Putovanja u 2024. vraćaju se na nivo prije kovida, evo kada posjetiti najpopularnije gradove

LIFESTYLE Forbes 25. mar 2024. 13:39
featured image

25. mar 2024. 13:39

Ova godina će biti godina kada će se globalni turizam vratiti na nivoe prije pandemije, pri čemu će popularne turističke destinacije biti prenatrpane. Međutim, postoje idealni trenuci – vrijeme kada još možete da posjetite favorite kao što su Rim i Pariz sa manje gužve, jeftinijim avionskim kartama i još možete da pronađete prijatno vrijeme (izbjegavajući i ekstremnu vrućinu koju donose lokalna ljeta).

Globalne brojke o turizmu nastavile su da rastu tokom cijele 2023. godine, a prema UNWTO, Svjetskom turističkom barometru, broj turista završio je godinu na 88% nivoa prije pandemije, pri čemu je u velikoj mjeri pomoglo ponovno otvaranje Kine. Svjetska turistička organizacija UN predviđa da će do kraja 2024. godine putovanja biti vraćena na nivoe prije pandemije.

Ovo se događa uprkos nesigurnosti koju izaziva nastavak sukoba u Evropi i na Bliskom istoku, kao i nezapamćenom broju izbora koji se održavaju ove godine u zemljama gdje putovanja imaju ogroman ekonomski doprinos.

Biće to dobrodošla vijest za globalnu ekonomiju, ako ne i za klimatsku krizu – ništa nije ni približno zaustavilo rast industrije kao što su to uradile zabrane putovanja 2020. godine kada se prvi put pojavio kovid-19. Između 1980. i 2019. godine, međunarodni dolasci su porasli sa 277 miliona godišnje na 1,5 milijardi, a uticaj SARS-a 2003. i globalne finansijske krize 2009. bio je zanemarljiv u poređenju sa pandemijom.

To znači da bi tokom godine možda bilo vrijedno preispitati uobičajeno vrijeme i mjesto za odmor. To ne znači da treba izbjegavati stare favorite poput Njujorka, Rima i Pariza – samo ih treba posjetite van sezone. To ne znači i posjetu zimi, kada je nebo najsumornije.

Rim – od februara do marta

Foto: Pixabay

Vašington post (Washington Post) vjeruje da je idealno vrijeme za posjetu Rima od februara do marta, odmah nakon praznične sezone u decembru i prije početka toplijeg vremena u aprilu. Vrijeme je prijatno, a sajt za rezervaciju letova, Skajskener (Skyscanner), izvještava da je ovo i vrijeme sa najnižim cijenama avionskih karata. Usput, da biste izbjegli gužve, Dan zahvalnosti je takođe solidan izbor.

Istanbul – septembar ili mart

Foto: Pixabay

Prelijepi Istanbul je imao više od 20 miliona međunarodnih posjetilaca u 2023. godini, pa bi možda bilo odlično vrijeme za posjetu u septembru, kada većina odlazi (većina ljudi tradicionalno posjeti Tursku u julu i avgustu). Drugo najbolje vrijeme je mart, a Skajskener izvještava da su letovi najjeftiniji u martu iz SAD-a, ali nisu mnogo skuplji ni u septembru.

Pariz – od februara do aprila

Foto: Shutterstock

Hotelske sobe i letovi između SAD-a i Pariza su najjeftiniji od februara do aprila, ali i ponovo u septembru.

Tokio – od aprila do maja

Foto: Pixabay

Kada je riječ o ostatku svijeta, za Tokio je dobra ideja da ga posjetite između aprila i maja.

Njujork – septembar

Foto: Pixabay

Za Njujork, najbolje vrijeme možda jeste septembar (ali ne tokom Nedjelje mode).

Ako planirate da putujete tokom vrhunca ljetnje sezone bez obzira na sve, sada je pravo vrijeme za rezervacije najboljih ponuda. Vašington post takođe preporučuje korišćenje Gugl (Google) letova kako biste vidjeli da li vam se nudi dobar odnos cijene – može pokazati da li je cijena koju nudi aviokompanija viša ili niža od sezonskih prosjeka.

Za najpopularnije destinacije u svijetu, poput Pariza, Londona i Njujorka, trebalo bi da radite na rezervacijama od četiri do sedam mjeseci – u suštini, da biste pronašli odlične ponude, tražite letove u suprotnoj sezoni od one u kojoj se trenutno nalazite.

Alex Ledsom, saradnica Forbesa

As 2024 Travel Hits Pre-Covid Levels, Here’s When To Go To Europe