Najbolje kombinacije piva i sira

LIFESTYLE Forbes 14. apr 2024. 00:29
featured image

14. apr 2024. 00:29

Ispravno uparivanje piva i sira može biti jednako kultno kao i pažljivo pripremljeni meniji za uparivanje vina koji prate večere sa pet zvjezdica.

Pošto se pivo proizvodi od gorkog, ali hmelja koji mu daje voćni ukus, često pikantni ukusi mogu savršeno da dopune biljne, orašaste i zemljane note mnogih sireva. U stvari, za određene destinacije širom svijeta, pivo i sir su slavni spoj tokom srećnog sata, kao što je savršena pinta sa Erveom u Brižu, blijedi lager sa gaudom u Amsterdamu ili grčki pilsner sa feta sirom u Argosu.

„Sve je u ravnoteži ukusa i intenziteta… stvarajući kontrast koji poboljšava ukus i piva i sira“, kaže Majkl Okston (Michael Oxton), suosnivač Najt Šift Bruinga (Night Shift Brewing), koji ilustruje oštrinu odležanog čedara naspram smjelosti IPA ili kremastost brija koji dopunjava složenost piva.

U nastavku, Okston i stručnjaci iz industrije dijele devet svojih omiljenih kombinacija piva i sira.

Foto: Shutterstock

Pejl Ejl i plavi sir

Snažni ukusi plavog sira privlače delikatnije uparivanje, poput profila blijedog piva. Sara Ril (Sarah Real)vlasnica i glavna pivarka Hot Plejt Bruinga (Hot Plate Brewing), dijeli jedan od svojih omiljenih parova: Spring Mending American Pale Ale iz pivare For Star Farm i Bayley Hazen Blue sa farme Jasper Hill u Vermontu. „Spring Mending ima aromu citrusa, ali dobijate nagovještaje slada i tako daje prostor za suptilan uticaj puterastog plavog sira“, dodaje ona.

IPA i stari čedar

Kada čedar odleži duže, njegovi ukusi postaju oštriji u odnosu na mlađi, blagi profil. Stoga, sir kao što je Tillamook Extra Aged zahtijeva snažne ukuse da bi izdržao svoju slanost i aromu. Majkl Okston, suosnivač Najt Šift Bruinga, kaže da je savršeno upariti ga sa pivom poput njihovog Santilli IPA. „Smjeli ukusi Santilija sa zapadne obale savršeno dopunjuju bogat i oštar ukus odležanog čedara“, kaže Okston.

Nju Ingland IPA i Mančego

Ril kaže da IPA iz oblasti Nju Inglend poput Strong Rope Brewery Wolf Sweater predstavlja „voćne note koje se odlično slažu sa nagovještajem gorčine i orašastog ukusa sira Manchego“.

Stout i plavi sir

Za ljude koji misle da ne vole plavi sir, Kristin Klerk (Christine Clark), spisateljica i stručnjak za sir, predlaže nabavku Kerrygold Cashel Blue radi uparivanja sa Ginisom. „Pjenast Giniss pomaže u ravnoteži bogatstva putera u siru, a biber iz plave buđi je uglađen pečenim notama iz slada“, kaže Klerk.

Foto: Shutterstock

Lager i morbir

Nazvan po selu u kojem se proizvodi ovaj polumeki kravlji sir, Morbier nudi bogatu teksturu koju karakterišu biljne note prije dugotrajnog orašastog, ponekad gorkog ukusa. Za ovaj stil sira, Ril preporučuje uparivanje Great Notion Puffery lagera sa Smorbirom sa farme Haj Loun (High Lawn) u Masačusetsu. „Paferi je Helles lager i sadrži Hallertau Mittelfruh. To je čist i hrskav lager, pa ga uparite sa ovim slatkim i travnatim sirom koji ima zadimljenu papriku u sredini”.

Pilsner i gauda

Pilsner je vrsta lagera; ova gorčina se dobro slaže sa odležanom gaudom jer hrskavost može da presiječe bogatstvo sira dok donosi slatkoću sa obje strane, kaže Okston. Probajte Night Shift’s Garden Party pilsner sa Beemster Extra Aged

U belgijskom stilu i čedar

Kremasta tekstura sira čedar pleše sa suptilnim citrusnim notama i većim ABV-om belgijskog piva. Ril kaže u Hot Plejt Bruingu da je njihov Countess of Flanders Belgian-Style Golden Strong „odličan par“ za čedar sa ostrva Mul iz Nils Jard mljekare (Neal’s Yard Dairy) u Škotskoj. Bogat i ukusan čedar sir proizveden od mlijeka krava koje se hrane travom ljeti, sijenom zimi, je dodatak fermentisanom žitu iz obližnje destilerije.

Šandi i bri

Za meki, kremasti sir kao što je Brie, ništa se ne može porediti sa šandijem. „Sjajni, citrusni ukusi pomažu da se presiječe bogatstvo sira, stvarajući harmoničnu ravnotežu“, kaže Okston, pokazujući na Shandy Beach u Najt Šiftu.

Voćno pivo i kamember

Kamember (Camambert) je jedinstven sir zbog svoje kontrastne jake kore i blage unutrašnjosti. Ril kaže da voćno pivo kao što je Delirium Red, skuvano sa trešnjama i bobicama, može ponuditi balans slatkog i kisjelog; uparivanje sa Berkshire Bloom, sirom u stilu kamembera sa farme Kriket Krik (Cricket Creek), pomaže da se izgladi svaka oštrina koja je ostala od Reda.

Jillian Dara, saradnica Forbesa

9 Beer And Cheese Pairings To Delight Your Palate