Pravi razlog zašto Mark Kjuban napušta Shark Tank, a možda i Dalas

LIDERI Forbes 6. dec 2023. 13:00
featured image

6. dec 2023. 13:00

Jedan od najslavnijih američkih preduzetnika, milijarder Mark Kjuban, poznat je uglavnom po dvije stvari, strasti prema startapovima i po ulaganju u NBA klub Dalas Maveriks

Kjuban je proveo 12 godina kao bolno iskrena, ali dobroćudna zvijezda programa Shark Tank, tokom kojih je uložio gotovo 30 miliona dolara u čitav niz startapova. Tu je i njegova uloga vlasnika NBA kluba – glasni Kjuban postao je stalni gost na utakmicama otkad je kupio većinu udjela u Dalas Maveriksima 2000. godine.

Ipak, u posljednje vrijeme ovaj 65-godišnji investitor – čije bogatstvo Forbes procjenjuje na 6.2 milijardi dolara – podigao je veliku prašinu naglo objavivši da se planira povući i iz Shark Tanka i iz Maveriksa. Kjuban je prošle sedmice na podkastu najavio da će se povući iz Shark Tanka sa završetkom snimanja sljedeće sezone programa sljedeće godine, potvrdivši tako planove o kojima je prvi put razgovarao za Forbes prošle godine. Istovremeno, nekoliko izvještaja u utorak je navelo kako Kjuban radi na tome da većinski udio u Maveriksima proda milijarderki Mirijan Adelson. Kjuban je kupio 85 posto udjela u klubu 2000. godine, plativši za njega 280 miliona dolara, vjeruje se da će njegova vrijednost sada biti procijenjena na oko 3.5 milijarde dolara. Kjuban planira prodati većinu svog udjela no ne sav, a neki izvještaji kažu kako će zadržati punu kontrolu nad košarkaškim aktivnostima.

Političke ambicije?

Ove najave iznenadile su mnoge, a neki su se pitali znače li one da se Kjuban priprema na kandidaturu za predsjednika države. Ozbiljno je razmišljao o kandidaturi 2020., no predomislio se nakon što mu je anketa koju je naručio dala tek 25 posto glasova na nacionalnom nivou. “Ne dolazi u obzir,” rekao je prošle godine za Forbes, govoreći o ulasku u trku za predsjednika ili bilo koju drugu političku poziciju. Dodao je: “neću se kandidovati zbog svoje porodice.” Isto je ponovio i za NBC News u srijedu, ponovo rekavši kako se ne planira kandidirati za predsjednika sljedeće godine.

Što će onda raditi? Kjuban je ranije Forbesu sugerisao zašto razmišlja o unošenju drastičnih promjena u svoj profesionalni život. U septembru prošle godine, milijarder je otkrio da razmišlja o napuštanju Shark Tanka jer mu haotičan raspored ne dopušta da provodi dovoljno vremena sa svoje troje djece.

Vrijeme s porodicom

Nakon što je njegova najstarija kći, Aleksis Kjuban, u septembru prošle godine počela studirati na univerzitetu Vanderbilt, Kjuban je rekao kako njegovo drugo dvoje djece, 13-godišnji Džejk i 16-godišnja Alisa, imaju različite rasporede tokom školskih praznika, zbog čega mu je teško nastaviti snimati Shark Tank i dolaziti na utakmice Maveriksa. Kjuban je za Forbes prošle godine takođe rekao da pokušava da mu porodica bude prioritet. “Nisam u tome uvijek uspijevao,” rekao je. “Ali teško je. teško je. Čak i ako ne radite milion stvari, teško je.”

To ne znači da je ovo jedini razlog zašto Kjuban prodaje NBA klub: postoji i finansijska motivacija. Forbesovo izvještavanje je pokazalo da je posljednjih godina vrijednost NBA klubova značajno porasla. Analiza Forbesa iz oktobra ove godine pokazuje kako prosječan NBA klub vrijedi 3.85 milijarde dolara, što je povećanje od 35 posto u odnosu na godinu ranije, a 75 posto u odnosu na 2019. godinu. Iako procjene idu u nebo, a ne postoje znakovi da će se zaustaviti, nejasno je koliko dugo će ovo trajati. Kjuban je slavan po tome što dobro predviđa pucanje balona. Obogatio se prodajom internet sportskog radija Broadcast.com za 5.7 milijardi dolara Yahoo-u 1999. godine. Nekoliko godina kasnije, Yahoo je ugasio radio. Uz to, novac od prodaje velikog udjela u Maveriksima mogao bi Kjubanu omogućiti druge velike investicije.

Čini se kako milijarder nije javno govorio o motivacijama za prodaju kluba. Nije odgovorio na Forbesov upit o tome zašto se za prodaju odlučio sada.

Cost Plus Drugs

Čak i bez Shark Tanka i većinskog vlasništva nad klubom, Kjuban svejedno ima pune ruke posla. Kjuban se fokusira na Cost Plus Drugs, korporaciju koju je osnovao u januaru 2022. s dr. Aleksom Ošmijansijem, a čiji je cilj spuštanje cijena lijekova na recept. Forbes je prošle godine procijenio kako je Cost Plus, koji u SAD-u prodaje generičke lijekove s fiksnim povećanjem cijene od 15 posto (plus 8 dolara za isporuku i naknade), ostvario najmanje 25 miliona dolara od prodaje svojim kupcima, kojih ima preko milion, u prvih devet mjeseci godine. Firma je otada udvostručila bazu kupaca na preko dva miliona i ostvarila nova partnerstva koja uključuju apoteke u velikim lancima kao što su Kroger, FredMeyer i King Soopers.

Cost Plus Drugs nije jedina firma koja se bavi jeftinijim generičkim lijekovima. Upravo suprotno, čini se kako konkurencija raste. Ranije ovog mjeseca, gigant zdravstvenog osiguranja Cigna Group najavio je planove za prodavanje lijekova po sličnom modelu.

Iako Ošmijanski vodi svakodnevno poslovanje firme kao njen izvršni direktor, Kjuban često govori o kompaniji i čini se da je u njoj vrlo aktivan. U septembru je bio naveden kao jedan od sedam autora studije koju su predvodili istraživači sa univerziteta Teksas, a koja je otkrila da postoje značajne razlike u uslugama koje nude bolnice (na uzorku od 60 ustanova) zavisno od načina na koji pacijenti zatraže informacije u cijeni.

“Ako ovo napravimo kako treba, to će biti najvažnija stvar koju sam ikada postigao,” rekao je Kjuban o Cost Plus Drugsu prošle godine.

Kjuban takođe u pozadini pruža savjete za preduzetnike. Forbes je intervjuirao desetine kompanija koje su se pojavile u Shark Tanku, a u koje je Kjuban investirao, a mnoge od njih izjavile su kako su pozitivno iznenađene time koliko savjeta su dobile od Kjubana nakon završetka snimanja programa. Osnivačica firme Shower Toga, Kresa Piterson, koja je od Kjubana dobila 40.000 dolara investicije u zamjenu za 25 posto udjela u firmi, za Forbes kaže kako još uvijek blisko sarađuje s Kjubanom i njegovim timom.

“Još uvijek s njim razgovaram svake sedmice,” rekla je ona, naglasivši kako ne očekuje da se Kjubanov odnos sa firmama u koje je uložio promijeni nakon što se povuče iz Shark Tanka. “Upoznala sam ga dok smo radili zajedno ove četiri godine i mogu vam garantovati da Markov odlazak iz Shark Tanka neće ništa promijeniti. Napuštanje nas je zadnje što bi on ikada napravio. Ostaje u kontaktu sa svima nama, dokle god nismo idioti.”

Dodala je i kako nije iznenađena vijestima o njegovom odlasku: “Oduvijek je govorio kako mu je tata pričao da se vrijeme ne može kupiti novcem. Znam da su mu žena i djeca vrlo važni i ima smisla da želi s njima provoditi vrijeme.”

Čak i neki preduzetnici koji su Kjubanu slali priedloge za investicije izvan okvira programa kažu kako ih milijarder redovno podržava.

“On je vjerojatno najresponsivnija osoba koju sam ikada upoznao,” kaže Tim Elis, suosnivač i izvršni direktor kompanije Relativity Space. Ellis je 2015. Kjubanu poslao email, nakon čega je milijarder uložio 500.000 dolara u Ellisovu firmu. Vrijednost Relativity Spacea u junu 2021. je procijenjena na 4.15 milijarde dolara. Elis je za Forbes potvrdio da se još uvijek “često” čuje s Kjubanom.

Čini se malo vjerovatno da će Kjuban u potpunosti prestati raditi s preduzetnicima. “Za mene je to sport u kojemu se mogu takmičiti i u kojemu sam vrlo dobar,” rekao je on 2022. “I kad pređem 110. godinu, još uvijek ću odgovarati na emailove, kako god to izgledalo u budućnosti.”

Autor originalnog članka: Jemima McEvoy, Forbes
Link: The Real Reason Mark Cuban Is Exiting Shark Tank – And Maybe The Mavericks
(Prevela: Nataša Belančić)