Bugatti predstavio zadnji, unikatni, Chiron i najavio otkrivanje novog modela

LIFESTYLE Forbes 2. jun 2024. 22:16
featured image

2. jun 2024. 22:16

Osam godina nakon što je zapanjio svijet svojim nasljednikom Veyrona od 1.500 KS, Bugatti je najavio da je posljednji model superautomobila Chiron – njegov 500. proizvedeni primjerak – napustio njegovu fabriku u Molsheimu u Francuskoj. Kao što se i očekivalo od proizvođača automobila koji se proslavio svojim pretjeranim uživanjem u luksuzu, inženjeringu, dizajnu i snazi, posljednji Bugatti s čistim sagorijevanjem izuzetno je jedinstven.

Chiron L’Ultime (u prevodu “posljednji”) upečatljiva je posveta prvom proizvedenom primjerku, sa spektakularnom bojom koja kombinuje Atlantic Blue i French Racing Blue. Ali za razliku od izložbenog automobila koji je debitovao na Ženevskom sajmu automobila 2016., L’Ultime se može pohvaliti izvrsnom, pomiješanom nijansom boje – nos je duboke Atlantic Blue, koja glatko prelazi u svjetliju i sjajniju French Racing Blue. Ploča s prelazom boja na vratima u kontrastu je s rukom ispisanim imenima značajnih mjesta u povijesti Chirona, uključujući Ehra-Lessien (stazu na kojoj je vozilo postavljalo rekordne brzine) i Paul Ricard (mjesto na kojem su sortirani prototipovi). Kao ne tako suptilan podsjetnik na značaj vozila, broj “500” krasi donji dio stražnjeg spojlera, poklopce točkova, stražnje četvrtine i poklopac motora.

Foto: Bugatti

Tehnički gledano, L’Ultime je Chiron Super Sport. To znači da je opremljen 8-litrenim W16 motorom s četiri turbopunjača. Pogon s čistim izgaranjem isporučuje nevjerovatnih 1.578 konjskih snaga i 1.180 lb-ft okretnog momenta. Uprkos veličini, Chironov sistem pogona na sva četiri točka i automatizovani mjenjač s dvostrukim kvačilom mogu pokrenuti s mjesta do 100 kmh za 2,4 sekunde. Držite desnu nogu na podu (nakon što ste locirali obaveznu neplodnu nekretninu) i francuski će kupe zamagliti krajolik maksimalnom brzinom od 439 kmh — naravno, elektronski ograničenom.

Tepaju mu da je “umjetničko djelo”

“Brand Bugatti nije izgrađen samo na čistim performansama, već i na apsolutnoj izradi, sofisticiranosti i eleganciji, čineći sam vrh automobilske sfere. Ovaj vrlo poseban Super Sport – posljednje remek-djelo u porodici Chiron koja definira eru – utjelovljuje te vrijednosti, uzvišeno povezujući neuporedive ključne atribute s lakoćom i svrhom,” primijetio je Christophe Piochon, predsjednik Bugatti Automobiles. “S ovim umjetničkim djelom po narudžbi, vratili smo se Chironovom veličanstvenom osmogodišnjem putovanju s nezaboravnim trenucima koji su se dogodili širom svijeta, stvarajući legije obožavatelja Chirona, da ne pominjemo njegova bezbrojna otkrića u industriji i jedinstveni svjetski- prva postignuća. Ovaj 500. i posljednji model Chirona prikladan je oproštaj koji bilježi definišuću ostavštinu koja će zauvijek biti urezana u automobilsku istoriju i utire put novom svijetlom poglavlju, počevši s proizvodnjom Bolidea i W16 Mistrala i nastavljajući se s otkrivanjem našeg novog modela u lipnju.”

Michael Harley, saradnik Forbesa

Bugatti Unveils Chiron L’Ultime—A Final Salute To W16 Combustion