Da li su prebiotski napici stvarno dobri za zdravlje vaših crijeva?

LIFESTYLE Forbes 6. jun 2024. 11:20
featured image

6. jun 2024. 11:20

Tužba podnijeta prošle nedjelje protiv brenda prebiotskih napitaka Poppi tvrdi da napici ne sadrže dovoljno prebiotskih vlakana za poboljšanje zdravlja crijeva. Dok ograničena istraživanja pokazuju da prebiotici mogu imati koristi za crijeva poput smanjenja upale i poboljšanja zatvora, neki stručnjaci smatraju da je najbolje dobijati prebiotike iz hrane bogate vlaknima.

Prebiotici su biljna vlakna koja služe kao izvor hrane za mikroorganizme u crijevima i bitni su za poboljšanje ravnoteže ovih mikroorganizama – mnoge prebiotske namirnice su bogate vlaknima, poput banana, luka, kisjelog kupusa i zelenih pasulja, prema podacima Majo (Mayo) klinike.

Postoji nekoliko popularnih prebiotskih napitaka – takođe poznatih kao funkcionalni napici – kao što je Poppi, koji dodaju supstance poput agavinog inulina, skrobnu supstancu i dijetetsko vlakno, svojim proizvodima kao izvor prebiotskih vlakana.

Ovi prebiotski napici često ističu da podržavaju zdravlje crijeva, i iako nema mnogo istraživanja o koristima prebiotika za zdravlje crijeva, neka istraživanja su otkrila da funkcionalna hrana sa prebioticima može ublažiti simptome raka debelog creva i upale crijeva, dok prebiotici sami mogu smanjiti upalu i simptome kod pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva i popraviti nedostatke u crijevima.

Istraživanja pokazuju da inulin može takođe stimulisati rast zdravih bakterija u crijevima, kao i regulisati metabolizam, pomoći u mršavljenju, poboljšati kontrolu insulina, poboljšati zatvor i ublažiti depresiju i anksioznost.

Međutim, „vjerovatno biste imali više koristi od raznovrsnosti prebiotika iz hrane bogate vlaknima“, nego od prebiotskih napitaka, pošto oni sadrže samo jednu vrstu prebiotika koja je dodata, a ne raznovrsnost, prema Consumer Reports nutricionistkinji Ejmi Kiting (Amy Keating).

Tužba podnijeta prošle nedjelje tvrdi da pošto Poppi napici sadrže samo dva grama prebiotskih vlakana, oni nemaju dovoljno tih sastojaka da podrže bilo kakve „značajne koristi za zdravlje crijeva“, i tužba se poziva na studiju sa Kornela (Cornell) na miševima koja je otkrila da 7,5 grama dnevnog inulina tokom tri nedjelje nije imalo značajan efekat na zdravlje crijeva, i zapravo je uzrokovalo upalu crijeva, gubitak težine i dijareju.

Inulinski suplementi obično uključuju uzimanje dnevnih doza između 10 i 40 grama tokom četiri do osam nedjelja, i iako istraživanja pokazuju da ne bi trebalo da bude neželjenih efekata kada se uzima do 40 grama, veće doze mogu izazvati gasove i rijetku stolicu, prema Upravi za hranu i ljekove.

Problem prisustva šećera u napicima

VNRG Beverage LLC, proizvođač Poppi soka sa sjedištem u Teksasu, je tužen zbog tvrdnji da jedna limenka ne sadrži dovoljno prebiotskih vlakana da izazove bilo kakve koristi za zdravlje crijeva. Predložena kolektivna tužba koju je Kristin Kobs (Kristin Cobbs) podnijela prošle nedjelje u San Francisku tvrdi da bi potrošači morali da popiju više od četiri limenke Poppi da bi imali bilo kakve koristi za zdravlje crijeva pošto napici sadrže samo dva grama prebiotskih vlakana.

Tužba takođe tvrdi da bi visok sadržaj šećera u Poppi neutralisao bilo koju od tih koristi ako bi potrošač popio više od četiri limenke. Kobs traži „povraćaj i sve druge oblike pravedne novčane naknade“.

„Naša misija je da unesemo revoluciju u sokove za sljedeću generaciju ljubitelja sode, i marljivo smo inovirali kako bismo pružili iskustvo ukusa u kojem milioni ljudi uživaju“, saopštio je Poppi za Forbes. „Vjerujemo da je tužba neosnovana i energično ćemo se braniti od ovih optužbi“.

„Mnogi novi napici imaju riječi ‘prebiotik’ i ‘probiotik’ na etiketama i obično su u zabavnim, šarenim pakovanjima koja nam daju nadu za zdrav napitak”, rekla je Denis Tejlor (Denice Taylor), registrovana dijetetičarka nutricionistkinja u Texas Health Arlington. „Međutim, Uprava za hranu i ljekove nije odobrila nikakve zdravstvene tvrdnje za ove napitke“.

Niskokalorični sokovi

Prebiotski napici se često smatraju zdravom alternativom za sodu jer su niskokalorični i sadrže malo šećera, i koriste prirodne voćne sokove i arome: Poppi klasična kola od 0,35l ima 25 kalorija sa pet grama šećera, u poređenju sa Koka-kolom iste veličine, koja ima 140 kalorija i 39 grama šećera. Drugi popularni brendovi prebiotskih napitaka uključuju Olipop, Culture Pop i MAYAWELL.

Funkcionalni napici su definisani kao “bilo koje bezalkoholno piće koje pruža dodatne zdravstvene koristi zbog uključivanja bilo koje bioaktivne komponente iz biljaka, životinja, mora ili mikroorganizama”, prema studiji iz 2023. godine u časopisu Food Research International.

Razlika između probiotika i prebiotika

Probiotski napici se takođe smatraju funkcionalnim napicima, ali prebiotici se razlikuju od probiotika jer su ovi drugi zdrave bakterije, dok su prebiotici hrana koja hrani te bakterije. Zdravlje crijeva je važno jer snažan mikrobiom crijeva pomaže u osiguravanju da druge telesne funkcije budu u redu, uključujući metabolizam, varenje i imunitet. Nisu sva dijetetska vlakna prebiotici, ali vlakna pružaju druge zdravstvene koristi, uključujući snižavanje holesterola, kontrolu šećera u krvi i normalizaciju crijevnih pokreta.

Prebiotici koji se prodaju kao dijetetski suplementi ili dijetetski sastojci se regulišu drugačije od konvencionalnih prehrambenih i ljekova, saopštila je Uprava za hranu i ljekove za Forbes. Proizvođači dijetetskih suplemenata i sastojaka su odgovorni za procjenu sigurnosti i označavanja svojih proizvoda prije nego što budu prodati, iako FDA ima ovlašćenje da preduzme mjere protiv bilo kojeg pogrešno označenog proizvoda. Međutim, nisu odobreni od FDA za sigurnost ili efikasnost pre nego što stignu na tržište.

Industrija funkcionalnih napitaka prihodovala je 153 milijardi dolara tokom 2023. godine, prema izvještaju Međunarodne grupe za istraživanje i analizu tržišta. Ovaj broj se očekuje da dostigne 243 milijarde dolara do 2032.

Poppi je osnovan 2015. godine od strane bračnog para Alison (Allison) i Stiven Elsvort (Stephen Ellsworth). Par je učestvovao u emisiji “Shark Tank” 2018. godine i tražio 400.000 dolara za 10% udjela u svojoj kompaniji. Iako su se ostali investitori povukli, suosnivač CAVU Ventures Rohan Oza im je ponudio 400.000 dolara za 25% udjela, i oni su prihvatili njegovu ponudu. Kompanija je od tada izrasla u poznati brend za velness na društvenim mrežama, sa 370.000 pratilaca na Instagramu i 516.000 na Tiktoku. Piće su promovisale i konzumirale poznate ličnosti poput Kajli Džener (Kylie Jenner), Hejli Biber (Hailey Beiber), Bili Ajliš (Billie Eillish), Posta Malona (Post Malone) i Rasela Vestbruka (Russell Westbrook).

Arianna Johnson, Forbes

Are Prebiotic Drinks Actually Good For Your Gut Health? What To Know As Poppi Faces Lawsuit