prošlogodišnjoj listi bilo 495. Rekordnih 626 milijardera iz Kine našlo se na Forbesovoj listi 2021. godine.

Posljedice pandemije koronavirusa, ali i geopolitičke napetosti, srušile su cijene dionica i naštetile ekonomkom rastu druge najveće ekonomije svijeta. Bogatstva su pala i zbog sve dublje krize na kineskom tržištu nekretnina.

Ipak, kontinentalna Kina još ima drugi najveći broj milijardera u svijetu, nakon SAD-a koji ih broji 813.

Kontinentalna Kina ne uključuje stanovnike Hong Konga ili Makaua, koje Forbes prati posebno. Ako se pribroje i ti milijarderi, Kina ih ima 473, dok ih je prošle godine imala 562, a 2021. 607, dok ih je 2021. imala 698.

Ukupno bogatstvo kineskih milijardera palo je na 1,33 biliona dolara, dok je prošle godine iznosilo 1,67 biliona dolara. Iako je Kina od prošle godine izgubila 125 milijardera, ove godine sada je tu 31 novopridošli i 11 povratnika.

Deset najbogatijih imaju ukupno bogatstvo od 304 milijarde dolara, samo 2 posto manje od 311 milijardi od prošle godine.

Ovo je 10 najbogatijih ljudi u Kini:

1. Žong Šenšen (Zhong Shanshan)

BOGATSTVO: 62,3 milijarde dolara2023: 68 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Pića, ljekoviPREBIVALIŠTE: Hangžo
Printscreen/YouTube

Žong je na čelu kompanije Nongfu Spring koja proizvodi flaširanu vodu i pića od čaja. Na prvom mjestu najbogatijih u Kini nalazi se od 2021. godine nakon IPO-a kompanije u Hong Kongu u septembru 2020. godine. Dionice Nongfu Springa – glavnog izvora Žongovog bogatstva – pale su, kao i dionice ompanije Beijing Wantai Biological Pharmacy koja isporučuje kovid testove, usljed opšteg pada vrijednosti dionica u Kini. Kritičari na društvenim mrežama ove godine su u pitanje doveli Žongov patritizam zbog državljanstva njegova sina: mladi Žong naveden je kao američki građanin u brošuri kompanije iz 2020. godine

2. Žang Jiming (Zhang Yiming)

BOGATSTVO: 43,4 milijarde dolara2023: 45 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Internet medijiPREBIVALIŠTE: Peking

Žang je osnivač ByteDance-a, matične kompanije nevjerovatno popularne društvene platforme TikTok. ByteDance je jedna od najvrijednijih internet kompanija u svijetu, iako se nad njom nadvija sjena zbog mogućnosti da TikTok bude zabranjen u SAD-u. ByteDance ima i druge kompanije na koje se može osloniti, kao što je kineska društvena platforma Douyin. Žang je odstupio s mjesta predsjednika ByteDancea 2021. godine.

3. Kolin Huang (Colin Huang)

BOGATSTVO: 38,9 milijardi dolara2023: 30,2 milijarde dolaraIZVOR BOGATSTVA: E-trgovinaPREBIVALIŠTE: Šangaj

Huang je malo poznati osnivač kompanije PDD Holdings, kineske kompanije za e-trgovinu koja je 2022. godine promijenila ime: dotada se zvala Pinduoduo. Njegovo bogatstvo se u odnosu na prošlu godinu povećalo s 30,2 na 38,9 milijardi dolara, čime se popeo za jedno mjesto i postao drugi najbogatiji internet milijarder u Kini, nakon Žang Jiminga. PPD ima sjedište u Dablinu, a dionice kompanije, kojima se trguje na Nasdaqu, prošle godine su porasle na leđima platforme za kupovinu Temu, kojoj je konkurencija Shein kineskog milijardera Skaja Šua (Sky Xu).

4. Viliem Ding (Wiliam Ding)

BOGATSTVO: 33,5 milijarde dolara2023: 26,7 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Online igrePREBIVALIŠTE: Hangžo

Ding je izvršni direktor kompanije NetEase čijim dionicama se trguje na Nasdaqu i Hongkongškoj berzi. NetEase je jedan od najvećih kineskih online gaming biznisa. Njegove dionice – kao i Dingovo bogatstvo – porasle su posljednjih mjeseci.

5. Ma Huateng

BOGATSTVO: 30,2 milijardi dolara2023: 35,3 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Internet medijiPREBIVALIŠTE: Šenžen
Foto: Wikipedia

Ma, poznat i pod imenom Pony Ma, izvršni je direktor web-medijskog giganta Tencent u kojemu posjeduje udio od 7,4 posto. Dionice kompanije pale su prethodne godine usljed usporenog ekonomskog rasta, zbog čega je i njegovo bogatstvo pal ona 30,2 milijarde dolara. Tako Maovo bogatstvo danas iznosi manje od polovine od 65,8 milijardi dolara iz 2021. godine.

6. Hi Šanđan (He Xiangjian)

BOGATSTVO: 25,1 milijardi dolara2023: 23,4 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Aparati za domaćinstvoPREBIVALIŠTE: Fošan

Milijarder Hi Šanđan suosnivač je Midea Group, a s mjesta potpredsjednika odstupio je 2012. godine. Dionice kompanije oporavile su se od pandemijske krize, a s njima se oporavilo i Hiovo bogatstvo. Ipak, još nije dostiglo nivoe iz 2022. godine, kada je iznosilo 28,3 milijarde dolara. Midea svoje pećnice i hladnjake prodaje u čitavom svijetu, a na ovogodišnjoj listi milijardera dala je još jednog člana: izvršnog direktora Fanga Hongboa.

7. Džek Ma (Jack Ma)

BOGATSTVO: 24,5 milijarde dolara2023: 23,5 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: E-trgovinaPREBIVALIŠTE: Hangžo
Foto: Shutterstock

Nekad najbogatiji čovjek Kine, suosnivač platforme Alibaba i njen nekadašnji predsjednik, ikona je uspjeha u privatnom sektoru. Nakon što je 2020. godine iznio kontroverzne komentare o kineskom bankarskom sistemu, kojim dominira država, Ma se uglavnom povukao iz javnosti. Alibaba od njegovog odlaska nije poslovala odlično, a na mjesto predsjednika je imenovala Džoa Caja (Joe Tsai) u septembru prošle godine. Njih dvojica su najavili otkup dionica od 200 miliona dolara u januaru, a Forbes procjenjuje da je Maovo bogatstvo poraslo zbog više procjene vrijednosti Alibabine grane za finansijske usluge, Ant, nakon otkupa dionica.

8. Erik Li (Eric Li)

BOGATSTVO: 16,8 milijardi dolara2023: 19 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: AutomobiliPREBIVALIŠTE: Hangžo

Erik Li takođe je poznat i kao Li Šufu (Li Shufu), najbogatiji je preduzetnik u kineskoj autoindustriji. On je predsjednik kompanije Zhejiang Geely Holding koja ima direktne i indirektne udjele u proizvođačima poput VolvaDaimleraGeely AutomotiveaZeekra i Polestara. Njegovo bogatstvo palo je u posljednjih 12 godina zbog pada dionica Geely Automotivea usljed strahova od prekomjernih kapaciteta industrije.

9. Ćin Jinglin (Qin Yinglin)

BOGATSTVO: 15,5 milijarde dolara2023: 18,9 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: Uzgoj svinjaPREBIVALIŠTE: Nandžang

Jedan od najbogatijih svjetskih milijardera iz mesne industrije, Ćin je dospio u top 10 iako je njegovo bogatstvo palo na 15,5 milijardi dolara, u odnosu na prošlogodišnjih 18,8 milijardi dolara. dionice njegove kompanije Muyuan Foods pale su zbog nižih cijena svinjetine i posljedica pandemije koronavirusa, što je prisililo kompaniju da predvidi gubitke za 2023. godinu.

10. Vang Čuanfu (Wang Chuanfu)

BOGATSTVO: 14,2 milijardi dolara2023: 18,7 milijardi dolaraIZVOR BOGATSTVA: AutomobiliPREBIVALIŠTE: Šenžen
Foto: Wikimedia

Predsjednik kompanije BYD drugi je najbogatiji kineski milijarder u industriji električnih vozila nakon Lija ŠufuaČuanfu je imao mješovitu godinu: isporuka je porasla na rekordnih 3 miliona usljed međunarodnog proširenja. Ipak, dionice BYD-a pale su usljed brutalne konkurencije po pitanju cijena od Tesle i lokalnih rivala poput XPenga.

Link: The 10 Richest Chinese Billionaires 2024
(Prevela: Nataša Belančić)