Forbes donosi listu žena koje bi sljedeće godine mogle doći na popis najmoćnijih

LISTE Forbes 1. jan 2024. 11:46
featured image

1. jan 2024. 11:46

Od vodećih predsjedničkih kandidatkinja u Meksiku do globalne predsjednice Ernst & Younga, Forbes donosi popis žena koje bi sljedeće godine mogle ostaviti svoj trag u svijetu.

Forbes proces sastavljanja popisa 100 najmoćnijih žena svijeta počinje u septembru i to procjenom tekuće godine. Koje liderke su izgubile moć? Ko je tek došao na novu poziciju, a već donosi promjene? A koja žena, na primjer, ima naoko moćnu ulogu, ali je konstantno potkopava vlastiti šef, milijarder i ljubitelj društvenih mreža?

Odgovori na sva ta pitanja pomažu oblikovati finalnu rang-listu, koju za 2023. godinu možete proučiti OVDJE. Oni objašnjavaju zašto na popisu ove godine nema Sanne Marin ili Suzan Vojcicki (Susan Wojcicki), zašto su nove izvršne direktorice poput Tarsiane Mederos (Tarciana Mederios) ili Sendi Ra Ksu (Sandy Ran Xu) uvrštene na listu, dok izvršna direktorica X-a Linda Jakarino (Linda Yaccarino) nije.

Naravno, na neke odgovore čeka se nešto duže; moć dolazi i odlazi po rasporedu koji često ne odgovara uredničkim rokovima. Upravo zato Forbes donosi imena žena koje se možda ne nalaze na popisu stotinu najmoćnijih, no čiji uticaj – i moć – raste.

Evo koga će Forbes pažljivo pratiti sljedeće godine:

Klaudija Šeinbaum (Claudia Sheinbaum) i Socil Galvez (u)

Galvez, Foto: Wikipedia

Meksiko će sljedeće godine dobiti prvu predsjednicu u svojoj istoriji, kada se kandidatkinje Šeinbaum i Galvez iz dvije najveće meksičke političke stranke suoče na predsjedničkim izborima u junu. Šeinbaum je naučnica s doktoratom iz energetskog inženjerstva, a kandidatkinja je s lijevog političkog spektra. Bila je i gradonačelnica Meksiko sitija od 2018. do 2023. godine. Galvez je vodila meksički Nacionalni institut za domorodačke narode od 2000. do 2006. godine, a bila je i senatorka u meksičkom kongresu.

Dženet Trankel (Janet Truncale)

Globalna računovodstvena kompanija EY najavila je u novemrbu kako će Trankel 2024. postati globalna predsjednica i izvršna direktorica kompanije. Trankel je svoju karijeru započela u EY-u kao pripravnica, a trenutno nadzire tim od 14.000 ljudi, kao regionalna menadžerka organizacije za finansijske usluge EY za sjevernu i južnu Ameriku. Kada preuzme svoju novu ulogu sljedeće godine, Trankel će postati odgovorna za oko 365 hiljada zaposlenik u kompaniji širom svijeta.

Mišel Bulok (Michele Bullock) i Hafize Gaye Erkan

Bulok i Erkan ove godine su srušile stakleni plafon, postavši guvernerke centralnih banaka (Bullock u Australiji, Erkan u Turskoj). I jedna i druga prve su žene u istoriji svojih zemalja na toj poziciji. Takođe valja naglasiti da su nove uloge preuzele u trenutku kada su visoki inflatorni trendovi stvorili ekonomski pritisak i na Tursku i na Australiju. Erkan je bivša bankarka iz Goldmen Saksa (Goldman Sachs), a njoj će zadatak biti vratiti povjerenje potrošača i investitora u tursku liru, dok je Bulok nedavno grupi ekonomista u Sidneju rekla kako bi moglo proći još dvije godine prije nego se inflacija u Australiji spusti na ispod 3 odsto.

Denise Dresser i Lidiani Džons (Lidiane Jones)

Žene na poziciji izvršnih direktora rijetka su pojava – samo 41 od S&P 500 kompanija vode žene. Još je rjeđe vidjeti da jednu ženu na poziciji izvršne direktorice naslijedi druga. Ipak, ove godine su SejSalesforce, Slack i Bumble pružili model koji može pomoći da ovo ipak postane nešto normaliziranija pojava. Kada je osnivačica Bumblea Whitney Wolfe Herd u studenom najavila da će odstupiti s pozicije izvršne direktorice, rekla je kako će ju naslijediti Lidiane Jones, tada direktorica Slacka, u siječnju 2024. Na Jonesinu poziciju stupit će Dresser, dugogodišnja direktorica Salesforcea koja je također radila i u Oracleu.

Fei-Fei Li

Dr. Li je jedna od direktorica Stanfordovog instituta Human-Centred AI i izumiteljica ImageNeta, baze koja se pokazala ključnom za obučavanje sustava umjetne inteligencije za prepoznavanje slika. Li se dugo smatra pionirkom strojnog učenja, a objava njenog memoara The Worlds I See: Curiosity, Exploration and Discovery at the Dawn of AI u studenom ove godine njen rad je dodatno uveo u mainstream. Li je zasigurno jedna od liderica koju vrijedi slušati. “Matematika je čista, no utjecaj tehnologije na društvo je kaotičan,” rekla je prošlog mjeseca za MIT Technology Review. “Taj kaos treba prepoznati jer ono što stvaramo ima i pozitivan i negativan utjecaj.”

Mira Murati

U samo mjesec dana, Murati je od tehnološke direktorice OpenAI-ja postala vršiteljka dužnosti izvršnog direktora, pa je postala nezaposlena, da bi se na kraju vratila na mjesto tehnološke direktorice. Na stranu haos oko vođstva kompanije: Murati je inženjerka koja je svoje vještine iskoristila za izgradnju AI alata ChatGPT i DALL-E. “Mira je pomogla kompaniji da od startapa postane jedna od najvažnijih AI kompanija u svijetu,” napisao je nedavno izvršni direktor Majkrosofta (MicrosoftSatya Nadella nedavno u časopisu Tajm (Time).

Reshma Saujani

Osnaživanje žena u srcu je rada Reshme Saujani. Ona je 2012. osnovala Girls Who Code, kako bi pomogla povećati broj žena u računarskim naukama. Tokom posljednjih 11 godina, ta organizacija obrazovala je preko pola miliona djevojaka i žena. Vodila je organizaciju do 2021. godine, nakon čega je svoju energiju usmjerila na zagovaranje boljih politika roditeljskog dopusta i dječjeg staranja u SAD-u. Osnovala je Marshall Plan for Moms, organizaciju koja je kasnije dobila ime Moms First, a u septembru je za Forbes rekla kako ju konstantno zovu izvršni direktori zabrinuti zbog gubitka benefita za dječje staranje za svoje radnike.

Maggie McGrath, Forbes
Power Rising: These Are The Women To Watch In 2024
(Prevela: Nataša Belančić)