Od bogatog dečka iz predgrađa do vlasnika Boston Seltiksa

LIDERI Forbes 15. nov 2023. 11:07 > 15. nov 2023. 11:12
featured image

15. nov 2023. 11:07 > 15. nov 2023. 11:12

Odrastajući u zelenom predgrađu Bostona, Vik Grusbek (Wyc Grousbeck) je želio da igra za jedan od lokalnih sportskih timova. Umjesto toga, on se pridružio firmi rizičnog kapitala i okupio investicionu grupu za kupovinu Boston Seltiksa (Boston Celtics) za 360 miliona dolara 2002. U to vrijeme, Forbes je tu franšizu procijenio na 218 miliona dolara, što je učinilo 13. najvrjednijim timom u NBA.

Prema posljednjoj procjeni iz oktobra 2022, Forbes je izračunao da Boston Seltiksi vrijede četiri milijarde dolara, što ih čini petim klubom u NBA po vrijednosti.

Credit: Winslow Townson-USA TODAY Sports

Grusbek (62) za Forbes je govorio o svojoj poslovnoj filozofiji kao glavnog vlasnika legendarnog tima i objasnio nedavne odluke, od iznenađujuće i iznenadne razmjene za pleja Džrua Holideja (Jrue Holiday) koja je objavljena nedavno do rekordnog petogodišnjeg ugovora od 303,7 miliona dolara za produžetak ugovora sa krilom Seltiksa Džejlinom Braunom (Jaylen Brown).

Ali, početak nije bio lak. Iako je Grusbek dobio ključan novac od svog oca Irvinga, koji je koosnivač kablovskog operatora Kontinental kejblvižn (Continental Cablevision – kasnije Media van (Media One)) 1963. godine, morao je da nađe još 20 drugih investitora kako bi kupio Seltikse.

Nije bilo lako, ali Grusbek je opisao odluku svog oca da da manje nego što je mogao kao „stvarno dragocjenu po njega, jer ga je natjerala na razmišljanje“.

To ga je primoralo da od samog početka gradi povjerenje i svoju lidersku poziciju.

Odluka srca

„Napravili su veliku promjenu riješivši da mi vjeruju kao izvršnom direktoru i glavnom donosiocu odluka. Imao sam 41 godinu i nikad prije toga nisam zaista imao ijednog zaposlenog, osim fantastičnog pomoćnika koji je još tu… ali rekao sam partnerima ‘ovo je posljednji bostonski tim koji će biti prodat za našeg života i to će biti prava stvar za nas u životu'“.

Dodao je da su učinili to, misleći da će zauzvrat dobiti samo emocionalnu satisfakciju i radost, kao i očaj kad Seltiksi izgube utakmicu.

Grusbek je kazao i da je tajno pregovarao o trejdu Holideja na večeri sa suvlasnikom Milvoki Baksa  Vesom Idensom (Wes Edens), koji ga je upravo ustupio Portland Trejl Blejzersima.

Idens je takođe jedan od investitora zajedno sa Grusbekom u kompaniji koja proizvodi tekilu Činkoro tekila (Cincoro Tequila), zajedno sa Majklom Džordanom (Michael Jordan), vlasnicom Los Anđeles Lejkersa Džini Bus (Jeanie Buss) i Grusbekovom suprugom i izvršnom direktorkom kompanije Emilijom Facalari (Emilia Fazzalari).

„Idens je tri dana prije toga već poslao Džrua u Portland, tako da to više nije zavisilo od njega“, kazao je Grusbek, dodajući da odluka da se odrekne Malkolma Brogdona (Malcolm Brogdon) i Roba Vilijamsa (Rob Williams) za Holideja nije bila laka.

„Ne možete dobiti nešto ni za šta… Izgubili smo dva igrača u toj trgovini koji će nedostajati našim navijačima, ali smo dobili „ol star“ zvijezdu“.

Grusbek ipak pokazuje žaljenje, objašnjavajući povezanost između platnog spiska i dostignuća. Takođe ima jasne stavove o tome šta je potrebno da bi neko bio uspješan vlasnik.

„Ovo je veoma emotivan posao. Ako i sami niste navijač, biće vam teško da sarađujete sa igračima, navijačima, partnerima u timu i da to učinite do kraja“, poručio je Grusbek.

Dajana Brejdi, novinarka Forbesa