Kako je jedan od najboljih svjetskih rukometaša postao biznismen u oblasti medicine

LIDERI Forbes Srbija 17. nov 2023. 11:53
featured image

17. nov 2023. 11:53

Jedan od najpoznatijih srpskih, jugoslovenskih, ali i svjetskih rukometaša tokom devedesetih Dragan Škrbić nakon završetka karijere je odabrao neobičan put i sada se bavi – medicinom, piše Forbes Srbija.

Škrbić je karijeru završio u španskoj Barseloni, a tamo mu je i predsjednik rukometnog kluba ponudio da se uključi u posao vezan za uvoz i distribuciju medicinskih ortopedskih sredstava.

Rukometaš je sa partnerima iz Španije 2014. osnovao firmu MCT SEE koja je 10% bila u njegovom vlasništvu, a 90% je držala španska firma Medkom tek (Medcom Tech). Danas je stopostotni vlasnik ovog biznisa.

Kako kaže, najprije je bio iznenađen predlogom, a potom je odlučio da postupi krajnje iskreno i otvoreno:

„Rekao sam mu da nisam spreman na to, da ne znam ništa o tome. Kod ljekara sam do tada odlazio samo u slučaju povrede, ali on me je, budući da se to sve poklapalo sa završetkom moje sportske karijere, ubijedio da vrijedi pokušati. Počeo sam da učim o tome, da se informišem, pohađam seminare, a posle i da idem u operacione sale sa ljekarima, da vidim kako izvode tako složene zahvate i operacije”.

Firma koju su osnovali bavi se uvozom i distribucijom medicinskih sredstava i materijala za ortopediju i neurohirurgiju, kao što su proteze za koljena, kukove, pločice za prelome, sistemi za operaciju kičme, prelome…

Budući da u rukometu ne može da se zaradi novac kao u nekim drugim sportovima i sa njim živi dugoročnije, kaže da je znao da će jednog dana kada završi sportsku karijeru raditi nešto drugo, odnosno uložiti upravo u neki biznis.

Najprije se oprobao u sektoru nekretnina, jer su se mnogi sportisti u to vrijeme često uključivali u taj biznis. Time se, priča, nije dugo bavio, jer je ekonomska kriza 2008. pomutila računice i planove u mnogim, a neminovno i u tom sektoru.

Budući da je jedan period svog života proveo u Španiji, a kako je Valensija poznata kao podneblje pogodno za uzgoj mandarina, riješio je još dok je igrao rukomet da novac koji je zaradio uloži i u proizvodnju ovog voća.

Taj biznis i dalje je aktivan iako, kako priznaje, ne stiže da mu se posveti u potpunosti zbog primarnog posla i za to su prevashodno zaduženi njegovi saradnici.

Šaljivo dodaje da je to biznis, za kasnije, za penziju.

Radni dan Dragana Škrbića sportiste i Dragana Škrbića poslovnog čoveka

Škrbić se prisjeća i da se, dok se aktivno bavio sportom, uvijek žalio na to da nema dovoljno slobodnog vremena, a da sada kada je u privatnom biznisu shvata zapravo šta znači nemati slobodnog vremena.

„Sada tek shvatam da je sve između treninga i utakmica bilo slobodno vrijeme, a sada ga praktično nemam i nadam se da ću u narednom periodu da poradim na tome da se makar rekreativno posvetim sportu“, priča on.

Sjajna sportska karijera, šta najviše pamti, a za čim žali

U sportu je i dalje aktivan, samo na drugačiji način, budući da je sada na poziciji predsjednika UO Crvene zvezde. Nada se, kaže, da će ovaj sport kao i klub u kome je nekad igrao, u narednom periodu uspjeti da se vrati na staze stare slave.

Sportske uspehe i golove ispisivao je igrajući na poziciji pivotmena u ekipama Crvenke, gdje je počeo karijeru, zatim Crvene zvezde, Atletiko Madrida, Barselone, Hamelna, Celja Pivovarne Laško, Nordhorna, nacionalnoj reprezentaciji sa kojom je osvajao medalje na evropskim i svetskim prvenstvima.

U dresu reprezentacije Jugoslavije od koje se oprostio 2003. odigrao je više od 200 utakmica i osvojio bronzane medalje na Svjetskim šampionatima u Egiptu 1999. i Francuskoj 2001. godine, kao i na Evropskom prvenstvu 1996. u Španiji.

U svoju kolekciju takođe dodao je i zlato sa Mediteranskih igara u Atini 1991.

Sportska javnost i ljubitelji sporta pamte i da je 2000. bio najbolji igrač svijeta po izboru Međunarodne rukometne federacije.

Osvajao je sa svojim timovima i Ligu šampiona, a dva puta zaredom mu je pošlo za rukom da bude najbolji pivotmen španske lige, bio je i najbolji strijelac među stranim igračima….