Tramp možda duguje 100 miliona dolara zbog nepravilnog obračuna poreskih olakšica

LIDERI Forbes 14. maj 2024. 11:25
featured image

14. maj 2024. 11:25

Bivši američki predsjednik Donald Tramp (Donald Trump) mogao bi da duguje i do 100 miliona dolara zbog nepravilnosti u otpisu poreza za njegov neboder Tramp Tover (Trump Tower) u Čikagu, pokazala je revizija američke poreske službe (IRS) koju su objavili ProPublika (ProPublica) i Njujork tajms (New York Times). To je još jedan finansijski udarac za republikanskog predsjedničkog kandidata, čije je bogatstvo naglo poraslo zahvaljujući zaradi na njegovoj društvenoj mreži Truth Social.

Tramp će možda biti primoran da plati ovaj ogroman dug koji je nastao zbog dvostrukog otpisa poreske obaveze nebodera, objavio je u subotu Njujork tajms u saradnji sa ProPablikom.

Problem je otpis poreza iz 2008. godine, kada je Tramp tvrdio da je zgrada „bezvrijedna“ zbog njegovog ogromnog duga na projektu. Tramp je tada prijavio da je izgubio do 651 milion dolara na neboderu te godine, godinu prije nego što je zvanično otvoren, navoide Tajms i ProPablika.

Ipak, 2010. godine, Tramp je prenio vlasništvo nad neboderom na novo partnerstvo koje je još pod njegovom kontrolom i prijavio gubitak od 168 miliona dolara — navodno pokušavajući da dva puta otpiše isti gubitak — što je privuklo pažnju IRS-a  i na kraju dovelo do revizije i novog poreskog računa od više od 100 miliona dolara, navodi se u izvještaju, koji se poziva na neimenovane poreske stručnjake.

Trampovo bogatstvo je naglo poraslo nakon što je matična kompanija koja stoji iza njegove društvene platforme Truth Social prvi put izašla na berzu. Tramp poseduje 114,8 miliona akcija u matičnoj kompaniji Trump Media & Technology Group, a njegovo bogatstvo je poraslo za preko 100  posto: od četvrtka njegov većinski udio vrijedi oko 5,6 miliona dolara. Zarada dolazi u veoma važnom trenutku za Trampa, pošto je bivši predsjednik platio više od 542 miliona dolara kazni u tri tužbe od prošle godine, uključujući 454,2 miliona dolara nakon što ga je sud proglasio odgovornim za lažno uveličavanje vrijednosti svoje imovine.

Obveznica je privremeno smanjena u martu na 175 miliona dolara nakon što je Tramp tvrdio da ne može da nađe kompaniju koja bi mu izdala obveznicu na puni iznos, a državna tužiteljka Njujorka Leticija Džejms (Letitia James) zaprijetila je da će zaplijeniti imovinu ako ne plati na vrijeme. Tramp je takođe u martu platio 91,6 miliona dolara – uključujući kamatu – za presudu od 83 miliona dolara u slučaju klevete u kojem ga je autorka E. Džin Kerol (E. Jean Carroll) optužila da ju je seksualno napao 1990-ih. Trampu je ranije naloženo da plati 5 miliona dolara u posebnoj presudi u slučaju Kerol.

Forbs procjenjuje Trampovo bogatstvo u realnom vremenu na oko 7,7 milijardi dolara, što ga čini, barem za sada, 346. najbogatijom osobom u svijetu. Pored vlasništva u Trump Media, njegovo bogatstvo dolazi uglavnom iz velikog portfelja nekretnina koji uključuje1,1 milijardu vrijedne  nekretnine u Njujorku, Čikagu i Las Vegasu, između ostalog, kao i 810 miliona dolara vrijedne luksuzni golf-klubovi i odmarališta.

Brian Bushard, Forbes
Trump Could Owe $100 Million Over Improper Tax Breaks, Report Says – Latest Financial Threat As His Net Worth Soars
(Prevela: Nataša Belančić)