Premašili su sedamdesetu, a njihova muzika je ove godine bila u top 10 na listama

LIDERI Forbes 26. dec 2023. 13:33
featured image

26. dec 2023. 13:33

U godini dominacije suvremenih megazvijezda kao što je Taylor Swift ili novih izvođača poput 20-godišnje Olivije Rodrigo, muzičari iz nekih prošlih vremena svejedno su uspjeli ostvariti velike uspjehe: devet izvođača starijih od 70 godina ove godine su došli u top 10 Bilbordove (Billboard) liste singlova ili albuma.

Tako su legendarni Beatlesi imali svoj prvi singl u top 10 još od 1996. Njihova pjesma Now and Then, nastala uz pomoć vještačke inteligencije i vokala dvojice živih članova benda, 81-godišnjeg Pola Mekartnija (Paul McCartney) i 83-godišnjeg Ringa Stara (Ringo Starr), dospjela je na sedmo mjesto Bilbordove liste 100 najvećih hitova.

Tu je i novi album Rolin Stounsa (Rolling Stones)Hackney Diamonds. Mik Džeger (Mick Jagger (80), Kit Ričards (Keith Richards (80) i Roni Vud (Ronnie Wood (76) novim su albumom dosegli treće mjesto Bilbordovih top 200 najslušanijih albuma.

Foto: Reuters/Toby Melville/

Album Rockstar 77-godišnje Doli Parton (Dolly Parton) prošlog je mjeseca takođe došao na treće mjesto Bilbordovih Top 200, što je najviša pozicija nekog njenog albuma ikada.

Brenda Li (Brenda Lee) je sa 79 godina postala najstarija pjevačica na broju 1 liste Hot 100 kada je njen praznični klasik Rockin’ Around The Christmas Tree u decembru dovršio svoj uspon do vrha liste.

Li nije jedina koja je u Top 10 došla s božićnom pjesmom: bend Ronets (The Ronnettes) (i preživjela članica, 77-godišnja Nedra Teli (Nedra Talley) u top 10 ušao je pjesmom Slej rajd (Sleigh Ride) iz 1963, kao i pjesma Feliz Navidad 78-godišnjeg Josea Feliciana.

Za legende poput Bitlsa, Doli Parton i Roling Stounsa, ovi posljednji uspjesi samo su dodatak njihovom ionako bogatom muzičkom nasljeđu. Albumom Hackney Diamonds Stounsi su postali prvi bend ikada koji je u top 10 završio u svakoj deceniji od 60-ih. Bitlsi su pjesmom Now and Then ušli u elitni klub od tek 13 umjetnika koji su imali top 10 singl u svakoj deceniji od 60-ih.

Foto: Reuters/Mario Anzuoni/

Album Doli Parton, njen prvi u rok žanru, prvi put u karijeri joj je donio prvo mjesto na rok i alternativnim listama, dok je uspon Brende Li na vrh liste pažnju privukao srušivši rekord za najveći uspon.

Stariji muzičari uspjehe su nanizali i izvan lista. Elton Džonova turneja Goodbye Yellow Brick Road nakratko je srušila rekord za turneju s najvećom zaradom svih vremena (taj rekord ubrzo je srušila Taylor Swift turnejom Eras), a Brus Springstin (Bruce Springsteen) je prema podacima Pollstara imao treću najveću turneju ove godine (iza Swift i Bijonse (Beyonce).

I Džimi Bafet (Jimmy Buffet), koji je ove godine umro sa 76 godina, takođe je dospio u top 10 na listama – i to dvaput. Njegov album Songs You Know By Heart iz 1985. u prvih 10 je ušao nakon njegove smrti u septembru, a posthumno izdati album novih pjesama – Equal Strain On All Parts – došao je na broj 6 nakon objave u novembru.

James Farrell, Forbes
Link: Here Are The 9 Artists Over 70 Who Hit Music’s Top 10 This Year
(Prevela: Nataša Belančić)