Sud odlučio: Šef Samsunga nije kriv za prevaru i manipulaciju dionicama

LIDERI Forbes 7. feb 2024. 19:08
featured image

7. feb 2024. 19:08

Sud u Seulu oslobodio je milijardera Džej Lija (Jay Y. Lee), izvršnog predsjednika kompanije Samsung Electronics, optužbi za računovodstvenu prevaru i manipulaciju dionicama, što je posljednja pobjeda čelnika najvećeg porodičnog konglomerata u Južnoj Koreji koji se godinama bori da se očisti od komplikovanog skandala.

Sudac u centralnom okrugu u Seulu zaključio je u ponedjeljak, 5. februara, da 55-godišnji Lee nije kriv po optužbama za manipulaciju cijenama dionica i računovodstvenu prevaru vezanu za spajanje dvije podružnice Samsunga – Samsung C&T i Cheil Industries – iz 2015, čime je učvrstio svoju kontrolu u konglomeratu.

“Nema dokaza o počinjenju krivičnog djela po bilo kojoj tački optužnice u slučaju,” rekao je sudija Park Jeong-je, prenose lokalni mediji. Iz Samsunga nisu odgovorili na upit za komentar.

Li je ranije odbacio sve optužbe. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 10,8 milijardi dolara, a nalazi se na drugom mjestu posljednje Forbesove rang-liste 50 najbogatijih ljudi u Južnoj Koreji.

Ovom presudom završava gotovo deset godina duga pravna saga Samsunga koja je izazvala kritike javnosti zbog očito bliskih veza između južnokorejskih vlasti i porodičnih konglomerata u zemlji. Godine 2017. Lee je osuđen na pet godina zatvora jer je podmitio tadašnju predsjednicu Park Geun-hye i njenog saradnika kako bi dobio podršku vlade za spajanje podružnica 2015. godine.

Lijeva kazna je smanjena, a on je potom i pušten iz zatvora 2018. godine. Vrhovni sud je naredio ponovno suđenje godinu kasnije. U januaru 2021. tokom ponovnog suđenja, Li je osuđen na dvije i po godine zatvora, a vrijeme koje je već proveo u zatvoru uračunaće se u novu kaznu.

Dok je Li 2020. godine čekao početak ponovnog suđenja, protiv njega je podignuta optužnica za računovodstvenu prevaru i manipulaciju dionicama, ali sud u Seulu presudio je protiv naloga za njegovo hapšenje, rekavši da je argumentacija za hapšenje nedovoljna.

Za Lija su se stvari promijenile 2022. godine, kada je od predsjednika Yoona Suk-yeola dobio oprost u slučaju podmićivanja. Objavljujući odluku o oprostu, ministarstvo pravosuđa je ustvrdilo da bi Li mogao pomoći Južnoj Koreji ublažiti “nacionalnu ekonomsku krizu.” Prije dvije godine Li je imenovan za izvršnog predsjednika Samsung Electronicsa, preuzevši tako kompaniju dvije godine nakon smrti njegovog oca Leeja Kun-heeja.

Vodstvo Južne Koreje odredilo je da će Samsung pokušati pomoći oslabljenoj ekonomiji zemlje, pogotovo u industriji poluprovodnika. Samsung je 2022. godine objavio petogodišnji plan prema kojemu će do 2026. godine uložiti čak 450 biliona dolara za ubrzanje razvoja poluprovodnika i biofarmaceutske i drugih tehnologija nove generacije kako bi ubrzali rast. Plan predviđa da će Samsung kreirati 80.000 novih radnih mjesta.

Catherine Wang, Forbes
Billionaire Samsung Executive Chairman Jay Y. Lee Found Not Guilty In Succession Suit
(Prevela: Nataša Belančić)