Mladi preduzetnik s Forbes liste želi da demokratizuje energetski sektor

LIDERI Forbes Hrvatska 19. nov 2023. 13:35
featured image

19. nov 2023. 13:35

Filip Koprčina, mladi preduzetnik porijeklom iz Hrvatske, prošle godine našao se na Forbes listi “30 ispod 30” u kategoriji “Proizvodnja i industrija”

Pažnju šire javnosti Filip Koprčina privukao je prije otprilike dvije godine, kada je osvojio nagradu Evropske unije sa svojim start-apom Enerdži šift (Energy Shift), koji se bazira na ideji da se građanima omogući da na prilično jednostavan način ulažu novac u obnovljive izvore energije – komercijalne solarne elektrane.

Time bi se, na neki način, demokratizovao energetski sektor, jer bi se hiljadama građana omogućilo da zarađuju na proizvodnji električne energije.

Građanima želi da omogući da zarađuju na proizvodnji energije

I danas mnogi građani na svojim objektima – kućama i zgradama – grade solarne elektrane, kako bi proizvodili energiju za vlastite potrebe, a eventualne viškove prodavali. No, često se radi o relativno finansijski zahtjevnim projektima za jedno domaćinstvo. Osim novca, potrebno je dobiti i propisane dozvole, pa realizacija jednog takvog projekta nije baš jednostavna.

Upravo na osnovu toga je Koprčina dobio ideju za stvaranje platforme koja bi građanima, koje obnovljivi izvori energije zanimaju čisto kao investicija, omogućila da učestvuju u zaradi koja se proizvodnjom energije može ostvariti. S obzirom na količinu gotovine koju građani drže u bankama, uz vrlo niske kamate, ovakav način ulaganja mogao bi biti zanimljiv mnogima, pogotovo zato što se obećani prinosi kreću od 10 do 15 odsto godišnje.

Vidimo i potencijal u suradnji sa energetskim tvrtkama, a već nekoliko ogromnih europskih energetskih tvrtki izrazilo je zanimanje za naš proizvod

Iako postoji već par godina, Enerdži šift se tek sprema da primi investicije od građana. Koprčina kaže da se interesovanje ulagača višestruko povećalo nakon izbijanja rata u Ukrajini, eksplozije gasovoda Sjeverni tok zbog čega je Evropa kao prioritet postavila smanjenje zavisnosti od ruskog plina i počela da traži alternativu u obnovljivim izvorima energije.

Žele da se prošire na tržišta EU i SAD

“Trenutno smo u procesu akvizicije potrebnih dozvola kako bi mogli da primamo ulaganja pojedinaca jer se nedavno mijenjala regulativa koja je znatno pojednostavila proces, ali svejedno moramo da dobijemo dozvole regulatora. Trenutno imamo niz projekata većih od 100 megavata solarnih elektrana koje samo čekaju finansiranje, a predviđamo da ćemo to uspjeti da finansiramo i izgradimo u sljedećih pet godina. Takođe, razgovaramo sa energetskim kompanijama kako bi to povećali i pomogli im da finansiraju njihove projekte pomoću lokalnih zajednica”, kaže Koprčina.

Imaju vrlo ambiciozne planove, koji uključuju širenje na više zemalja članica Evropske unije, a kasnije i na tržište SAD. Što se tiče privlačenja ulagača, Koprčina kaže da namjeravaju da uspostave i saradnju s bankama i drugim finansijskim institucijama, kako bi i njihovim klijentima ponudili ulaganja u obnovljive izvore energije.

“Planiramo da sprovedemo i obrazovne inicijative kako bismo podigli svijest o prednostima ulaganja u čistu energiju. Te inicijative uključivaće kurseve, vebinare i druge resurse kako bi potencijalni investitori donijeli informisane odluke. Trenutno istražujemo i partnerstva sa organizacijama, gradovima i lokalnim zajednicama kako bismo omogućili njihovim građanima da investiraju u svoje zajednice. Vidimo i potencijal u saradnji sa energetskim kompanijama, a već nekoliko ogromnih evropskih energetskih kompanija izrazilo je zanimanje za naš proizvod”, kaže Koprčina.

Marko Repecki, novinar Forbes Hrvatska