„U mojoj glavi 2“ je napravio veliki uspjeh na blagajnama, a „Grozan ja 4“ je još bolji

LIFESTYLE Forbes 10. jul 2024. 07:03
featured image

10. jul 2024. 07:03

„Grozan ja 4 (Despicable Me 4)“ dominirao je tokom produženog vikenda za Dan nezavisnosti u bioskopima, i tako okončao izuzetno uspješan niz animiranog filma „U mojoj glavi 2“, sa prihodom od 75 miliona dolara, odnosno 122,6 miliona dolara u pet dana od početka prikazivanja prije sedam dana.

Šesti film u animiranoj franšizi nadmašio je svog prethodnika iz 2017. godine u oba parametra – „Grozan ja 3“, koji je takođe premijerno prikazan tokom vikenda za Dan nezavisnosti, zabilježio je prihod od 72,4 miliona dolara tokom tri dana i 99 miliona dolara u prvih pet.

Međutim, „Malci: Gruov uspon (Minions: The Rise of Gru)“, još jedan film iz franšize, uspio je da nadmaši oba i ostaje film sa najvećim prihodom tokom vikenda za Dan nezavisnosti ikada, prema podacima Box Office Mojo (prikupio je 107 miliona dolara u tri dana i 140 miliona dolara u pet dana 2022. godine).

Sa prihodom od 75 miliona dolara, „Grozan ja 4“ je negdje u sredini performansi ove franšize – „Malci: Gruov uspon“, „Grozan ja 2“ (83,5 miliona dolara na otvaranju) i „Malci“ (115,7 miliona dolara) su imali bolja otvaranja vikenda, ali je nadmašio „Grozan ja“ (56,3 miliona dolara 2010. godine) i „Grozan ja 3“.

Međunarodno, „Grozan ja 4“ je prihodovao 106,9 miliona dolara na 52 tržišta, izvijestio je Variety, odnosno 229,5 miliona dolara u pet dana – više nego duplo od svog budžeta za proizvodnju od 100 miliona dolara.

„Grozan ja 4“ je drugi animirani film ovog ljeta koji dominira na blagajnama – „U mojoj glavi 2“ je prošlog vikenda postao prvi film ove godine koji je ostvario milijardu dolara globalno i bio je film sa najvećim prihodom svakog vikenda od svog izlaska 14. juna do Dana nezavisnosti.

Foto:. Reuters/Kena Betancur

Tokom prazničnog vikenda, „U mojoj glavi 2“ je donio dodatnih 30 miliona dolara kao drugi najbolji film, a pratili su ga filmovi „A Quiet Place: Day One“ sa 21 milionom dolara, „Bad Boys: Ride or Die“ sa 6,5 miliona dolara i „Horizon: An American Saga — Chapter 1“, vestern Kevina Kostnera (Kevin Costner), sa još 5,5 miliona dolara.

Šest filmova „Grozan ja“ učinili su ovu seriju najprofitabilnijom animiranom filmskom franšizom svih vremena. Prvi film prati Grua, kriminalnog genija koga tumači Stiv Karel (Steve Carell), koji usvaja tri siročeta kako bi mu pomogli da izvede najveću pljačku u istoriji. Franšiza prati njegov život kao oca djevojčica, njegovu karijeru kao bivšeg superzlikovca koji je postao tajni agent i nestašluke njegove armije žutih miniona koji fanovi obožavaju.

Franšiza je nadmašila „Šreka“, „Priču o igračkama“ i „Zaleđeno kraljevstvo“ i to je 15. najprofitabilnija franšiza svih vremena, prema Box Office Mojo. Stvorila je šest dugometražnih filmova, 18 kratkih filmova, praznični TV specijal, „Minion Land“ sa vožnjama u Universal Studios Florida, nekoliko video igara i druge poduhvate.

„U mojoj glavi 2“ i „Grozan ja 4“ pomogli su da se oživi ljetnja bioskopska sezona koja je prethodno bila u padu. Do sada, ljetnja bioskopska sezona je ostvarila prihode od 1,6 milijardi dolara, što je oko 42% od 4,03 milijarde dolara prijavljenih na blagajnama prošlog ljeta, najprofitabilnije ljetnje sezone od početka pandemije kovida.

Mary Whitfill Roeloffs, Forbes

Despicable Me 4’ Sold The Most AMC Theatres Merch Of Any Film—Except ‘The Eras Tour’