Openhajmer stigao u japanska kina, negativne reakcije publike

LIFESTYLE Forbes 30. mar 2024. 09:22
featured image

30. mar 2024. 09:22

Višestruko nagrađivani film „Openhajmer (Oppenheimer)“ premijerno je prikazan juče u japanskim bioskopima, osam mjeseci nakon svog globalnog debija i usred kritika o tome kako je film koji je osvojio Oskara prikazao efekte atomskih bombi koje su pogodile zemlju prije skoro 80 ​​godina.

Bitters End, nezavisni filmski distributer sa sjedištem u Tokiju, objavio je film u Japanu, a prve projekcije su počele nešto prije devet sati ujutru po lokalnom vremenu, prenose japanski mediji.

Neki bioskopi su postavili znakove koji upozoravaju da se na filmu nalaze slike nuklearnih testova, prenio je Reuters.

Takaši Hiraoka (Takashi Hiraoka), bivši gradonačelnik Hirošime, rekao je da „užas nuklearnog oružja nije dovoljno prikazan“, sugerišući da je Openhajmer „napravljen na način da se potvrdi zaključak da je atomska bomba korišćena da se spase životi Amerikanaca“.

Openhajmer je prihodovao 957 miliona dolara na svjetskim blagajnama do trenutka kada je osvojio Oskara za najbolji film ranije ovog mjeseca, prema informacijama sajta BoxOfficeMojo.

Film koji je pred svjetskom publikom debitovao prije osam mjeseci suočio se sa negativnim reakcijama zbog načina na koji je prikazao razaranje Hirošime i Nagasakija 1945. godine i zbog načina na koji je film plasiran preko društvenih mreža Vorner Brosa (Warner Bros).

Naime, na pojedinim montiranim fotografijama na društvenim mrežama, Margo Robi (Margot Robbie), koja glumi Barbi, najpoznatiju lutku svih vremena, prikazana je sa frizurom u obliku pečurke kao aluziju na oblak dima izazvan eksplozijom atomske bombe.

Tamošnja filijala Vornera javno je kritikovala svoju matičnu kompaniju, koja se potom izvinila.

Japan je saopštio da je izuzetno žalosno što je zvanični nalog za film Barbi reagovao na objave obožavalaca uključujući sliku oblaka u obliku pečurke postavljenog na glavu zvijezde „Barbi“ Margo Robi.

Predstavništvo američke filmske kompanije Vorner Bros izvinilo se Japancima zbog neprimjerenih šaljivih aluzija na atomsku bombu na zvaničnom nalogu filma Barbi na društvenim mrežama uoči premijere 11. avgusta 2023.

„Openhajmer“ je osvojio sedam velikih nagrada uključujući i nagradu za najbolji film na 96. dodjeli Oskara ranije ovog mjeseca. Kristofer Nolan (Christopher Nolan) je osvojio svog prvog Oskara za najbolju režiju, dok je glavni glumac Kilijan Marfi (Cillian Murphy) osvojio oskar za najboljeg glumca. Robert Dauni Jr. (Robert Downey Jr) osvojio je nagradu za najboljeg sporednog glumca.

Ty Roush, Forbes

‘Oppenheimer’ Premieres In Japan—8 Months After Global Release, ‘Barbenheimer’ Criticism