Ford Mustang puni 60 godina: Počeo je s Džejmsom Bondom i ušao u legendu

LIFESTYLE Forbes 15. apr 2024. 20:18
featured image

15. apr 2024. 20:18

Sportski automobil Ford Mustang ovog mjeseca napuniće 60 godina. Postoje automobili koji su više uticali na popularnu zabavu, ali nema ih puno.

Najveći zaštitnik Mustanga bio je Li Lakoka (Lee Lacocca) dok je bio direktor u Fordu. Nakon predstavljanja u Njujorku sredinom aprila 1964. automobil je odmah postao hit. Model je već bio namijenjen pojavljivanju u filmovima.

Treći nastavak franšize o slavnom špijunu Džejmsu Bondu (James Bond), Goldfinger, počeo se snimati početkom 1964. U jednoj sceni snimljenoj u Švajcarskoj, misteriozna žena (Tania Mallet) vozi Mustanga. Pokušava prestići Bonda, kojeg glumi Šon Koneri (Sean Connery) u Aston Martinu DB5, koji slijedi glavnog zlikovca u filmu, Aurica Goldfingera (Gert Frobe).

Mustang ubrzo uspijeva prestići Bondovog Aston Martina. Bond u početku pokušava ubrzati, ali posustaje.

“Disciplina, 007,” kaže Koneri/Bond. “Disciplina“.

Ipak, Bond mora stati jer je Goldfinger stao pored ceste. Bond posmatra sve dok misteriozna žena u Mustangu ne zapuca.

Nakon što se Mustang vrati na cestu, Bond kreće u potjeru. Koristi raznorazne naprave u svom Aston Martinu kako bi izveo potez vrijedan Bena Hura i istjerava Mustanga sa ceste.

Prvi dojam se pamti

Štošta se još događa u filmu, ali za ovu priču je važno da je Mustang u svom prvom pojavljivanju u svijetu zabave ostavio odličan dojam. Goldfinger je premijerno prikazan u Velikoj Britaniji u septembru 1964. godine, a u SAD-u u decembru.

U sljedećem filmu o Džejmsu Bondu, Thunderball iz 1965. godine, Ford je otišao do maksimuma. Fatalna Fiona Volpe (Luciana Paluzzi) vozila je Mustanga, a njeni kolege iz filma vozili su druge Fordove modele, uključujući Thunderbird (kojeg je vozio glavni zlikovac), nekoliko Lincoln Continentala i Fairlane, koji je raznijet tokom snimanja akcione scene.

Napokon je 1971. godine i sam Bond sjeo za volan Mustanga. Dotada je ovaj sportski automobil dobio i na snazi. Šon Koneri je tako bježao policijskim automobilima tokom scene snimane u Las Vegasu.

Ali Mustang nije stao na Bondu. Možda je najveći uticaj ostvario u filmu Bullitt iz 1968. sa Stivom Mekvinom (Steve McQueen) u glavnoj ulozi policijskog detektiva iz San Franciska. U filmu je prikazana duga scena utrkivanja automobilima u kojoj Bullitt pokušava uhvatiti dvojicu plaćenih ubica.

Na televiziji, Ford je sponzorisao kriminalističku seriju FBI koja je emitovana na ABC-ju od 1965. do 1971. godine. Ford je isporučivao automobile za seriju.

Posljednji put Ford se u Bondu pojavio u filmu Quantum of Solace iz 2008, ali ne može se poreći da su i proizvođač i njegov Mustang na industriju zabave ostavili veliki trag u posljednjih šest decenija.

Bill Koenig, saradnik Forbesa
 As The Ford Mustang Turns 60, How It Affected 007, Entertainment
(Prevela: Nataša Belančić)