Kako Kendal Džener gradi imperiju alkoholnih pića

LIDERI Forbes 30. nov 2023. 14:37
featured image

30. nov 2023. 14:37

Kendal Džener zna snagu svog imena.

Vjerovatno najpoznatija porodica na svijetu, Kardašijan-Džener imaju dokazan desetocifreni osjećaj za biznis. Brend Skims Kendaline sestre Kim Kardašijan je nedavno procijenjen na 4 milijarde dolara. Mlađa sestra Kajli prodala je većinu svog brenda šminke Kylie Cosmetics 2020. godine za 1,2 milijarde dolara.

U biznisu vrhunskog pića vođenim slavnim ličnostima, ime Kardašijan-Džener na boci tekile bilo bi brendiranje na najvišem nivou. Na kraju krajeva, Džener i njene četiri sestre imaju ukupno 1,6 milijardi pratilaca na Instagramu. Model, koja sada ima 28 godina, se odlučila da pokrene svoj vrhunski brend tekile protiv porodične tradicije – i lansirala brend anonimno.

U martu 2020. ušla je na prestižnu nagradu World Tequila Awards, predstavljajući svoje nove nijanse Añejo, Reposado i Blanco bez ikakvog fensi brendiranja ili spominjanja bilo čega što bi je direktno vezalo za Kardašijan-Džener imperiju. Nema velike zabave za lansiranje ili blistave Instagram i TikTok kampanje (iako će to doći kasnije). Umjesto toga, njene boce tekile bile su jednostavno označene sa “818” – znak pozivnom broju za Kalabasas u Kaliforniji gdje je Džener rođena i odrasla.

Njen 818 Reposado odnio je glavnu nagradu u kategoriji; Añejo je osvojio bronzu. Do trenutka kada je Džener konačno objavila, skoro godinu dana kasnije, da je ona sve vrijeme stajala iza toga, 818 je osvojila 16 nagrada u šest takmičenja.

Tek tada je uključila Kardašijan-Džener PR mašinu, prateći klasičnu porodičnu knjigu o korištenju svoje ogromne slave kao besplatne reklamne sile. Ovih dana sestra Kortni je fokusirana na vitamine i velnes, Kim ima odjeću i šminku, Kloi ima farmerke, a Kajli kozmetiku.

Kendal, dio nove klase uticajnih supermodela, koja uključuje Belu Hadid i Hejli Biber, dospjela je na naslovnicu američkog Voga i prošetala je pistom najvećih svjetskih modnih kuća. Sa 818, ona gradi svoj kutak poslovnog svijeta Kardašijan-Džener: alkohol.

Zašto tekila? Džener pripisuje zasluge svojim roditeljima, za koje kaže da su je često pili dok je odrastala, i podstakli njenu strast prema ovom piću u svojoj punoljetnosti. 

Kris Džener, Kendalina mama i Kardašijan matrijarh, takođe polaže velike nade. „Kendal je bila veoma nezavisna u vezi ovog procesa i zaista mi je pokazala da ona nije samo nevjerovatna poslovna žena, već i super-pametna, super fokusirana mlada žena s nevjerovatnom radnom etikom,” kaže Kris Džener, koja je uložila u 818. 

Tekila je bila jedno od najbrže rastućih žestokih alkoholnih pića po prihodu prošle godine, s prodajom koja je porasla za oko 17%, ili 886 miliona dolara, prema Savjetu za destilovana alkoholna pića SAD-a.

Džener je prepoznala ovaj trend i sada želi da zgrabi svoj dio stvarajući tekilu za mlađu publiku iz generacije Z.

Prilika joj je pomogla da odvuče iskusnog izvršnog direktora za piće Majka Novija od rivalskog brenda Casa Dragones, gdje je bio predsjednik. Par se prvo udružio s meksičkom destilerijom La Cofradia kako bi napravio svoju tekilu, ali su prešli na Grupo Solave iz Gvadalajare kako je brend rastao. „Nekim brendovima slavnih nedostaje autentičnost“, kaže Novi. „Možda su dobri za podizanje svijesti, ali hoće li zapravo izazvati emocionalnu privrženost potrošača vašem brendu?“ Novi kaže da je Džener “all in” na 818, neprestano mu šalje pitanja i obilazi više gradova kako bi komunicirala s kupcima i potrošačima. Džener kaže: „Moja ruka je uglavnom u svakom aspektu poslovanja.“

Kao i njeni društveni mediji – Kendal ima ukupno 300 miliona pratilaca na TikToku i Instagramu. Uz svjetsku slavu, Džener je prodala više od123.000 kutija 818 brenda u 2022. Brend je navodno na putu da proda 160.000 kutija 2023. Boce od 818 počinju od 30 dolara, a njen Eight Reserve Añejo se prodaje za oko 150 dolara . Forbes procjenjuje da je prodaja u 2022. bila oko 25 miliona dolara. Džener je odbila da komentariše prodaju ili svoj udio u poslu.

Ali kako raste tržište tekile, sve je veća gužva. Brojni poznati brendovi poput tržišnih lidera José Cuervo, Don Julio i Patron decenijama prodaju tekilu. Zvijezde kao što su The Rock, LeBron Džejms, Brajan Krenston, Eron Pol, Eva Longorija i Karlos Santana imaju brendove. 2017. godine je Džordž Kluni prodao Casamigosa Diageu za prijavljenih milijardu dolara.

Prošle godine, 818 je zauzelo 16. mjesto u svijetu i 14. u SAD-u po ukupnoj vrijednosti prodaje, prema podacima Euromonitora. Dženerin tim, međutim, brzo citira još jedno istraživanje, koje je sprovela kompanija za marketinško istraživanje IRI, pokazujući da je 818 bio jedan od 10 najboljih brendova tekile po dolarima generisanim u kategoriji od 25 dolara i više u 2023. godini.

Džener kaže da je ne uznemirava sve veća konkurencija. „Smatram to zdravim izazovom“, kaže ona. „Očigledno znamo da na tržištu postoji mnogo nevjerovatnih brendova. To nas samo tjera da želimo da budemo bolji.”

Piše Kristin Stoller, novinarka FORBES US