Forca Tera: Tradicionalna kuhinja, servirana na moderan način zaslužuje Mišelinovu zvjezdicu

featured image

5. jul 2024. 16:09

Iako u Crnoj Gori ne postoji restoran sa Mišelinovom (Michelin) zvjezdicom, ljudi koji su makar jednom probali hranu u hotelu Forca Tera (Forza Terra) u Kotoru, dodijelili bi im ne jednu, nego tri zvjezdice.

Vlasnik hotela Bojan Joketić za Forbes magazin kaže da se trude da gostima pruže svu moguću uslugu, da im ispune sve moguće želje.

„Uvijek izlazimo i mimo standardnih menija, kada su duže u hotelu i trudimo se da im pružimo jedinstveni gastronomski doživljaj, da bude to sve malo na drugačijem i većem nivou. Inače, imali smo mnogo gostiju, skoro smo imali jednog ozbiljnog francuskog šefa kuhinje, koji ima tri restorana, inače radi vegansku kuhinju, ozbiljan Mišelin kuvar“, rekao je Joketić.

Kako kaže, taj kuvar se oduševio hranom u Forci Tera, pa je poslao i neke prijatelje.

„To nam je neka najveća preporuka, kad ta reklama ide od usta do usta i kad oni šalju svoje prijatelje, svoje kolege i kad su zadovoljni ovdje. Nadam se da će Crna Gora u skorijoj budućnosti da dobije Mišelinovu zvjezdicu, jer sigurno ima potencijala, ima dosta restorana, ima dosta priznatih i dobrih kuvara“, rekao je Joketić.

Ono što predstavlja kuriozitet, kada je riječ o gastronomskoj priči ovog hotela, je činjenica da namirnice koje koriste za svoje specijalitete većinom nabavljaju kod lokalnih i domaćih dobavljača.

„Imamo par nekih vrsta mesa, premium mesa, Crna Gora nema premium mesa (wagyu, kobe..), to uvozimo, inače sve drugo radimo dosta sa domaćim dobavljačima koji rade proizvodnju sireva, onda iz Grbavice imamo ozbiljnog dobavljača koji nam svakodnevno donosi pomidore (paradajz), krastavce, dosta tih nekih stvari, onda Filip (Popović) to sve servira na tanjire i to bude – tradicionalna kuhinja, servirana na moderan način“, objašnjava Joketić.

Imaju dosta jela, ali kao bestseller izdvaja kapesante (školjke) u kori od tartufa, na kremi od krompira sa lašcem.

„Onda imamo još, na primjer, pastu s jastogom, koju radimo malo drugačije, radimo neku domaću tjesteninu, onda šef jastoga prvo kuva na buzari, pa ga onda poslije blanšira…“, navodi Joketić.

Kako kaže, šef Filip Popović ima neke svoje kulinarske tajne, tako, na primjer, ribu koju radi „ne usoli, nego nasoli“.

„Znači na soli je pečemo, onda se ona u toku pripreme prska sa nekih sedam vrsta čaja, svi ti čajevi su lokalni, najviše iz okoline Lovćena – čaj od vrijeska, na primjer tu preovladava, onda ima tu i nekih planinskih čajeva. Pored toga imamo kolače, to je nešto s čim su moji otaci i majka krenuli – kotorska krempita, moskva šnit, neki domaći čokoladni kolač…“, navodi Joketić.

A kako se to izgleda u kuhinji Filipa Popovića, pogledajte na sljedećem linku: