Neobični novi lider OpenAI: Voli da tvituje o seksu, koristi vještačku inteligenciju za „nabacivanje“

LIDERI Forbes 21. nov 2023. 14:05
featured image

21. nov 2023. 14:05

U nedjelju je OpenAI objavio da će Emet Šir (Emmett Shear) preuzeti ulogu privremenog izvršnog direktora. Međutim, u žurbi kompanije da pronađe novog lidera nakon šokantnog otkaza suosnivaču Semu Altmanu u petak, nije jasno da li je odbor bio svjestan njegovih mnogobrojnih javnih komentara o seksualnoj dinamici između muškaraca i žena – neobično za lidera na njegovom nivou.

Prošli komentari Šira, koji je prethodno bio izvršni direktor Tviča (Twitch), pokazuju njegovo učešće u diskusijama o statistici fantazija o silovanju, seksu i moći, i Gejmu (The Game), kontroverznoj knjizi o umrežavanju koja je popularizovala taktike poput „negiranja“ i „tehnici kocke“.

Na platformi X, nekada poznatoj kao Tviter, 40-godišnji Šir često je temeljno razmatrao o upoznavanju i kako zavesti žene. „Dobijanje pažnje od privlačne žene, čak i ako sastanak na kraju ne vodi ničemu, generalno je pozitivan doprinos za muškarca“, napisao je u junu u odgovoru na sada obrisani tvit.

„Tako da postoji asimetrična korist od sastanka. Većina žena je zainteresovana samo ako će na kraju dovesti do veze. Muškarci su spremniji za pronalaženje partnera, spremniji za odlazak na prve sastanke, spremniji za opušteni seks, itd. Zbog matrice dobitka“, dodao je Šir.

Prema njegovim tvitovima, Šir je pročitao Gejm: Ulazak u tajno društvo umjetnika zavođenja (The Game: Penetrating the Secret Society of Pickup Artists), knjigu o tehnikama zavođenja koju je napisao Nil Štraus (Neil Strauss). „Ako pročitate Gejm, postaje jasno da zapravo uopšte nije riječ o seksu“, tvitovao je u avgustu prošle godine.

Prije nekoliko mjeseci u maju primijetio je da „žene mogu dobiti neobavezna upoznavanja, muškarci dugoročnu predanost“. A u avgustu je napisao: „Korišćenje vještačke inteligencije za pisanje rečenica za upoznavanje… to zovem pucanjem na svoje nulte pokušaje“. (Nije jasno da li je to bio vic.)

Šir nije odgovorio na zahtjev za komentar do vremena objavljivanja teksta.

U svom prethodnom radnom mestu kao izvršni direktor Tviča, Šir se suočio s kritikama zbog načina na koji je reagovao na tvrdnje o seksualnom zlostavljanju koje su iznijeli kreatori na platformi za strimovanje. Jedna Tvič strimerka tvrdila je da je Šir, upitan na sastanku o zlostavljačkim kreatorima, „olako“ shvatio pitanje i odbio da komentariše.

Šir je odgovorio objavljivanjem pisma koje je napisao zaposlenima o optužbama, hvaleći hrabrost žrtava koje se javljaju i obećavajući da će više učiniti kako bi podržao žene i zajednice osoba druge boje kože na platformi. „Ako ste u nekom trenutku čuli moje komentare i osjetili da su bili olako shvaćeni ili da Tvič nije briga, žao mi je što se to dogodilo i želim da znate da to nikako nije bila moja namjera“, napisao je u pismu.

U nedjelju je Šir tvitovao o svom novom položaju privremenog izvršnog direktora OpenAI-a, nazivajući ga „jedinstvenom prilikom“ koju je prihvatio zbog svojeg uvjerenja da je kompanija „jedna od najvažnijih“ koja postoji.

On je u martu napustio Tvič, navodeći kao razlog rođenje sina.

Njegov novi status izvršnog direktora jedne od najpoznatijih kompanija u oblasti vještačke inteligencije dolazi nakon burnog vikenda koji je uslijedio nakon odluke Odbora OpenAI da otpusti Altmana u petak.

Izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela (Satya Nadella) objavio je da će se Altman i suosnivač i predsjednik OpenAI Greg Brokman, koji su podnijeli ostavke u znak protesta, pridružiti kompaniji kako bi vodili novu istraživačku grupu. Do ponedjeljka ujutro, velika većina zaposlenih u OpenAI zaprijetila je da će podnijeti ostavke ako Altman ne bude vraćen.

Širu navodno nije uspjelo da dobije pismenu dokumentaciju o obrazloženju odbora za otpuštanje Altmana, prema Verdžu (The Verge), koji je primijetio da su zaposleni u OpenAI reagovali na objavu Širovog zapošljavanja sa „fuck you“ emodžijem. Investitor OpenAI Vinod Košla (Vinod Khosla) javno je pozvao Šira da podnese ostavku.

Čini se da je Šir povezan sa zajednicom efikasnog altruizma, kojoj su neki pripisali uticaj na uklanjanje Altmana i odlazak Brokmana. (Kompanija još uvijek nije otkrila jasan razlog za Altmanovo otpuštanje).

Efikasan altruizam, ili EA, filozofija je koja je postala sve moćnija u Silicijumskoj dolini i zagovara strategijsko trošenje bogatstva kako bi se riješili najveći problemi svijeta. Postao je poznat po navodnom prevladavanju poliamornih odnosa – najpoznatiji od njih je romantična grupa osnivača FTX Sem Benkman-Frid (Sam Bankman-Fried), koji se identifikovao kao efikasan altruista. Nekoliko članova EA-a žene unutar zajednice optužile su za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje.

U septembru je Šir bio govornik na „Manifest 2023“, konferenciji u Berkliju, Kalifornija, koju je organizovala platforma za predviđanje Manifold, koja je usmjerena na EA, gdje je održao govor o budućnosti povjerenja i dokaza u dobu vještačke inteligencije.

Članovi odbora OpenAI-a Helen Toner, Taša Mekoli (Tasha McCauley) i Adam Dianđelo (Adam D’Angelo) svaki imaju veze s EA, iako nije jasno da li se trenutno identifikuju kao članovi.

Na pitanje nekoga na X kako je postao privremeni izvršni direktor OpenAI, Šir je odgovorio: „Brzo i neočekivano.“

Sara Emerson, novinarka Forbes
Emili Bejker-Vajt, novinarka Forbes