Pet grčkih vina za savršeno ljetnje uživanje

LIFESTYLE Forbes 9. jun 2024. 21:34
featured image

9. jun 2024. 21:34

Konstantno nedovoljno zastupljena na vinskim kartama van svojih granica, grčka vina nude odličnu priliku da ovog ljeta impresionirate prijatelje i porodicu.

Vino u Grčkoj ima najdužu istoriju u svijetu, koja datira još iz praistorijskih vremena. Ipak, mnoge od najboljih sorti su malo poznate modernim ljubiteljima vina, dijelom zbog ograničene proizvodnje porodičnih vinarija, ali i zbog nepoznatih naziva grožđa u poređenju sa vinima na koje su mnogi zapadni potrošači navikli.

Od Asirtike, popularne bijele sorte sa Santorinija koja raste u suvom, vulkanskom zemljištu, do Ksinomavroa, snažne crvene sorte koja je najvažnija za Nausu, postoji nevjerovatno raznovrstan portfelj za istraživanje. Neka ovo ljeto bude vaš početak dok osvježavate nepce sa nekim od najpoznatijih grčkih sorti: Asirtiko (Assyrtiko), Vidjano (Vidiano), Debina, Ksinomavro (Xinomavro) i Limniona, koje su savršene za uživanje uz more ili za roštilj u dvorištu.

Asirtiko

Santorini je sinonim za bijele, okrečene zgrade u Oiji, ali kada probate ovu autohtonu ostrvsku sortu, Asirtiko će vam možda prvi pasti na pamet. Od ovog bijelog grožđa se proizvodi suvo vino istog imena, koje je poznato po svojoj prodornoj visokoj kisjelosti, slanosti zbog svog položaja na obali i mineralizaciji zbog vulkanskog pepela i šupljikavih stijena među kojima raste. Izuzetno jedinstveno po ukusu, sistem uzgoja ovog grožđa je takođe poseban; loze se formiraju u vijenac u obliku korpe, koja ih štiti od jakih vjetrova i užarenog sunca, i zadržava vlagu koja se noću skuplja u tlu. Vina su lagana, osvježavajuća i idealna uz salate ili jednostavno pripremljeno sirovo povrće sa dresingom od limuna.

Tri koja treba probati: Estate Argyros Assyrtiko, Santo Assyrtiko, Gavalas Santorini.

Vidjano

Autohtona sorta sa Krita, najvećeg grčkog ostrva južno od kopna, ova bijela sorta nudi bogatiju teksturu od Asirtika i češće odležava u hrastovim buradima. Vino srednjeg tijela sa srednjom kisjelošću je i dalje pitko samo (čitaj: bez hrane), ali je takođe idealan par sa grilovanom ribom. Miris najčešće otkriva koštunjavo voće, bijele cvjetove i slatke začine poput origana, dok je ukus pun limunovog citrusa, dinje i blage naftne note koja daje dug završetak.

Tri koja treba probati: Douloufakis Dafnios Vidiano, Douloufakis ‘Aspros Lagos’ Bianco, Oenops Vidiano.

Debina

Na grčkom kopnu, Debina je cijenjeno bijelo vinsko grožđe u selu Zitsa. Unutar regionalne jedinice Janjina u Epiru, na zapadnoj strani zemlje, planinski teren Zitse nudi hladnu klimu za rast osjetljivog grožđa, što rezultira izrazito svježim karakteristikama vina koja se odlično ističu i u stilovima jedne sorte (često slavljeno zbog svoje živosti koja podsjeća na zalogaj Greni Smit (Granny Smith) jabuke) kao i u pjenušavim vinima. Izvan Zitse, drugi planinski regioni poput Amindea postižu uspjeh sa ovom sortom.

Tri koja treba probati: Domaine Glinavos Debina Zitsa, Domaine Glinavos Paleokerisio, Vaimaki „Apeiros Gaea“ Debina Pet Nat.

Ksinomavro

Ovo izuzetno svestrano crveno grožđe može se možda uporediti sa pino noarom jer se elegantno pije kao suvo, crveno vino, proizvodi bogat roze i vibrantan pjenušavi stil, ali se češće upoređuje sa Nebiolo i Barolo vinima koje se proizvode od italijanskog grožđa. Bez obzira na to, njegova svestranost ga čini jednim od najplodnijih i najvrijednijih zasada širom centralne i sjeverne Grčke. Za ljeto, pokušajte da rashladite 100 odsto Ksinomavro kako biste istakli njegove note maslina i suvih šljiva uz svijetlo crveno voće, ili potražite roze od Ksinomavroa koji će ponuditi obilje strukture sa svježim voćem i biljnim karakteristikama, hrskavo i čisto.

Tri koja treba probati: Kir-Yianni Ramnista Single Vineyard, Boutari Naoussa, Apostolos Thymiopoulos Rose De Xinomavro

Limniona

Za robusno crveno vino koje će pratiti roštiljske burgere, odreske i jagnjetinu ovog ljeta, ne tražite dalje od Limnione. Njeno duboko crveno voće miješa se sa notama žalfije i karanfilića koje i dalje nude čist ukus zahvaljujući čvrstim taninima. Nekada rijetko grožđe sada je sve popularnija sorta u Grčkoj jer su neki od posljednjih starih zasada spašeni i oživljeni od vinara širom zemlje. Popularni regioni za ovu sortu uključuju Karditsu i Tirnavos, oba u Tesaliji, navodno poreklo Limnione.

Tri koja treba probati: Domaine Zafeirakis Limniona, Oenops Limniona, Ktima Zafeirakis Limniona

Jiliian Dara, saradnica Forbesa

5 Greek Wines For The Perfect Summer Sip